Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2020 10:59 | Správy | Domáce správy

Šéf mužov zákona Lučanský dobrovoľne končí vo funkcii: Prečo odchádzam z polície

Nepohodol sa s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (48), a tak radšej, ako by mal čakať na svoje odvolanie, sa rozhodol odísť sám.

Po dvoch rokoch na čele polície dáva Milan Lučanský (51) definitívne zbohom. Policajný prezident oznámil, že 31. augusta končí nielen na riadiacom poste, ale po 30-ročnom pôsobení aj v zbore. Čo ho donútilo odovzdať odznak? Ako jeden z hlavných dôvodov odchodu do civilu uviedol Lučanský politizáciu polície, za ktorú je podľa neho zodpovedná súčasná koalícia.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Je to veľký krok späť. Zvážil som všetky možnosti, ktoré mi zákon ponúka. Premyslel som si svoj krok zo všetkých strán. Musím povedať, že napriek silnej podpore môjho okolia nechcem ďalej spolupracovať so súčasným vedením Ministerstva vnútra SR. Nemám ich dôveru a oni zase nemajú tú moju,“ zdôvodnil Lučanský s tým, že najväčšou prekážkou pri úvahách o zotrvaní na poste bol pre neho jeho nadriadený minister.

„Uznávam, že vnímam Romana Mikulca ako korektného človeka, ale neuznávam ho ako ministra vnútra. Naše pohľady na ďalší chod polície sú rozdielne, naše názory na viacero tém sú odlišné. Ne­chcem niesť zodpovednosť za začínajúci úpadok dobre vybudovaného Policajného zboru,“ pokračoval ďalej Lučanský, ktorý začiatkom júna pre Nový Čas označil Mikulcove plány na znižovanie počtu policajtov či obmedzenie ľudí, ktorí môžu nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu, za „nezmysel a šialenstvo“.

 

Persona non grata

Odchádzajúci policajný šéf tvrdí, že za neho hovoria výsledky jeho práce. No keď­že sa stal pre terajšiu vládnu garnitúru nežiaducou osobou, rozhodol sa pre dobrovoľný ústup bez toho, aby ho museli odvolávať cez parlamentný výbor. „Možnosť brannobezpečnostného výboru považujem za stratu času, keďže matematika nepustí a koaličný štvorlístok má trojpätinovú väčšinu, i keď dôvod na moje odvolanie nie je žiadny. Nemám chuť trýzniť verejnosť dennodennými hádkami a hádzaním špiny, o ktoré by sa teatrálne vládni predstavitelia postarali,“ skonštatoval Lučanský, ktorý včera doručil ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru.

Mikulec nevidí politizáciu

Ten mu za jeho doterajšiu prácu poďakoval. „Hoci sa s pánom Lučanským v mnohých témach zhodujeme, existuje aj viacero oblastí, v ktorých máme odlišný názor na to, ako by mal Policajný zbor vyzerať a fungovať,“ vyhlásil Mikulec, ktorý odmieta obvinenia. „Nevidím žiadnu politizáciu, pýtal som sa pána Lučanského, v čom vidí politizáciu, a nevedel mi povedať,“ uviedol Mikulec. Ten si chce vybrať nového šéfa polície a koalícia plánuje zmeniť zákon.

Kto to bude, je ešte nejasné, no medzi menami sa spomína napríklad súčasná viceprezidentka Jana Maškarová. Bývalý premiér Peter Pellegrini hovorí, že pod vedením Lučanského sa polícii uvoľnili ruky. „Skutočnosť, že Milan Lučanský nedôveruje súčasnému vedeniu ministerstva vnútra, potvrdzuje naše obavy, že sa začal proces politizácie polície s cieľom účelovo slúžiť novej moci,“ skonštatoval. Lučanský nevylúčil, že po odchode do civilu by mohol spolupracovať s novou stranou expremiéra, no tvrdí, že zatiaľ nevie, či je stotožnený so vstupom do politiky.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ulice švédskeho mesta Malmö zaplavili stovky demonštrantov. Dôvodom bola súťaž Eurovízia.
Tisíce ľudí vyšli do ulíc v Malmö: Všetko kvôli jednej speváčke v Eurovízii
Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Je to tu, Trump priznal, čo by zrušil po nástupe do funkcie: Biden bude peniť od zlosti
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní