Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2020 19:20 | Správy | Domáce správy

Kríza na STU pokračuje: Akademický senát nevyslovil nedôveru dekanovi Kotuliakovi

Akademický senát Slovenskej technickej univerzity (STU) v pondelkovej tajnej voľbe nevyslovil nedôveru dekanovi Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT STU) Ivanovi Kotuliakovi.

Z výsledkov hlasovania vyplýva, že z 38 rozdaných hlasovacích lístkov bolo 35 platných. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 15, proti bolo desať členov senátu a desať sa zdržalo hlasovania.

Predseda Správnej rady STU Milan Ftáčnik po hlasovaní uviedol, že išlo o návrh študentov. "Za omnoho vážnejšie považujem vystúpenie rektora STU Miroslava Fikara, ktorý vyzval dekana na odstúpenie. Povedal, že keď tak neurobí dnes a tu, tak navrhne jeho odvolanie v zmysle zákona o vysokých školách. Je to vážna formálna vec, ktorou sa musí senát zaoberať," vysvetlil. Ako dodal, urobiť by tak mal na svojom mimoriadnom zasadnutí o dva týždne. "Dovtedy to prejde všetkými orgánmi. K diskusii bude prizvaný aj dekan, ktorý dnes na rokovanie neprišiel," poznamenal Ftáčnik. Ako ďalej uviedol, o dva týždne bude na stole návrh, v ktorom musí rektor zdôvodniť, prečo chce odvolať dekana Kotuliaka a ten sa k tomu vyjadrí. Po všetkých stanoviskách, bude senát opäť tajným hlasovaním rozhodovať o tomto návrhu, dodal predseda Správnej rady STU.

Fikar počas rokovania požiadal akademický senát o odvolanie dekana Kotuliaka. Situácia podľa neho dospela k bodu, ktorý už neznesie odklad. Rektor tvrdí, že je potrené konať, aby ubránili záujem študentov a kvalitu poskytovania vzdelania a dobrého mena nielen fakulty, ale aj STU. Poukázal na odchod 26 zamestnancov fakulty. Tvrdí, že to bude mať za následok aj odchod časti študentov z FIIT.

 

Časť členov Akademického senátu STU sa zastalo Kotuliaka, podľa nich dekan nedostal dostatok priestoru. Ako tvrdia, nepriaznivá situácia na fakulte sa rieši už niekoľko rokov. Fikar uviedol, že zvolený dekan má reprezentovať fakultu, ale zároveň stojí za záujmami študentov, ktorí chcú mať kvalitné vzdelávanie.

Ftáčnik poznamenal, že sa rozpadá fakulta a povinnosťou je hľadať riešenie. "Situácia je vážna," poznamenal s tým, že diskutovať by sa malo najmä o budúcnosti. Marián Peciar, predseda Akademického senátu STU, tvrdí, že senát už rok rieši to, ako "spojazdniť" akademický senát fakulty. Poukázal na to, že najbližšie voľby by sa mohli uskutočniť možno až na jeseň. Ako dodal, na rokovanie pozval aj Kotuliaka, aby sa obhájil. Podľa Fikara by situáciu mohol upokojiť krízový manažér. Za odvolanie dekana sa postavila aj študentská časť Akademického senátu STU. Poukázala najmä na pokles kvality výučby.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!