Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2024 18:30 | Správy | Zahraničné správy

Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC

Každého občas niečo bolí, no nemali by sme tieto problém brať na ľahkú váhu. Jedna obyčajná bolesť totiž môže viesť k vážnym problémom, akými sú napríklad vredy a v najhoršom prípade až k amputácii končatiny.

Bolesť dolnej časti chrbta

S týmto problémom sa niekedy v živote stretla väčšina z nás. Fyzioterapeut Sammy hovorí: "Častou príčinou je zranenie, napríklad natiahnutý sval alebo natiahnuté bedrá pri dlhom sedení za stolom s nesprávne nastavenou alebo zvolenou stoličkou." K vážnejším príčinám patrí vyskočená platnička, ktorá tiež spôsobuje necitlivosť, brnenie alebo svalovú slabosť. Sammy hovorí: "Ak máte ischias, často pociťujete ostrú bolesť v jednej nohe, v lýtku a chodidle." U mužov všeobecný lekár Dr. Ogunkoya varuje, že bolesť v dolnej časti chrbta môže byť potenciálnym príznakom rakoviny prostaty. A dodáva: "Medzi ďalšie príznaky rakoviny prostaty patrí krv v moči, bolesti brucha a ťažkosti s močením." Príznakom môže byť aj častejšia potreba močiť.

RIEŠENIE: Ak je na vine zranenie, môžu pomôcť lokálne lieky proti bolesti (gél alebo krémy). Sammy varuje ľudí, ktorí celý deň sedia: "Dbajte na to, aby ste aspoň raz za hodinu vstali a rozhýbali boky." Pomôcť môžu aj každodenné strečingy. Doktor Ogunkoya hovorí, že ak sa obávate rakoviny prostaty, navštívte svojho praktického lekára a nechajte sa vyšetriť. Posunutá platnička sa zvyčajne pomaly zlepšuje odpočinkom, jemným cvičením a liekmi proti bolesti. Ak bolesť pretrváva, navštívte svojho praktického lekára.

Jednostranná bolesť dolnej časti chrbta

Príčinou jednostrannej bolesti dolnej časti chrbta je zvyčajne natiahnutie alebo vyvrtnutie. Avšak praktický lekár Dr. Ogunkoya hovorí: "Obličkové kamene (tvrdé usadeniny spôsobené dehydratáciou, príliš veľkým množstvom cukru, obezitou alebo konzumáciou nadmerne solených jedál či potravín s príliš malým množstvom vlákniny) sa môžu vyskytnúť na ľavej alebo pravej strane. "Ostrá bolesť zvyčajne prichádza vo vlnách a môžete mať aj krv v moči." Fyzioterapeut Sammy hovorí, že na vine môže byť aj infekcia: "V takom prípade sa môžete cítiť zle a mať horúčku." Ochorenia, ktoré postihujú črevá, hrubé črevo, žlčník, pankreas alebo reprodukčné orgány, môžu tiež vyvolať bolesť na jednej strane chrbta. Sammy hovorí: "Vo všetkých týchto prípadoch navštívte svojho praktického lekára čo najskôr."

RIEŠENIE: Ak je bolesť pri obličkových kameňoch silná alebo ak máte v moči krv, ihneď vyhľadajte pomoc. V opačnom prípade navštívte svojho praktického lekára. Sammy hovorí: "Pri zranení (vyvrtnutie alebo natiahnutie) si čo najskôr priložte chlad (ľadový obklad)." Doktor Ogunkoya hovorí: "Ak sa k bolesti chrbta pridružia ďalšie príznaky, ako je úbytok hmotnosti, nočné potenie, bolesť alebo slabosť dolných končatín, horúčky, strata erekcie u mužov alebo strata citlivosti v okolí pošvy alebo konečníka, čo najskôr navštívte praktického lekára." Strata hmotnosti a nočné potenie môžu byť príznakmi rakoviny.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Atentát na Roberta Fica prinútil konať aj českú políciu: MS v hokeji s prísnejšími opatreniami!
Majiteľ Audi zaparkoval v Prešove okolo kontajnerov na odpad.
FotoVáš Tip
Pripravte sa na zvýšenie tlaku: TAKTO zaparkované auto ste ešte nevideli! Čo si ten arogantný šofér myslel?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Vodiči, pozor: Na diaľnici D2 bude dopravné obmedzenie
Hrabko tvrdí, že za náladu v spoločnosti môžu aj politici: TOTO by mala spraviť prezidentka
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
V Kamenici padlo rogalo s mladým mužom! Zásah leteckých záchranárov
Roberta Fica postrelili v Handlovej!
SIS odsúdila útok na premiéra: Vyzvala verejnosť, aby nešírila konšpirácie
S hercom tvorili pár celých 7 rokov.
Foto
Koniec vojny Agáty Hanychovej a Jakuba Prachařa: Súd vyniesol konečný VERDIKT!
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Generálna prokuratúra: Útok na premiéra dozoruje oddelenie závažnej kriminality
Extáza (ilustračná fotografia).
Slováci, skontrolujte si TENTO liek: Túto šaržu sťahujú z trhu! Čo hrozí?
Na snímke uprostred prezident Policajného zboru plk. Ľubomír Solák, vľavo viceprezident PZ SR pre službu kriminálnej polície a migráciu Ivan Hapšták a vpravo viceprezident PZ SR pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič
Znepokojivé, čo sa stalo po streľbe na premiéra! Policajný prezident odhalil, čo zistili
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny: Berú Rusi do zajatia civilistov?! Hovoria o barbarských útokoch a... Hrôza
Azerbajdžan prevzal kontrolu nad Náhorným Karabachom 20. septembra po bleskovej vojenskej operácii. (ilustračné foto)
Nemožné sa stalo skutočnosťou: Dávni nepriatelia sa dohodli na sporných úsekoch hranice!