Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.05.2020 12:04 | Správy | Zahraničné správy

Chorvátsko v tichosti otvorilo hranice pre turistov: Musia však splniť jednu podmienku

Chorvátsko nepozorovane otvorilo svoje hranice pre zahraničných turistov.

Už od 9. mája môžu využívať výnimku zo zákazu prekročenia hraníc, ktorá spočíva v preukázaní "hospodárskeho záujmu" Chorvátska na ich príchode do krajiny. Upozornil na to denník Jutarnji list, podľa ktorého sa toto opatrenie v praxi týka všetkých, ktorí majú v krajine rezervované ubytovanie.

Z čisto právneho hľadiska je vpustenie turistov v rozpore s odporúčaniami zdravotníckych úradov, ktoré povoľujú cudzincom prekročiť hranicu len v prípade, že preukážu vlastníctvo nehnuteľnosti či lodí v Chorvátsku či do krajiny prichádzajú na pohreb. Druhú výnimku tvoria ľudia, ktorých do Chorvátska pozval niektorý ekonomický subjekt. Tretia situácia sa vzťahuje na cudzincov, ktorí majú v Chorvátsku nejaký "hospodársky záujem". Podľa zistení denníka do kategórie "hospodárskeho záujmu" spadajú práve turisti zo zahraničia, hoci to v oficiálnych dokumentoch nikde nie je výslovne spomenuté.

Na všetky tri kategórie prichádzajúcich sa podľa denníka nebude vzťahovať dosiaľ platná 14-denná povinná karanténa po príchode.
 Informácie nepriamo potvrdil aj minister vnútra a šéf štábu civilnej ochrany Dovor Božinović, ktorý na pondelňajšej tlačovej konferencii oznámil, že osoby, ktoré na hraniciach doložia rezerváciu ubytovania, budú môcť bez problémov vstúpiť do krajiny. "Môžu Chorváti, môžu aj cudzinci, môžu predovšetkým občania Európskej únie. Samozrejme, ak majú rezerváciu v hoteli a budú dodržiavať všetky opatrenia," povedal Božinović. Minister jedným dychom dodal, že konečné rozhodnutie o spôsobe otvorenia hraníc padne na úrovni celej Európskej únie.

"Samozrejme, že každý turista je hospodárskym záujmom. Sme turistická krajiny a je jasné, ako veľmi nás zasiahne zlá sezóna. S ohľadom na situáciu nechceme cudzincov výslovne pozývať, ale nebudeme ich ani odmietať. Budú môcť pricestovať na letnú dovolenku, keď si pobyt zaplatili," povedal denníku nemenovaný zdroj blízky štábu, ktorý opatrenie prijal.

Zdroj ďalej uviedol, že ľudia prichádzajúci do Chorvátska dostanú pri vstupe písomné pokyny, ako sa v krajine v čase epidémie správať. "Znamená to, že sa budú čo najviac zdržiavať v objekte, ktorý si pre dovolenku rezervovali. Pokiaľ ide o more, samozrejme sa budú môcť kúpať, pretože s tým cieľom si pobyt zaplatili. Pochopiteľne budú musieť dodržiavať pokyny vydané užívateľom pláží týkajúce sa hygieny a fyzického odstupu," dodal.

Denník uvádza, že vyjadrenie ministra Božinoviča predstavovalo pre pracovníkov v cestovnom ruchu prekvapenie. Predovšetkým s ohľadom na to, že možnosť príchodu zahraničných turistov nie je nikde explicitne spomenutá. Niektoré médiá upozorňujú, že chorvátske úrady na otázky o platnosti výnimky nereagujú a že stále nie je jasné, či pohraničníci budú turistov skutočne vpúšťať do krajiny s obyčajnou hotelovou rezerváciou.

Splitský denník Slobodna Dalmacija neoficiálne otvorenie hraníc pre turistov hodnotí predovšetkým ako snahu Chorvátska "nenaštvať EÚ", ktorá chce koordinovať obnovenie cezhraničného cestovného ruchu na úrovni celého bloku. Tento postup podľa denníka presadzujú predovšetkým väčšie krajiny, pre ktoré turizmus nie je toľko významný a ktoré by najradšej nechali toto leto občanov tráviť dovolenku vo vnútri svojich hraníc. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ako manažér detskej skupiny viac nepracuje.
Foto
Manžel Spievanky Podhradskej bojuje s leukémiou, zverejnila aktuálnu fotku: Slová, ktoré vás rozplačú
Motorkár utrpel vážne zranenia.
Dramatický zásah leteckých záchranárov v lese: Mladý motorkár si ťažko poranil hlavu!
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Séria bombových hrozieb na slovenských školách všetko zmenila: Budú sa žiaci cvičiť na podobné situácie?
Foto
Obľúbený herec Koleník v nepríjemnostiach: Zašlo to ďaleko, musel urobiť rázny krok!
Ilustračné foto
Odborníci dvíhajú varovný prst: Dámy, túto vec nepodceňujte! Zvyšujete tým riziko tichého zabijaka
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Posun vo vyšetrovaní bombových hrozieb na slovenských školách: Polícia už vie, o čo ide!
Archívna fotografia z Druhej svetovej vojny.
Predseda SZPB poďakoval bojovníkom Červenej armády: Robme všetko preto, aby už nikdy nedošlo k vojne
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!
Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie.
Najkontroverznejší čin Eurovízie? Na semifinále vystúpil spevák s palestínskou symbolikou! Organizátori reagujú
Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.
Šimečka pripomenul dôležitosť súčasti Slovenska v EÚ a NATO: Vďaka tomu je hrôza vojny len spomienkou!
Shakira má pred súdom čo vysvetľovať.
Unikne Shakira obvineniam z daňových podvodov? Prokuratúra žiada o odloženie vyšetrovania!
Strana Sloboda a Sloidarita.
Opozičná SaS verejne prehovorila o ideológií fašizmu: Ani po 79 rokoch sa z našej spoločnosti nevytratila!