Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.05.2020 09:59 | Správy | Domáce správy

Vojna o Lipšica! Voľba nového generálneho prokurátora rozhádala politikov: Rázne vyhlásenie prezidentky

Daniel Lipšic (46) ako nový generálny prokurátor? Táto predstava rozdelila koalíciu.

Opačný názor ako zvyšok vládneho zoskupenia má ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (45), podľa ktorej by nebolo správne, ak by prokurátorom šéfoval človek, ktorý nikdy nerobil ich prácu. So šéfkou rezortu spravodlivosti navyše súhlasí aj prezidentka Zuzana Čaputová (46). Kto je za Lipšica a kto proti? Generálny prokurátor Jaromír Čižnár končí po siedmich rokoch vo funkcii teraz v lete.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Medzi kandidátmi sa spomínajú ako jeho náhradníci viacerí elitní prokurátori, no prekvapivo aj exminister spravodlivosti a vnútra Daniel Lipšic, ktorý sa aktuálne venuje advokácii. Ten má podporu aj od premiéra Igora Matoviča aj napriek tomu, že nikdy nevykonával funkciu prokurátora. A to je problém - ak by ho vláda chcela pretlačiť do kresla generálneho prokurátora, musela by zmeniť zákon. Proti tomu sa ohradila nielen ministerka spravodlivosti, ale aj rada prokurátorov.

Mária Kolíková tvrdí, že zmenu zákona o voľbe generálneho prokurátora nemyslela tak, že sa do voľby budú môcť dostať aj neprokurátori. „Pod voľbou kandidátov som mala na mysli proces, to znamená aj verejné vypočutie. Ani vo sne mi nenapadlo, že niekto by to mohol interpretovať inak,“ povedala Kolíková v rozhovore pre aktuality.sk. „Všetkým koaličným stranám sme umožnili, aby mohli pripomienkovať túto časť. Nikto ani raz nespomenul takúto interpretáciu,“ dodala.

 

V neprospech Lipšica hovorí aj fakt, že bol dvojnásobným ministrom, jeho stranu NOVA prichýlilo Matovičovo OĽaNO a má úzke kontakty na súčasnú vládu. „Generálny prokurátor už pri svojom nástupe do funkcie nesmie vzbudzovať podozrenia týkajúce sa možného konfliktu záujmov vzhľadom na jeho minulosť. Sme presvedčení, že prokuratúra takýmito osobnosťami disponuje, pričom niektoré z nich už boli mediálne prezentované,“ uviedla vo vyhlásení rada prokurátorov.

Konflikt záujmov

Do konfliktu záujmu by sa ako generálny prokurátor mohol dostať aj vzhľadom na to, že ako advokát vystupuje na súde vo viacerých citlivých a celospoločenských kauzách - napríklad zastupuje rodinu zavraždeného novinára Jána Kuciaka alebo lupiča z domu, v ktorom jeho komplic zavraždil advokáta Ernesta Valka. Nehovoriac o tom, že z politiky odišiel v roku 2016 po tom, čo zrazil chodca, za čo bol odsúdený na tri roky a momentálne je v podmienke na skúšobnú lehotu päť rokov.

Na druhej strane jeho zástancovia oceňujú jeho skúsenosti v boji proti zločinu. „Mojím bojom je už takmer 20 rokov boj proti mafii – tej hrubokrkej, ale aj tej v nažehlených bielych golieroch. Boj proti mafii pokračuje,“ napísal Lipšic s tým, že v posledných dňoch rozmýšľal o tom, čo bude robiť ďalej.

Nedávno Lipšic povedal, že registruje, že vo vládnom programe je návrh zmeniť viaceré parametre voľby generálneho prokurátora. „Otvoriť ju aj pre neprokurátorov a zvýšiť počet subjektov, ktoré môžu navrhovať kandidátov,“ skonštatoval Lipšic a proti kandidatúre sa nevyhranil.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené