Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2020 18:44 | Správy | Domáce správy

Via Iuris o voľbe generálneho prokurátora: Tieto zmeny vzbudzujú otázniky

Rozšírenie okruhu navrhovateľov a verejné vypočúvanie kandidátov na generálneho prokurátora považuje organizácia Via Iuris za prínosný a nevyhnutný krok k odpolitizovaniu prokuratúry.

Koaličný návrh novely však podľa organizácie obsahuje aj zmeny, ktoré neprešli odbornou diskusiou a vzbudzujú otázniky. TASR o tom informovala Katarína Žitniaková z Via Iuris.

Via Iuris zároveň oceňuje, že na kandidátov sa budú klásť vysoké nároky. "Okrem odborných predpokladov budú musieť spĺňať aj osobnostné predpoklady na výkon tejto funkcie, ako napríklad to, že ich doterajší život dáva záruku, že budú funkciu generálneho prokurátora vykonávať riadne a čestne," uviedla advokátka spolupracujúca s Via Iuris Kristína Babiaková.

Organizácia na druhej strane nepovažuje za vhodné, aby sa takáto zásadná zmena udiala bez širšej verejnej diskusie. Poslanecké návrhy, na rozdiel od tých vládnych, nemôže podľa Babiakovej odborná ani laická verejnosť pripomienkovať v riadnom procese. "Funkcia generálneho prokurátora je jednou z kľúčových pozícií v štáte a keďže sa vláda vo svojom programovom vyhlásení prihlásila k princípom otvoreného vládnutia, diskusia o takejto zmene by mala byť samozrejmosťou," uviedla s tým, že ani zmena, aby generálnym prokurátorom mohol byť aj neprokurátor, neprešla žiadnou odbornou diskusiou.

 

Viaceré návrhy, ktoré obsahuje novela, je podľa Via Iuris potrebné vysvetliť, prípadne doplniť. Advokátka spolupracujúca s Via Iuris Eva Kováčechová upozorňuje, že by bolo dobré bližšie špecifikovať, v čom má spočívať 15 rokov právnickej praxe pre kandidáta na tento post. Dodala, že v okruhu navrhovateľov by mali byť v širšej miere zastúpení prokurátori. Takisto rozšírenie o nový dôvod odvolania generálneho prokurátora považuje Via Iuris za nesystémové a vágne. "Uvedený návrh vzhľadom na jeho vágnosť podľa nášho názoru otvára priestor na politické zasahovanie do funkcie generálneho prokurátora zo strany poslancov, ako aj nový nástroj na rýchle zbavenie sa nepohodlného generálneho prokurátora," povedala Babiaková. Organizácia má tiež problém s lehotami na zverejnenie informácií a vyhlásenie voľby.

Z novely zákona o prokuratúre a o rokovacom poriadku Národnej rady (NR) SR, ktorú predložili do parlamentu koaliční poslanci, vyplýva, že o funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR by sa mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíriť by sa mal okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Prejsť by mali verejným vypočutím na Ústavnoprávnom výbore NR SR. Voľba generálneho prokurátora v pléne parlamentu by mala byť verejná.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo majú spoločné Zendaya, Emma a Kirsten?
Foto
Čo majú spoločné Zendaya, Emma Stone a Kirsten Dunst? Len Spider-man to nie je! Budete sa diviť
Robotický pes s plameňometom za 8 805 eur
Foto
Robotický pes s plameňometom?! Nie, nejde o sci-fi film: Padnete na zadok, na čo má slúžiť
Kto vypadol v 9, kole?
V Let's Dance ide do tuhého: Kto opustil tanečnú šou tesne pred bránami FINÁLE?!
(ilustračné foto)
Po tornádach v USA hlásia obete: Zanechali značné škody
Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!