Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2020 16:15 | Správy | Servis

Obľúbenosť tínedžerskej aplikácie stále rastie: 9 rád, ako bezpečne používať TikTok

Najnovší fenomén vo svete sociálnych sietí očaril nielen deti, ale aj starších. Čínska mobilná aplikácia TikTok má na celom svete už vyše 800 miliónov užívateľov.

Polícia SR varuje, že hlavne zverejňovanie krátkych videí môže lákať ľudí s nie práve čistými úmyslami a dokonca na takýchto sieťach číhajú pedofili. Pred rizikami varuje aj Národný bezpečnostný úrad, a to nielen na Slovensku. Ako ochrániť svoje dieťa pred rizikami číhajúcimi aj v tejto časti internetu?

Sociálne siete dnes využíva skoro každý. Kým najznámejší facebook má určitú formu ochrany a nedovolí zverejňovať nevhodný obsah, čínska mobilná aplikácia TikTok takúto ochranu zatiaľ nemá. Jej obľúbenosť rastie najmä u mladých a detí. Súčasťou TikToku sú videá, na ktorých sa objavujú sporo oblečení tínedžeri, niekedy vo veku pod 15 rokov. Pred kamerou vystupujú s cieľom pobavenia svojho publika, či splnenia výzvy.

„Práve takýto obsah láka anonymných užívateľov, medzi ktorými sú aj pedofili. Tí takýmto jednoduchým spôsobom získavajú bez vedomia majiteľa videí jeho obnažené zábery, sťahujú si ich buď pre vlastnú potrebu, alebo ich šíria vo svojej komunite ďalej,“ upozorňuje Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia PZ a pokračuje: „Rodičom tínedžerov odporúčame, aby neriešili nové technológie striktným zákazom, ktorý by ich deti mohol ešte viac motivovať k tomu, aby si založili ‚tajný´ účet proti vôli rodiča. Racionálnejšie je viesť s tínedžermi debatu, v ktorej im budú vysvetlené možné riziká.“

 

Psychiatrička súhlasí: „Výborné je, keď majú rodičia s dieťaťom otvorený vzťah a dieťa sa im môže s vecami, ktoré ho trápia, zdôveriť,“ vysvetlila Veronika Marcinčáková Husárová, detská psychiatrička.

 

Priestor na šikanu i obťažovanie

Veronika Marcinčáková Husárová, detská psychiatrička

- Rizík spojených s používaním sociálnych sietí je mnoho a číhajú skutočne aj na miestach, ktoré sa im môžu zdať bezpečné. V súčasnosti má už veľa detí a adolescentov skúsenosti s kyberšikanou, ktorá môže mať rôzne podoby, vrátane prenasledovania, sexuálneho obťažovania a vydierania, natáčania nechcených videí, či agresívnych prejavov.

Deviant sa môže tváriť ako dieťa

Danica Caisová, sexuologička

- Najčastejšie sú obeťami týchto „internetových lákačov“ dievčatá v období puberty, teda od 12 do 15 rokov. Devianti, ktorí vo svojej sexualite preferujú túto kategóriu, sú v komunikácii veľmi obratní. Môžu vystupovať ako rovesníci, rozumejú tomu svetu veľmi dobre. Spravidla si vyberajú dievčatá, ale aj chlapcov zo sociálne slabšej vrstvy.

 

9 rád, ako bezpečne používať TikTok

1. Ak si odmietate uzamknúť účet pre svojich priateľov, uvedomte si, že medzi masou neznámych užívateľov sú ľudia, ktorí vám môžu a chcú ublížiť, a preto tomu prispôsobte obsah svojich videí.

2. Zverejňujte iba také videá, za ktoré sa nebudete hanbiť.

3. Nezverejňujte také videá a informácie, z ktorých by neznámy človek mohol zistiť v ktorom meste, nebodaj na ulici bývate.

4. V prípade, že vás budú iní užívatelia obťažovať komentármi, zablokujte si ich.

5. Ak šikanovanie z ich strany bude pokračovať naďalej inou formou, obráťte sa na rodiča, kamaráta alebo učiteľa.

6. Nikdy nepristupujte na podmienky ľudí, ktorí by vás takouto formou vydierali, nestraťte svoju hrdosť a vždy situáciu riešte s chladnou hlavou.

7. Nepublikujte videá, na ktorých ste sporo oblečení, pretože sa takouto formou podieľate na výrobe obsahu pre pedofilov.

8. Nikdy nikomu neposielajte svoje nahé fotografie alebo videá, ani vo forme súkromnej správy.

9. Zapájajte sa iba do takých výziev, pri ktorých vám nič nehrozí (to, že niekto pred vami výzvu splnil neznamená, že vám sa to podarí).

 

Identifikované riziká

- V rámci obchodných podmienok spoločnosť TikTok vyslovene uvádza, že zdieľa informácie o používateľoch s materskou spoločnosťou (čínskou ByteDance).

- TikTok zbiera aj dáta, ktoré by nepotreboval na vlastnú funkcionalitu (kontaktné údaje, lokalizačné údaje, informácie z iných sociálnych sietí, súkromné správy odosielané cez TikTok, telefónny zoznam, zoznam súborov a  aplikácií, ktoré sú nainštalované v zariadení a iné).

 

Čo je TikTok

Aplikácia na zdieľanie krátkych videí do 15 sekúnd alebo dlhších príbehových videí do 60 sekúnd. Aplikácia je veľmi prehľadná a jednoduchá na používanie. Všetky videá je možné po natočení upravovať pomocou rôznych grafických alebo hudobných efektov a filtrov. Prudký nárast obľúbenosti, aktuálne sa používa vo viac než 150 štátoch a 75 jazykových mutáciách, podporil vznik mnohých extrémnych a často nebezpečných výziev. Podľa slovenského Národného bezpečnostného úradu je populárna hlavne v skupine tínedžerov (16 – 24 rokov), ktorí tvoria 69 % jej používateľskej základne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, ivš, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!