Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2022 07:00 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Rusko zaútočilo na veľkú ropnú rafinériu! Ukrajina získala späť kontrolu nad celou Kyjevskou oblasťou

Zatiaľ čo Rusko ustupuje a v jeho šíkoch badať dezorientáciu a dezilúziu, Ukrajine sa darí po malých kúskoch získavať naspäť územia dobyté Rusmi. V piatok sa dokonca objavili informácie, že Ukrajinci podnikli už aj útok v ruskom vnútrozemí, kde mali vrtuľníkmi zaútočiť na sklad paliva v meste Belgorod. Ak by sa útok potvrdil, šlo by o druhú ofenzívnu akciu ukrajinskej armády na ruskej pôde od úplného začiatku vojny. Starosta ukrajinského Kyjeva Vitalij Kličko v piatok vyhlásil, že bombardovanie satelitných mestečiek v blízkosti hlavného mesta prebieha napriek sľubom Ruska, že z tejto oblasti stiahne svojich vojakov. Prehľad toho najdôležitejšieho z 38. dňa vojny na Ukrajine sme vám prinášali minútu po minúte.

Fotogaléria
37
fotiek v galérii

02:00 ONLINE prenos je na konci. Všetky dôležité informácie budeme spoločne sledovať aj v nedeľu. 

01:45 Miesto stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským bude s najväčšou pravdepodobnosťou Turecko. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na ukrajinský Interfax.

Šéf ukrajinskej delegácie na mierových rokovaniach s Ruskom Davyd Arachamija uviedol v ukrajinskej televízii, že čas a miesto stretnutia nie sú známe.

Obe strany označili rokovania v uplynulých dňoch za zložité. Rozhovory sú kombináciou virtuálnych schôdzok a osobných stretnutí v Turecku.

01:40 Ruská armáda sa chystá dobyť ukrajinský Donbas a tiež juh Ukrajiny, varoval v sobotu vo svojom pravidelnom večernom videovyhlásení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský líder tiež povedal, že západní spojenci zatiaľ nedodali Ukrajine dostatočné moderné protiraketové systémy a lietadlá.

Prezident tiež uviedol, že Ukrajina získava opätovnú kontrolu nad okolím Kyjeva a Černihivu. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová už predtým oznámila, že ukrajinské sily oslobodili od ruských vojakov celú Kyjevskú oblasť. Zelenskyj vo svojom prejave tiež podotkol, že značnú časť nepriateľských síl zadržiava "hrdinský" Mariupol, ktorý je od začiatku marca v obliehaní ruských jednotiek.

Otvoriť galériu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zdroj: Reprofoto/ Facebook Volodymyr Zelenskyj

01:10 Operácia Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC), ktorej cieľom je uľahčiť evakuáciu obyvateľov obliehaného ukrajinského Mariupolu, pokračuje. S odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu ICRC o tom v sobotu neskoro večer informovala agentúra Reuters. O niekoľko hodín skôr pritom ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax tvrdilo, že operácia zlyhala a vinu za to pripísalo priamo humanitárnej organizácii. 

ICRC vyslal svoj tím do Mariupolu v piatok. Pracovníci organizácie mali po príchode do mesta asistovať s evakuáciou a viesť konvoj 54 autobusov a množstvo osobných áut. Tím ICRC sa ale nakoniec musel kvôli zlým podmienkam po ceste otočiť, ešte než sa do mesta pri Azovskom mori dostal. Podľa ruského ministerstva obrany sa pracovníci humanitárnej organizácie nedostali do mesta ani v sobotu.

0:21 V meste Irpiň našli pyrotechnici počas dňa 643 výbušných predmetov. Práce na vyčistení územia pokračujú, informuje Štátna služba pre mimoriadne situácie

 

 

23:16 Zábery na škody v letisku Hostomel, ktoré sa podarilo ovládnuť ukrajinským silám.

Otvoriť galériu
Otvoriť galériu
22:03 Vladimir Kličko, bývalý ukrajinský šampión v boxe, ktorého brat je primátorom Kyjeva, po sérii stretnutí s nemeckými predstaviteľmi v Berlíne vyzdvihol Nemecko za jeho pomoc Ukrajine. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

Kličko a jeho brat Vitalij, tiež bývalá boxerská hviezda, majú silné väzby na Nemecko, pretože tam strávili väčšinu svojej profesionálnej kariéry. Viac sa dočítate v článku.

21:36 Ukrajinským mestom Enerhodar v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne otriasla v sobotu séria výbuchov. Ukrajinský štátny úrad jadrového dozoru o tom informoval na svojom oficiálnom kanáli na Telegrame.

Mesto i elektráreň, ktorá vyrába viac ako pätinu elektriny na Ukrajine a je jedným z najväčších jadrových zariadení v Európe, sú pod kontrolou Ruska od 4. marca. Enerhoatom tiež uviedol, že ruské sily začali rušiť telefónnu a internetovú komunikáciu v celom Enerhodare. Tieto tvrdenia zatiaľ nebolo možné overiť.

21:05 Rusko uviedlo, že návrhy mierovej zmluvy medzi Kyjevom a Moskvou pokročili dosť na to, aby o nich mohli rokovať priamo prezidenti oboch krajín Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin. Uviedol to v sobotu podľa agentúry Interfax-Ukrajina v televízii šéf ukrajinskej vyjednávacej delegácie Davyd Arachamija. Rusko podľa neho akceptuje ukrajinské postoje s výnimkou postoja k otázke Krymu.

20:59 Vo viacerých metropolách sveta sa v sobotu konali zhromaždenia na podporu Ukrajiny a proti vojne, ktorú na jej území rozpútalo Rusko. Informovala o tom agentúra AFP.

20:55 V areáli bývalej jadrovej elektrárne v Černobyle bola slávnostne vztýčená ukrajinská vlajka. Stalo sa tak potom, čo sa z miesta stiahli ruské jednotky. Fotka bola zverejnená na sociálnej sieti Telegram.

20:12 Na jednej z ulíc ukrajinského mesta Buča severozápadne od Kyjeva spozorovali novinári agentúry AFP v sobotu ležať telá najmenej 20 mužov v civilnom odeve. Spravodajcovia do tohto mesta, v ktorom sa v posledných týždňoch odohrávali ťažké boje, vstúpili spolu s ukrajinskými silami po tom, čo sa odtiaľ stiahli ruské jednotky. Viac sa dočítate TU.

Otvoriť galériu
20:04 Ukrajinské sily získali späť kontrolu nad celou Kyjevskou oblasťou a oslobodili ju od Rusov. Oznámila to v sobotu na Facebooku námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. V meste Buča blízko Kyjeva muselo byť do spoločných hrobov uložených 280 tiel, povedal tamojší starosta.

19:17 Nexta zverejnila video, na ktorom je zničené ukrajinské mesto Boroďanka.

 

19:03 Úrady v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko popreli sobotňajšie tvrdenia Ukrajiny, že ruskí vojaci, ktorí sa tam nachádzajú, sa mobilizujú, aby viedli „provokácie“ pozdĺž ukrajinských hraníc.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl predtým uviedol, že Moskva premiestňuje svoje jednotky na okupovanom území Moldavska, aby demonštrovala svoju pripravenosť zaútočiť na Ukrajinu z juhozápadu a taktiež možné nepriateľské akcie.

18:59 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak v sobotu vyzval Spojené štáty a ich spojencov, aby dodali Ukrajine ťažšie zbrane, keďže ruská armáda presúva svoju operácie na východ a juh Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN.

„Po rýchlom ústupe Rusov z Kyjiva a Černihova je jasné, že Rusko uprednostnilo inú taktiku, a to postup na východ a juh, ovládnutie veľkých okupovaných území, nielen v Donecku a Luhanskej oblasti, a získanie pevnej pozície tam,“ povedal Podoľak.

„Bez ťažkých zbraní sa rozhodne nezaobídeme, ak chceme odblokovať východ a Cherson a poslať Rusov odtiaľto čo najďalej,“ skonštatoval Podoľak.

18:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu obvinil ruských vojakov, ktorí ustupujú alebo sú vytláčaní ukrajinskými silami, že úmyselne nastražujú míny v oblastiach severnej Ukrajiny. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Na severe našej krajiny útočníci ustupujú. Je to pomalé, ale zjavné. Na niektorých miestach sú vytláčaní pomocou bojov, inde svoje pozície opúšťajú sami," povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom v sobotu. "Nastražujú míny na celom tomto území. Podmínované sú domy, vybavenie a dokonca aj telá mŕtvych ľudí," dodal. Pre svoje tvrdenia však nepredložil nijaké dôkazy. Viac detailov prinášame v článku.

18:29 Asi tisíc ľudí v sobotu v Budapešti za daždivého počasia dávalo najavo svoju podporu Ukrajine a vyjadrovalo nesúhlas s politikou maďarského premiéra Viktora Orbána voči Rusku. Zhromaždenie zvolala facebooková skupina Milión pre slobodu Ukrajiny a vystúpili na ňom maďarskí a ukrajinskí umelci, píše agentúra APA. V nedeľu sa v Maďarsku konajú parlamentné voľby, v ktorých sa rozhodne, či Orbán zostane pri moci štvrté volebné obdobie v rade.

Rečníci z Ukrajiny hovorili o utrpení a obetiach, ktoré prináša ruská agresia voči Ukrajine. "Keď z Orbánových úst neznie výrazy súcitu, pripomíname si tu obete minútou ticha," povedal Péter Juhász, organizátor zhromaždenia a opozičný politik. Ďalší rečníci maďarského premiéra vyzývali, aby za ruský plyn "neplatil našou dušou, našou cťou". Viac sa dočítate v článku.

Otvoriť galériu
Otvoriť galériu

18:22 Ukrajinská televízia Nexta TV zdieľala na sociálnej sieti Twitter fotky Mariupolu pred začiatkom útokov Ruska a potom.

 

 

18:20 Litva v apríli prestane dovážať ruský plyn. Stane sa tak prvou krajinou Európskej únie, ktorá učinila takéto rozhodnutie.

„Pred rokmi moja krajina urobila rozhodnutia, ktoré nám dnes umožňujú bez bolesti prerušiť energetické väzby s agresorom,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter litovský prezident Gitanas Nauseda a dodal, že príklad Litvy by mohli nasledovať aj ďalšie európske krajiny. Viac sa dočítate TU.

18:15 Ruskí vojaci v Bielorusku predávajú veci, ktoré ulúpili počas bojov na Ukrajine. Na Facebooku o tom informuje hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany.

Podľa spravodajských služieb ruskí vojaci zriadili v bieloruskom meste Naroulia trhovisko pod holým nebom, na ktorom predávajú všetko, čo získali rabovaním a okrádaním civilistov na Ukrajine.

Medzi predávanými vecami sú napríklad domáce spotrebiče, koberce, keramické toalety, detské hračky, umelecké diela, šperky, autá, kozmetika či valuty.

18:13 Neznámy piatkový útok na oblasť južne od ruského Belgorodu, z ktorého ruské médiá a sociálne siete obvinili Ukrajinu, spôsobila raketa, ktorá v skutočnosti priletela z ruského územia. Na Telegrame o tom informoval Conflict Intelligence Team (CIT), ktorý spolupracuje s investigatívnou skupinou Bellingcat.

CIT preskúmal video zverejnené ruskou stranou a podarilo sa mu zistiť, že raketa priletela z východu alebo severovýchodu, čiže z územia Ruska. Veľkosť krátera naznačuje, že to bola okrídlená raketa alebo balistická strela.

Pri inom útoku v ruskom Belgorode, taktiež v piatok, vypukol požiar v sklade paliva, pričom gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov na Telegrame vyhlásil, že ho spôsobili nálety dvoch ukrajinských vrtuľníkov. Neposkytol však žiadne dôkazy. Ukrajinské ministerstvo obrany nepotvrdilo ani nepoprelo tento útok a prezident Volodymyr Zelenskyj o ňom odmietol diskutovať.

17:47 Turecko je ochotné pomôcť evakuovať ľudí z ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré oblieha ruská armáda, uviedlo v sobotu turecké ministerstvo obrany s tým, že zranených a civilistov môžu zobrať lode. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Môžeme poskytnúť podporu vo forme plavidiel pre evakuácie z Mariupolu, najmä pokiaľ ide o civilistov, zranených, tureckých občanov či občanov iných krajín," povedal novinárom turecký minister obrany Hulusi Akar.

17:44 Ukrajinskí aktivisti si na sobotňajšej akcii v rakúskej metropole Viedeň, ktorá sa uskutočnila pri vojenskom pamätníku sovietskych hrdinov, pripomenuli viac ako 150 detí usmrtených počas ruskej ofenzívy na Ukrajine. TASR prevzala správu z agentúry APA.

17:33 Ukrajinské jednotky získali naspäť kontrolu nad viac ako 30 obcami v Kyjevskej oblasti, uviedol v sobotu poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč s tým, že Ukrajina opäť ovládla i mestá Buča a Brovary. Ako informovala televízia Sky News, Arestovyč súčasne upozornil, že na východnej a južnej Ukrajine naďalej prebiehajú intenzívne boje, najmä o ovládnutie prístavného mesta Mariupol.

17:10 Ukrajinu od začiatku ruskej invázie 24. februára opustilo už takmer 4,14 milióna obyvateľov, pričom sa Slovensko prišlo 294.885 z nich, vyplýva z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zverejnených v sobotu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

16:47 Na protestoch proti vojenskej operácii ruskej armády na Ukrajine, ktoré sa v sobotu konali v 14 ruských mestách, bolo zadržaných najmenej 176 ľudí. Podľa agentúry AFP to uviedla ruská mimovládna organizácia OVD-Info, ktorá monitoruje zatýkanie počas protestov v Rusku.

16:29 Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová v sobotu počas návštevy Poľska vyzvala na navýšenie pomoci pre krajiny, ktoré prijímajú ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. TASR informuje na základe tlačového vyhlásenia zverejneného na oficiálnej webovej stránke EP.

16:21 Rusko začína mobilizovať svoje jednotky v Podnestersku na území Moldavska. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Podľa generálneho štábu Moskva premiestňuje ruské jednotky na okupovanom území Moldavska, aby demonštrovala svoju pripravenosť zaútočiť na Ukrajinu z juhozápadu. Tieto ruské jednotky by tiež potenciálne mohli slúžiť na provokácie na ukrajinskej hranici, dodal generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

16:10 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda približne 17 800 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Toto tvrdenie zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť. Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) pred viac ako týždňom uviedla, že podľa jej odhadov Rusko počas prvého mesiaca vojny na Ukrajine pravdepodobne stratilo sedemtisíc až 15-tisíc vojakov, čo je potenciálne toľko, koľko Rusko stratilo počas celej 10-ročnej invázie v Afganistane. NATO vtedy uviedla, že celkovo mohlo Rusko na bojisku prísť o najmenej 30-tisíc až 40-tisíc obetí. Tento údaj pritom zahŕňa zabitých a zranených, ale aj zajatých a nezvestných vojakov, pričom uvedené čísla sa odvtedy mohli výrazne zvýšiť.

16:00  Rusko zaútočilo na veľkú ropnú rafinériu na Ukrajine. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenia ruskej armády. Hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov uviedol, že ruské jednotky sa v sobotu ráno zamerali na veľkú ropnú rafinériu v stredoukrajinskom meste Kremenčuk, pričom použili „vysoko presné zbrane dlhého doletu“. Konašenkov povedal, že ruská armáda zničila skladovacie zariadenia s benzínom a naftou, ktoré zásobovali ukrajinské jednotky vo východnej a strednej časti krajiny.

15:45 Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov ďalších osem osobností z ruských médií. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ďalší zo série krokov podnikaných ruskými úradmi na potlačenie kritikov politiky Kremľa.

15:30 Ukrajinská vláda očakáva, že sa v priebehu soboty v krajine otvorí sedem evakuačných koridorov, oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. TASR túto informáciu prevzala od spravodajskej stanice CNN.

15:00 Najmenej štyri osoby utrpeli v sobotu zranenia v juhoukrajinskom meste Enerhodar, keď ruské sily násilným spôsobom rozohnali demonštráciu proti ruskej okupácii. Počas zásahu bolo zadržaných niekoľko protestujúcich. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na online vyhlásenie predstaviteľov Enerhodaru.

14:45 Riziko odstavenia Slovenska od ruského plynu je prítomné, je preto potrebné hľadať alternatívne zdroje. Reálnosť hrozby závisí od toho, či sa šéf Kremľa Vladimir Putin rozhodne využiť dodávky plynu a ropy ako politický nástroj. Zhodli sa na tom predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) a podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD Peter Kmec v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

14:30 Niekdajšia prokurátorka zaoberajúca sa vyšetrovaním vojnovým zločinov Carla Del Ponteová v rozhovore pre denník Le Temps, ktorý bol zverejnený v sobotu, vyzvala Medzinárodný trestný súd (ICC), aby v súvislosti s vojenskou ofenzívou na Ukrajine urýchlene vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

14:15 Pri Kyjeve sa našlo telo zabitého novinára. Neďaleko ukrajinského hlavného mesta Kyjev bolo nájdené telo ukrajinského novinára a dokumentárneho fotografa Maxa Levina (40), ktorý bol nezvestný vyše dvoch týždňov. Miestna nezisková organizácia Masmediálny inštitút citovala predbežné zistenia prokuratúry, podľa ktorých žurnalistu usmrtili "dve strely" vypálené príslušníkmi ruskej armády. Viac čítajte tu.

 

 

14:13 V Doneckom regióne poškodilo ostreľovanie jeden z hlavných plynovodov. Takmer celý región odvtedy nemá k plynu prístup. Informoval Denník N.

14:07 Rusko začína mobilizovať svoje jednotky v Podnestersku na území Moldavska. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Podľa generálneho štábu Moskva premiestňuje ruské jednotky na okupovanom území Moldavska, aby demonštrovala svoju pripravenosť zaútočiť na Ukrajinu z juhozápadu. Tieto ruské jednotky by tiež potenciálne mohli slúžiť na provokácie na ukrajinskej hranici, dodal generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Podnestersko je separatistický región Moldavska, ktorý ekonomicky, politicky i vojensky podporuje Rusko. Medzinárodne neuznané Podnestersko sa odtrhlo od Moldavska po rozpade ZSSR na začiatku 90. rokov, keď separatistov aktívne podporili ruskí vojaci. Konflikt si vyžiadal asi 1500 mŕtvych. Výzvy Kišiňova na odchod ruských vojakov Moskva odmieta s tým, že „mierové jednotky“ chránia ruskú menšinu a zostanú v regióne až do vyriešenia nezhôd.

13:55 Protesty v Enerhodare sa zvrtli. Ruská armáda zadržala niekoľkých účastníkov. V meste boli podľa svedkov počuť výstrely a explózie. Enerhodar sa nachádza neďaleko Záporožskej jadrovej elektrárne.

 

13:54 Aktuálna mapa Ukrajiny, žltou sú vyznačené znovuzískané územia podľa The Financial Times.

 

 

13:50 Predsedníčka europarlamentu navštívila Kyjev. Roberta Metsola zverejnila fotografiu zo stretnutia s Volodymyrom Zelenským na Twitteri s heslami „odvaha, sila, odvaha“. 

 

 

13:34 "Vydržali sme oveľa viac, ako nepriateľ očakával. Keď ste na svojom území, všetko vám pomáha. Samotná zem, rieky, všetci. Aj tí, od ktorých by ste to predtým nečakali," uviedol ukrajinský prezident v príspevku na sociálnej sieti a zároveň zdieľal fotografie zachytávajúce vojnu.

 

 

13:29 Zelenskyj varuje: Rusi nastražili míny aj pod mŕtve telá. „S naším územím neobchodujeme. Otázka územnej celistvosti a suverenity je mimo diskusie," poznamenal v rozhovore pre Fox News ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. O víťazstve vo vojne je presvedčený. Otázkou ale je, kedy sa boje skončia. "Je to hlboká a bolestná otázka," uviedol.

Tiež povedal, že by Kyjev chcel záväzky „vedúcich krajín“, že bezpečnosť Ukrajiny bude chránená medzinárodnou zmluvou. Obyvateľov, ktorí sa do oblasti vracajú, vyzval na veľkú opatrnosť. "Položili míny na celom území, do domov, pod stroje a dokonca aj pod telá tých, ktorých zabili," tvrdí prezident. Informovala CNN.

12:40 Rusko sa stiahne zo všetkých častí Ukrajiny okrem východu a juhu, oznámil poradca šéfa prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Ruské jednotky sa podľa neho skúsia zakopať, zriadiť si tam protivzdušnú obranu a znížiť vlastné straty.

Vyjadril však presvedčenie, že táto vojenská situácia nebude viesť k dlhej vyčerpávajúcej vojne, ako mnohí očakávajú. 

12:39 Rusko chce vo svete vyvolať veľkú potravinovú krízu. Ako referuje web epravda.com.ua, v ukrajinskej televízii to povedal tamojší premiér Denys Šmyhaľ. „Zámery Ruska sú zrejmé. Po energetickej kríze, ktorú Rusko spôsobilo koncom minulého a začiatkom tohto roka v Európe a vo svete, je teraz ich úlohou vytvoriť veľkú potravinovú krízu vo svete. Naozaj to robia, keďže bránia exportu obilnín z ukrajinských prístavov,“ povedal Šmyhaľ.

Ukrajina zároveň podľa neho spoločne s partnermi hľadá možnosti, ako konať zabezpečiť vývoz ukrajinského obilia a iných produktov. Šmyhaľ pripomenul, že situácia s výrobkami v krajine je stabilná a v 21 ukrajinských regiónoch sa už začala sejba. Správu priniesla agentúra SITA.

12:23 Normálne vzťahy medzi ruskou vesmírnou agentúrou a jej partnermi podieľajúcimi sa na prevádzke medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a iných projektoch bude možné obnoviť až po zrušení sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu, povedal v sobotu šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian. Viac čítajte tu.

12:12 Na špeciálne veľkonočné dielničky pozýva v sobotu do Kammerhofu Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici. Na podujatí by chceli pracovníci múzea privítať aj utečencov z Ukrajiny, ktorí našli dočasné útočisko pred vojnou v tomto starobylom banskom meste. Vyrábať sa budú batikované kraslice, kraslice obliepané slamou, leptané kraslice a tiež tzv. morenky. Dielnička je otvorená do 16.00 h. Ozdobenie kraslíc si záujemcovia o remeslá môžu prísť vyskúšať aj v sobotu 9. apríla, keď je na programe aj pečenie a zdobenie medovníkov.

12:06 Pápež František zvažuje, že navštívi Kyjev. Novinárom v lietadle cestou na Maltu povedal, že je to možné. Žiadne podrobnosti ale hlava katolíckej cirkvi neuviedla. Viac čítajte tu.

12:04 Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) tvrdí, že od začiatku vojny bolo na Ukrajine poškodených najmenej 53 kultúrnych pamiatok. Medzi dotknutými pamiatkami sa nachádza 29 kostolov, 16 historických budov, štyri múzeá a štyri pamätníky. Viacero poškodených pamiatok sa nachádza hlavne v Kyjive a Charkive, ale aj v Černihive ležiacom severovýchodne od ukrajinskej metropoly.

UNESCO tvrdí, že na overenie škôd používa satelitné snímky a správy svedkov. Referuje o tom spravodajský web BBC.

11:48 Rusi pri útoku na budovu krajskej správy v Mykolajive zabili 32 ľudí, tvrdí bieloruské opozičné médium Nexta.

11:28 Únia pracuje na ďalších sankciách voči Rusku, ale žiadne z nich nie sú mierené na energetický sektor. Uviedol podľa agentúry Reuters komisár Európskej únie pre oblasť ekonomiky Paolo Gentiloni.

11:17 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v piatok (1. 4.) prešlo 698 mužov, 1457 žien a 691 detí. O dočasné útočisko požiadalo 766 osôb. TASR o tom v sobotu informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

11:08 Ruská propaganda sa v ostatnom čase čoraz viac zameriava na španielsky hovoriace krajiny v Latinskej Amerike. Moskva sa snaží šíriť lži na sociálnych sieťach ohľadne vojny na Ukrajine v štátoch, ktoré dlhodobo nedôverujú Spojeným štátom. Kroky Ruska v španielsky hovoriacich krajinách pravdepodobne zafungovali, pretože ruská verzia kanála RT je momentálne treťou najzdieľanejšou stránkou na Twitteri, ktorá ponúka informácie o ruskej invázii v španielskom jazyku.

Medzi klasické ruské tvrdenia a ospravedlnenia vojny na Ukrajine patria obvinenia, že invázia bola nevyhnutná na konfrontáciu s neonacistami, alebo že USA tajne podporovali výskum biologického boja na Ukrajine. Tento typ dezinformácií nebol podložený žiadnymi dôkazmi. Informáciu priniesla agentúra SITA.

10:53 Rusi zatkli muža s transparentom na podporu detí. Muž vyrazil do ulíc s plagátom a nápisom „Deti by mali žiť v mieri“. Ruská polícia ho následne zatkla, píše bieloruské médium Nexta a zverejnilo video z incidentu.

 

 

10:49 Ukrajinská ekonomika môže tento rok v dôsledku vojny klesnúť až o 40 %, tvrdí ukrajinské ministerstvo hospodárstva. Zároveň oznámilo pokles výkonu ukrajinskej ekonomiky o 16 % za prvý štvrťrok 2022. Informovala agentúra ČTK.

10:44 Od začiatku vojny prišlo do Poľska vyše 2,4 milióna utečencov z Ukrajiny, oznámila poľská pohraničná stráž. V piatok prišlo do tejto krajiny vyše 21-tisíc ľudí. Posledné dni sa počet ľudí, ktorí utekajú pred vojnou do Poľska, znižuje. Informovala agentúra ČTK.

 

 

10:41 Na Ukrajine by sa dnes malo otvoriť sedem evakuačných trás z obliehaných oblastí vrátane Mariupola. V piatok smeroval do Mariupola humanitárny konvoj Červeného kríža, do mesta sa však nedostal. Kyjev verí, že dnes bude situácia lepšia.

Na evakuáciách sa podľa Ukrajiny dohodli delegácie Ruska a Ukrajiny počas rozhovorov v Turecku. „Myslím, že dnes alebo možno zajtra (nedeľa) budeme počuť dobré správy týkajúce sa evakuácie obyvateľov Mariupola,“ povedal poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč. Informoval Denník N na základe správ agentúry ČTK.

09:37 V meste Doneck zomrel vo veku 57 rokov kontroverzný ruský novinár Andrej Babickij. Počas vojny v Čečensku jeho spravodajstvo vyvolávalo ostrú kritiku zo strany Kremľa, neskôr však ruský režim podporoval. Babickij pracoval v Prahe, v ruskom servise Rádia Sloboda, kde pripravoval program Echo Kaukaza.

Po ruskej anexii Krymu a vzniku povstaleckých republík na východe Ukrajiny podporil bývalý kritik ruského prezidenta Putina postup ruských úradov, kvôli čomu ho prepustili z RFE/RL. Stanicu následne verejne kritizoval. 

V roku 2015 sa presídlil do Doneckej ľudovej republiky, kde spolupracoval s ruskými médiami. Pôsobil tiež ako expert v komisii ruskej Štátnej dumy pre „ideologickú opozíciu voči Západu“. Posledné mesiace Babickij verejné dianie nekomentoval a k ruskej invázii na Ukrajinu sa nevyjadroval. Údajne zomrel v byte, príčinou smrti bola zrejme zástava srdca. Správu priniesla agentúra ČTK.

09:08 Od začiatku vojny zomrelo na Ukrajine 158 detí a ďalších 254 bolo zranených, tvrdia na základe predbežných údajov ukrajinské úrady. 

08:47 Čínsky diplomat Wang Lu-tchung má návrh na vyriešenie ukrajinského konfliktu. Americký prezident Joe Biden by podľa neho mal zavolať ruskému náprotivkovi Vladimirovi Putinovi a sľúbiť mu, že na Ukrajine sa neuskutoční žiadne rozširovanie Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), žiadne rozmiestnenie strategických zbraní a Ukrajina zostane neutrálna. Viac čítajte tu.

08:41 V piatok prišlo z Ukrajiny na Slovensko vyše 2800 utečencov, o dočasné útočisko požiadalo vyše 766 ľudí. Od začiatku vojny tak prišlo na Slovensko takmer 295-tisíc ľudí, oznámilo ministerstvo vnútra.

08:37 Čína sa nepovažuje za súčasť ukrajinského konfliktu a chce ďalej s Ruskom udržiavať obchodné vzťahy, oznámilo čínske ministerstvo obchodu. V piatok členovia EÚ Čínu vyzvali, aby pomohla s riešením vojny na Ukrajine a neobchádzala sankcie, informovala agentúra Reuters.

08:36 Do bojov v meste Irpiň blízko Kyjiva sa zapojili aj dobrovoľníci zo zahraničia, Ukrajine pomáhalo aj viacero Čechov. Ukrajinské úrady vyhlásili mesto za oslobodené tento týždeň, návrat občanov tam však zatiaľ nie je možný, informoval Denník N.

Do bojov na ukrajinskej strane sa zapojili dobrovoľníci len po krátkom výcviku. „Rozdiely medzi medzinárodnými legionármi sú rozsiahle – od ľudí, ktorí boli ešte donedávna vojenskou elitou, až po tých bez výcviku, ktorí sa pridali k ukrajinskému a veľmi romantizovanému boju proti druhej najväčšej vojenskej mocnosti,“ uviedol server The Kyiv Independent.

08:34 Ukrajinské vojská postupujú za sťahujúcou sa ruskou armádou pri hlavnom meste Kyjeva a na východe sa im podarilo čiastočne uvoľniť zovretie Charkova. Vo svojom pravidelnom hlásení o tom informovalo britské ministerstvo obrany. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Moskva opustila svoje pôvodné plány na obsadenie kľúčových ukrajinských miest a chystá sa na novú fázu vojny.

 

 

Podľa britského hodnotenia diania na bojisku sa ukrajinská armáda snaží postupovať z už skôr oslobodenej Irpine do kyjevských predmestí Buča a Hostomel. Zo strategicky významného hostomelského letiska, ktoré bolo dejiskom prudkých bojov od prvých dní vojny, sa podľa Londýna ruské jednotky stiahli.

08:22 Ruské rakety zasiahli v noci na dnešok infraštruktúrne aj iné ciele v stredoukrajinských mestách Poltava a Kremenčuk. Doteraz nie je zrejmé, či si vzdušné údery vyžiadali obete. Informoval o tom dnes na komunikačnej platforme Telegram šéf Poltavskej oblasti Dmytro Lunin.

 

 

"Okolo druhej hodiny rannej boli dva infraštruktúrne objekty v meste Poltava napadnuté najmenej štyrmi raketami. Čo sa týka mesta Kremenčuk, tam o šiestej hodine ráno podľa predbežných informácií zaútočili tri lietadlá na priemyselné objekty," dodal Lunin.

08:20 Šéf Ukrajinskej jazdeckej federácie Michajlo Parchomčuk sa na utrpenie zvierat, o ktoré sa staral celý svoj život, nemohol pozerať. Muž, ktorý žije v Belgicku, sa na druhý deň po vypuknutí vojny vypravil do vlasti, napísala agentúra Reuters. Do štvrtého dňa od zahájenia ruskej invázie mal vybudovanú sieť desiatok dobrovoľníkov a založil charitatívnu organizáciu na záchranu opustených ukrajinských koní. Charitatívna organizácia tak zachránila už viac ako 100 koní. Niektorí z nich sa predtým potulovali po krajine, ďalší ich majitelia nechali v maštaľoch. 

V súčasnej dobe je v provizórnych stajniach charitatívnej skupiny na 40 zachránených zvierat. Na charitu sa pritom denne obracajú cez sociálne médiá ďalší majitelia koní s prosbou o záchranu ich opustených zvierat.

08:16 Pracovná skupina amerického ministerstva spravodlivosti, ktorá sa zameriava na odhaľovanie a stíhanie majetku ruských oligarchov, našla dôkazy o pokusoch vyhnúť sa sankciám alebo ešte vopred presunúť majetky kvôli prípadným sankciám. V piatok o tom informoval šéf tejto skupiny Andrew Adams, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra Reuters. Viac čítajte tu

08:08 Ruské jednotky sa úplne stiahli z černobyľskej jadrovej elektrárne, uviedli ukrajinské médiá s odvolaním sa na štátnu spoločnosť Enerhoatom, ktorá v krajine prevádzkuje atómové elektrárne. Viac čítajte tu.

07:45 Ruskí diplomati sa vysmiali výzve, ktorú im v piatok adresovalo české ministerstvo zahraničia. Ruských diplomatov v dokumente vyzvalo, aby neslúžili režimu prezidenta Vladimira Putina. Ruské vyslanectvo v Ženeve na twitteri poďakovalo za "veľkorysú ponuku" a dodalo, že ruskí diplomati majú dostatok svedomia, uviedol spravodajský server BBC News.

"Máme dosť svedomia a tiež schopnosť rozpoznať americké mopsíky, keď nejaké vidíme," uviedlo ruské vyslanectvo v Ženeve na adresu českých diplomatov.

 

 

07:37 Americké ministerstvo obrany v noci na sobotu oznámilo, že Ukrajine poskytne ďalšiu vojenskú pomoc – tentoraz v hodnote 300 miliónov dolárov –, určenú na posilnenie jej obranných kapacít. Hovorca Pentagónu John Kirby priblížil, že pôjde o laserom navádzané raketové systémy, bezpilotné lietadlá, obrnené vozidlá, zariadenia na nočné videnie a tiež muníciu. Súčasťou balíka pomoci majú byť aj zdravotnícky materiál, terénne vybavenie či náhradné diely. Informovala o tom agentúra AP.

07:05 Z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol evakuovali v piatok do bezpečia vyše 3000 ľudí. Povedal to v noci sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého citovala agentúra AFP.

 

 

07:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom nočnom videoprejave Rusko opäť obvinil z ďalších vojnových zločinov. Uviedol napríklad aj to, že Moskva sa pokúša odvádzať do boja ako brancov aj ľudí z anektovaného Krymu. Informuje o tom spravodajkyňa denníka The Guardian. Viac čítajte tu.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, TASR, SITA, The Guardian, CNN, BBC, Reuters

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Podvodníci obrali 93-ročnú dôchodkyňu z Banskej Bystrice o 10-tisíc eur.
Babička dvihla telefón, na linke mala byť jej dcéra: Chyba, ktorá ju stála obrovské peniaze
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Eurovoľby sa blížia: Ako môže útok na premiéra ovplyvniť kampaň? Politologička to vidí jasne
Strelec Juraj C. a premiér SR Robert Fico.
Foto
Prvé slová atentátnika: Čo povedal po útoku na premiéra Fica!
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
O šokujúcom incidente sa hovorí aj v USA: Biden neostal chladný! Toto povedal na adresu Fica
Cirkvi odsúdili útok na premiéra Roberta Fica.
Aktualizované
Nezostaňme ľahostajní, buďme tvorcami pokoja: Odkazuje cirkev po útoku na premiéra
Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica, bol v minulosti sám terčom útoku.
Foto
Strelec, ktorý postrelil Roberta Fica, bol v minulosti sám terčom útoku: Dobitý v práci
Na snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici  15. mája 2024.
Psychologička o atentáte na premiéra: Môže spôsobiť eskaláciu napätia, tvrdí! Aký mohol mať útočník motív?
Putin prehovoril o atentáte na Fica: Šéf Kremľa je rozhorčený! Rázne slová
Zraneného premiéra ochranka naložila do auta.
Politológ Abrahám o atentáte na premiéra: Najdôležitejšie je v súčasnosti upokojiť spoločnosť
Concept image for the Russian attack on Ukraine.
Česko sľúbilo Ukrajincom pomoc: Krajina testuje nový projekt! Záujemcovia musia splniť podmienky
Na snímke prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček.
Prezident Únie miest Slovenska: Veríme, že premiér Robert Fico bude v poriadku
Páchateľa po brutálnom útoku okamžite spacifikovali.
Foto
Správa o streľbe na premiéra Fica obletela svet: O atentáte píšu veľké zahraničné médiá!