Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2020 16:21 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Záverečná reč prokurátora v kauze smrti Kuciaka: Kočner odmenil Zsuzsovú za zorganizovanie vraždy autom

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan navrhol vo svojej záverečnej reči obžalovaným v kauze vraždy Jána Kuciaka 25-ročné tresty odňatia slobody.

V záverečnej reči sa odvolával na svedectvá Zoltána Andruskóa, Petra Tótha, komunikáciu cez Threemu, sledovania novinárov, lustrácie a motív na vraždu. "Je to prípad bezhraničnej túžby po moci, peniazoch, prípad cynizmu, podliactva, a tým spojenej zbabelosti z následkov protiprávneho konania," začal svoju záverečnú reč prokurátor. "Na druhej strane, je to prípad boja za spravodlivosť, prípad určitej naivity v neuvedomovaní si a osobnom nepripúšťaní si nebezpečenstva hroziaceho z následkov tohto boja. Hlavne je to však prípad obety dvoch nevinných mladých ľudí túžiacich po živote v spravodlivejšom prostredí," doplnil Turan.

V úvode sa venoval motívom Mariana Kočnera. Obžalovaný podľa prokurátora vedel, že Kuciakova analytická práca môže byť vážnou prekážkou v jeho politických ambíciách s pripravovanou stranou Cieľ. Dokazovať to má komunikácia cez Threemu, jeho známa tlačová konferencia, ktorej efekt podľa prokurátora Kuciak pokazil svojimi otázkami, ako aj výhražný telefonát. Turan tiež pripomenul, že Kuciakove texty viedli k vzneseniu obvinenia Marianovi Kočnerovi v kauze Donovaly. Z výpovede svedkov niekdajšieho novinára a exSISkára Petra Tótha aj akcionára Penty Jaroslava Haščáka podľa Turana vyplynulo, že novinárova práca Marianovi Kočnera vyslovene vadila.

 

O tom, že si mal vraždu objednať Marian Kočner, svedčí aj Zoltán Andruskó. Svedectvo považuje Turan za dôveryhodné, nesúhlasí, že si ním mal Andruskó kupovať beztrestnosť. Pripomenul 15-ročný trest, ktorý si už odpykáva, ako aj fakt, že začal vypovedať o Alene Zsuzsovej okamžite po svojom zadržaní pred tým, než mu policajti hocičo sľúbili.

Turan vyzdvihol aj svedectvo Tótha. Pripomenul sledovanie viacerých novinárov a lustrácie, ako aj fakt, že fotografia Jána Kuciaka zo sledovania mala putovať od sledovacieho komanda až k Miroslavovi Marčekovi a Tomášovi Szabóovi. Turan spomenul Tóthove svedectvo z dovolenky v Chorvátsku, na ktorej mal Marian Kočner vyjadriť ambíciu zavraždiť novinára, aby sa ostatní zľakli. To v prípravnom konaní spomínal aj brat Mariana Kočnera Ivan Kočner. Na súde však odmietol vypovedať.

Prokurátor hovoril aj o potvrdení vzťahu medzi Alenou Zsuzsovou s Marianom Kočnerom po tom, ako Tóth odovzdal polícii telefón Mariana Kočnera s Threemou. Jej vzťah mal spočívať aj v zbieraní diskreditujúcich materiálov na osobnosti slovenskej politiky, vďaka ktorým si mal Marian Kočner myslieť, že je beztrestný. Turan tiež poukázal na to, že Alene Zsuzsovej zabezpečil po skutku nové auto - odmenu za zorganizovanie vraždy novinára. Venoval sa aj ich vzájomnej komunikácii o snehu a prerábkach interiéru, ktoré považuje za šifru označujúcu vraždu novinára.

Pri presvedčení, že vinný je aj Tomáš Szabóo, sa prokurátor opieral o svedectvá Andruskóa a už neprávoplatne odsúdeného Miroslava Marčeka, ako aj o stopy nájdené u neho doma. U Tomáša Szabóa našla polícia telefón použitý pri vražde, peniaze, ktoré nevedel vysvetliť, a náboj, ktorý podľa znaleckého skúmania pochádzal z vražednej zbrane. Po jeho záverečnej reči začal prednášať tú svoju splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?