Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2020 16:25 | Šport | Futbal

Vláda si preklepne výstavbu Národného štadióna: Uvažujú nad plnou sumou aj súdnym procesom

Výstavba Národného futbalového štadióna (NFŠ) bude predmetom analýzy.

Vláda v stredu prijala uznesenie, v ktorom žiada do konca júna vykonať analýzu doterajších právnych vzťahov súvisiacich s výstavbou štadióna medzi firmou NFŠ, respektíve spoločnosťou Národný futbalový štadión, a Slovenskou republikou, zastúpenou ministerstvom školstva. Preskúmať chce aj podklady smerujúce k uzatvoreniu kontraktov vrátane výstupov poradenských spoločností.

Po analýze má byť následne na rokovanie vlády predložený materiál s návrhom alternatív ďalšieho postupu v súvislosti s NFŠ. Vládny kabinet sa v stredu situáciou okolo štadióna zaoberal pre pochybnosti týkajúcich sa dodatku (číslo 2) k zmluve o budúcej kúpnej zmluve na NFŠ. Dodatkom sa celková kúpna cena za nekomerčnú časť štadióna zvýši na 98.447.000 eur. Dodatok odsúhlasila ešte koncom januára vláda Petra Pellegriniho.

"Podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý sa do konca budúceho mesiaca pozrie na všetky kroky, ktoré boli zrealizované a v rámci toho sa navrhnú možné riešenia. Uvažujeme od hraničného riešenia, ktoré je pre mňa neakceptovateľné, že to bude plná suma, až po možnosť súdneho procesu. Máme niekoľko rôznych alternatív," povedal minister školstva Branislav Gröhling. Šéf rezortu školstva si však chce počkať na Holého stanovisko z právneho i legislatívneho hľadiska: "V priebehu júla by sme sa mali rozhodnúť v rámci uznesenia vlády, čo bude s NFŠ." Gröhling verí, že sa nájde výhodná alternatíva, prioritne pre štát a pre športovcov.
"Existencia pochybností v súvislosti s podstatou dodatku číslo 2 vyplýva aj zo stanoviska spoločnosti KPMG Slovensko, ktoré bolo prílohou materiálu prerokovaného 29. januára vládou SR. Ako sa uvádza v úvodnom upozornení 'zdôrazňujeme, že úlohou KPMG v tejto fáze nie je verifikovať ani potvrdiť správnosť a ekonomické opodstatnenie realizácie tohto projektu zo strany štátu. Takéto rozhodnutie je výhradne v zodpovednosti ministerstva a vlády'," informoval minister školstva Branislav Gröhling v materiáli, ktorý predložil v stredu na rokovanie vlády. V súvislosti s kúpou NFŠ zo strany štátu preto považuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR za potrebné vyrovnať sa s hodnotením tejto najväčšej verejnej investície do športu.
Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová v súvislosti s NFŠ po stredajšom rokovaní vlády povedala, že začiatkom februára podala na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie. "Momentálne nemám žiadnu spätnú väzbu od prokuratúry. Túto otázku budem intenzívne riešiť, pretože podstatou trestného oznámenia bol podpis ešte za ministra školstva Petra Plavčana, ktorý podpísal mimoriadne nevýhodný dodatok pre štát. Je oprávnené podozrenie, že ho podpísal v rozpore so súčasnými zákonmi a mohlo dôjsť k zneužitiu právomocí verejného činiteľa," povedala Remišová. Tvrdí, že je za podporu športu i za kvalitné športoviská, avšak musí to byť efektívne a výhodné pre štát.

NFŠ začali stavať na začiatku septembra 2016. Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna a NFŠ poskytnúť dotáciu vo výške 27,2 milióna eur. Tá bude odrátaná z ceny pri odkúpení. Dodatkom v roku 2016 sa stanovila maximálna kúpna cena na 75,2 milióna eur. V priebehu roka 2018 v posledných fázach výstavby sa hovorilo o zvýšení nákladov. Pellegriniho vláda koncom januára 2020 odsúhlasila dodatok k zmluve o budúcej kúpnej zmluve na NFŠ, podľa ktorého sa cena zvýši na 98.447.000 eur. Pri odrátaní príjmu z prenájmu za parkovacie miesta (6,25 milióna eur) sú

Vo februári vtedajšia ministerka školstva Martina Lubyová povedala, že dodatočné náklady na zhotovenie NFŠ vychádzali najmä zo zabezpečenia požadovaných štandardov Európskej futbalovej únie (UEFA), bezpečnosti v priestoroch na štadióne a jeho okolí a tiež dopravných riešení vo verejnom záujme, ktoré požadovala pre kolaudáciu bratislavská mestská časť Nové Mesto. Ministerka tiež zdôraznila, že dodatočné náklady a ich oprávnenosť verifikovala renomovaná poradenská spoločnosť KPMG, pričom za oprávnené dodatočné náklady sa ohodnotili len tie, ktoré nesúviseli s predlžovaním výstavby či nárastom cien materiálu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu