Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2020 09:08 | Správy | Zahraničné správy

TikTok sa sťahuje z Hongkongu: Sociálne siete blokujú poskytovanie dát úradom

Obyvatelia Hongkongu čoskoro nebudú môcť využívať mobilnú aplikáciu TikTok, ktorá je veľmi obľúbená najmä medzi mladými ľuďmi, a to pre nedávno prijatý zákon o národnej bezpečnosti, ktorý Čína zavádza do platnosti. Informovala o tom agentúra AP.

Vedenie čínskej spoločnosti, ktorej uvedená videoaplikácia patrí, v pondelok večer oznámilo, že "na základe nedávnych udalostí sme sa rozhodli zastaviť aplikáciu TikTok v Hongkongu." Podľa vedenia TikToku, ktorý musí ešte komunikovať so svojimi používateľmi a inzerentmi, úplné znefunkčnenie aplikácie bude trvať niekoľko dní.

Tento krok prichádza v čase, keď aj najväčšie sociálne siete a messengerové aplikácie - ako Facebook, WhatsApp, Telegram, Google, či Twitter - oznámili, že za pomoci právnych expertov analyzujú nový zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu a jeho dôsledky pre oblasť ľudských práv. Až do odvolania preto nebudú reagovať na žiadosti úradov Hongkongu o poskytnutie dát o svojich používateľoch.

Kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti prijal čínsky parlament 30. júna. Ide o dokument, ktorý sa týka aj Hongkongu, kde napríklad zakazuje aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť voči ústrednej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

 

Sociálne platformy ako Facebook, Instagram, Twitter a WhatsApp fungujú v Hongkongu voľne, zatiaľ čo v Číne sú blokované. Aj keď v Hongkongu ešte nie sú zablokované, ich používatelia začali zo strachu z trestu "čistiť" svoje účty a odstraňovať prodemokratické príspevky, napísala agentúra AFP.

Tento prístup sa rozšíril aj do ulíc Hongkongu. Mnoho obchodov či prevádzok, ktoré boli solidárne s demonštrantmi, medzičasom z výkladov odstránilo nálepky s prodemokratickými motívmi a heslami či umelecké diela, ktoré zdobili ich steny.

Hongkonská vláda v pondelok neskoro večer vydala vykonávacie pravidlá k článku č. 43 zákona o národnej bezpečnosti, ktorým sa mestským policajným zložkám udeľujú rozsiahle právomoci pri presadzovaní právnych predpisov. Tieto vykonávanie pravidlá nadobúdajú účinnosť v utorok.

Podľa nich je možné nariadiť internetovým platformám, vydavateľom, ako aj poskytovateľom internetových služieb, aby zastavili zverejňovanie elektronických správ, ktoré môžu byť trestným činom ohrozujúcim národnú bezpečnosť alebo "pravdepodobne spôsobia trestný čin ohrozujúci národnú bezpečnosť".

Poskytovatelia služieb, ktorí takéto nariadenie nesplnia, môžu dostať pokutu až do 100 000 hongkonských dolárov (12 903 dolárov) a hrozí im aj trest odňatia slobody v trvaní šiestich mesiacov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Robert Fico
Foto
Desivá predtucha premiéra: Robert Fico predpovedal takmer pred mesiacom útok
Sudca Ján Hrubala sa vzdal funkcie predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).
Ján Hrubala končí ako predseda Špecializovaného trestného súdu: Minister mal výhrady, o čo išlo?
Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Neúspešní kandidáti na prezidenta Ján Kubiš a Ivan Korčok.
Kubiš a Korčok odsúdili útok na premiéra: Sú zhrození! Ficovi posielaju silu
Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku