Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2022 09:13 | Správy | Domáce správy

Ministerstvo obrany zavádza viacero drastických opatrení: Energetická kríza sa dotkla aj tohto rezortu

Ministerstvo obrany (MO) SR zavádza sériu opatrení na znižovanie spotreby energií vo svojich budovách. Napĺňa tak prijaté uznesenie vlády. Jednotlivé opatrenia plánuje uplatňovať s prihliadnutím na špecifiká jednotlivých zložiek, ktoré zahŕňajú napríklad organizačné zložky rezortu, vojenské útvary či štátne rozpočtové a príspevkové organizácie.

Pre TASR to uviedla hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Hlavným cieľom bude prijať v období od 1. novembra 2022 do 30. apríla 2023 opatrenia na zníženie spotreby energií v spravovaných budovách minimálne o 15 percent," pripomenula hovorkyňa. Opatreniami rezort predpokladá úsporu energie na výrobu tepla aj elektrickej energie na osvetlenie.

Znížiť spotrebu energie chce rezort napríklad vykurovaním na nižšiu teplotu v administratívnych priestoroch a spoločných priestoroch aj dodržiavaním útlmového režimu vykurovania. Obmedziť sa má využívanie energeticky náročných spotrebičov. Tam, kde je to vhodné, sa plánuje tiež stiahnuť energeticky náročné spotrebiče.

Na tlačenie písomností sa majú využívať multifunkčné veľkokapacitné tlačiarne. Dispenzory a automaty na kávu budú zamestnanci počas víkendov a sviatkov vypínať. Ďalšími opatreniami sú napríklad ukončenie vonkajšieho osvetľovania verejných budov, v rámci bezpečnostných možností obmedzenie osvetľovania areálov, zníženie intenzity vnútorného osvetlenia vo veľkých stravovacích, skladovacích a opravárenských priestoroch v mimoprevádzkovom čase či výmena neefektívnych technológií osvetlenia za LED.

Rezort chystá aj informačnú kampaň vo forme letákov umiestnených na vchodové dvere jednotlivých spravovaných budov. Prijaté opatrenia budú tiež zverejnené na hromadnej webovej stránke a rozposlané do e-mailov zamestnancov. Na spotrebičoch budú nálepky a zamestnanci budú oboznámení o zákaze využívania klimatizačných jednotiek na vykurovanie a zákaze využívania elektrických ohrievačov.

Od novembra do konca marca sa má upraviť aj pracovný čas so začiatkom najskôr o 7.00 h a koncom najneskôr o 16.15 h. "Primárnym cieľom takto upraveného pracovného (služobného) času je využitie denného svetla a zníženie spotreby elektrickej energie na osvetlenie a energie na výrobu tepla," zdôvodnila hovorkyňa.

O spotrebe energie za uplynulý kalendárny mesiac a plnení opatrení na zníženie spotreby energie bude rezort pravidelne informovať Ministerstvo životného prostredia SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto
NOVÉ informácie: Premiér je stále na operačnom stole! Jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny