Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.05.2020 17:20 | Správy | Zahraničné správy

Vyliečení ľudia sa po koronavíruse sťažujú na množstvo následkov: Zjazvené pľúca aj modranie prstov

Nad úzkou uličkou parížskeho Montmartru sa nesie anjelský hlas. Sopranistka Veronica Antonelli sa aj dva mesiace po tom, čo ochorela na covid-19, potýka s komplikáciami.

Svojím improvizovaným vystúpením z balkóna na treťom poschodí chcela dať najavo, že nestratila nádej, píše agentúra AP. Niekoľko hodín predtým pre ňu jej lekár nemal vôbec dobré správy: zjazvenie pľúc, kvôli ktorému býva niekedy príliš unavená na to, aby spievala, môže trvať mesiace. Alebo dokonca roky. "To mi vzhľadom k mojej profesii komplikuje život," hovorí Veronica.

Covid-19, ktorý spôsobuje koronavírus, je tak novou chorobou, že pacienti sa stretávajú s neistotou ohľadom toho, čo ich čaká počas rekonvalescencie a po nej. "Poviem to stručne: stále sa učíme," priznáva Jay Varkey, špecialista na infekčné choroby z Emoryho univerzity v americkej Atlante. "To, čo vieme, sme získali na základe vedecky nepodložených správ od pacientov, ktorí covid-19 prežili," dodáva.

V skupinách na sociálnych sieťach sa vyliečení ľudia sťažujú na celú škálu komplikácií: úzkosť, zrýchlené búšenie srdca, bolesti svalov, modrasté prsty na nohách, nespavosť. Je ťažké určiť, čo z toho jasne súvisí s koronavírusovou infekciou, ale tento výpočet podporuje presvedčenie lekárov, že covid-19 nie je len respiračným ochorením. Okrem poškodenia pľúc a únavy sopranistku Veronicu trápi pamäť a zhoršili sa jej čuch a chuť - to sú časté symptómy, ktoré podľa lekárov súvisia s tým, že vírus napáda nervy.

Dve tretiny pacientov, ktorí sa zúčastnili jednej talianskej štúdie, stratili čuch a chuť. Podľa niektorých správ tieto problémy pretrvávajú len niekoľko týždňov, ale v prípade speváčky už to sú skoro dva mesiace. Hovorí, že keď sa pýtala hlasového špecialistu, kedy by mohla zase začať cítiť, odpovedal jej: "Nič nevieme, musíme byť trpezliví, riešenie nemáme."

Štyridsaťpäťročná Veronica k tomu, aby sa vrátila k svojej netradičnej kariére, potrebuje znovu získať výdrž: spieva vonku na historických miestach. Na túto dráhu sa vydala, pretože sa jej páči, ako prirodzené prostredie modeluje jej hlas. Teraz, keď je doma, keď to jej stav dovolí, spieva na balkóne, aby potešila zdravotníkov, predavačov v potravinách a ďalších, ktorí pomáhajú ostatným krízu zvládať. Niekedy je ale tak unavená, že nemôže vstať z postele.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz