Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Mama syna s Downovým syndrómom je zúfalá: Prečo Marekovi nedovolí štát študovať?

Medzera v zákone alebo zámer? Mnohí rodičia si spolu so svojimi ratolesťami už vychutnávajú letné prázdniny a na školské povinnosti ani len nepomyslia. Emília z Malinova však aj v týchto dňoch musí bojovať o budúcnosť svojho syna s Downovým syndromóm.

Jej Marek napriek tejto diagnóze úspešne ukončil základnú školu so zdravými deťmi, avšak jeho ďalšie vzdelanie je v nedohľadne. Rozčarovaná mama tvrdí, že za to môže nezmyselný školský zákon, podľa ktorého postihnuté dieťa môže navštevovať iba praktickú školu alebo 3-ročný odbor bez ohodnotenia.

Rodičia mentálne znevýhodnených detí bojujú proti legislativnému nastaveniu, ktoré bráni ich deťom získať stupeň vzdelania ISCED 2, čo by im umožnilo pokračovať v štúdiu na bežnej strednej škole. Práve vďaka tomu by totiž mohli mať lepšie vyhliadky na budúcnosť.

„Ak bežné dieťa ukončí základnú školu, tak strednú si môže vybrať podľa svojich záujmov. Dieťa s mentálnym postihnutím túto možnosť nemá,“ približuje problém mama Emília, ktorej syn Marek práve ukončil bežnú základnú školu. „My máme iba štátom dané školy, kam by tieto deti mali ísť, a štát vôbec nerozširuje odbory, o ktoré by malo dieťa záujem,“ dopĺňa rozčarovaná žena.

 

Štúdium rybárstva

Keďže Marek najviac inklinuje k prírode a zvieratám, uvažovali nad školou, kde by sa naučil kopu vecí. „Keďže bývame v dome, on trávi väčšinu času v záhrade. Neďaleko nás je dedina, kde sa venujú hipoterapii a dokonca majú aj rybársky odbor,“ doplňuje Emília. Zároveň dodáva, že stredná škola, ktorú by mohol Marek navštevovať, je len 10 minút jazdy od ich domu. Pre jej syna je to aj obrovský benefit. „Naučili sme ho cestovať zo školy domov autobusom. Dnes už to zvládne sám,“ priznáva s hrdosťou Emília. Pre milujúcu mamu je veľmi dôležité, aby sa jej syn cítil v kolektíve s bežnými deťmi dobre a naučil sa vytvárať si sociálne väzby.

„Pre nás ako zdravých rodičov je neprípustné, aby nemohol chodiť do triedy medzi bežné deti,“ priznáva sympatická žena, podľa ktorej sa im snaží v ústrety vyjsť aj riaditeľka jednej zo škôl, kam by chceli Mareka zapísať. Nechcú však urobiť žiadny krok mimo legislatívy. „My len chceme, aby bol náš syn právoplatne prijatý na strednú školu. Pokojne tam môže chodiť aj 6 rokov. Ale aspoň vieme, že na konci dostane výučný list, ktorý teraz dostať nemôže, lebo podľa našich zákonov nemá ukončené základné vzdelanie, ale iba prvý stupeň,“ uzatvára Emília, ktorá je odhodlaná urobiť pre vzdelanie svojho syna maximum.

S otázkami, týkajúcimi sa tohto prípadu, sa Nový Čas obrátil aj na ministerstvo školstva, vedy a výskumu. Do uzávierky sa nám však nepodarilo získať odpoveď.

Deti sú diskriminované

Viktor Križo, špeciálny pedagóg

- Školský zákon už desaťročie v rozpore s ústavou a medzinárodnými dohovormi diskriminuje niektoré deti. Ak sa narodíte v znevýhodnenom prostredí alebo ste mali náročný pôrod a iné a váš intelekt je v pásme ľahkého mentálneho postihnutia, tak podľa nášho školského zákona nemáte nárok po skončení základnej školy dostať vysvedčenie o ukončení základnej školy. Po deviatich rokoch snaživého vzdelávania dostane toto dieťa iba vysvedčenie o ukončení prvého stupňa ZŠ. Napriek tomu tieto deti chceme zaradiť do pracovného života, chceme aby nežili len na sociálnych dávkach. Iste, nie každé dieťa musí dosiahnuť stupdeň vzdelania - ukončená základná skola, ale prečo bránime deťom a ich vývinu potenciálu a nedovolíme im tak ako ostatným deťom ukončiť základnú školu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrea Galajdová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady