Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2020 11:55 | Správy | Domáce správy

Nemocnice a ambulancie sa vracajú do normálu: Korona posunula zákroky o mesiace

Do nemocníc a ambulancií lekárov sa už vracia život! Vyšetrenia, preventívne prehliadky, plánované zákroky a operácie by sa podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) už mali začať vykonávať.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Pacienti boli doteraz odsúvaní a v nemocniciach sa neoperovalo tak, ako sa malo. Minister však tvrdí, že operačné zákroky nikdy nezakázal. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti však tvrdia, že sa len držali odporúčaní a pripravovali sa na potreby pandémie.

Zdravotníctvo na Slovensku fungovalo od vypuknutia korony v obmedzenom režime. Zameralo sa na boj s COVID-19 a opatrenia zamerané na zabránenie šírenia tohto ochorenia. „Bolo povedané, že sa má ísť v režime akútnej medicíny, keď sa majú realizovať úkony zachraňujúce život a nerobia sa prevencie,“ uviedol Milan Urbani, gynekológ. Ako dodal, takzvané plánované operácie sa nemali v tomto období vykonávať. „Pán minister a pán predseda vlády musia dávať jasné inštrukcie. Povedať, čo sa smie, čo sa nesmie, a to presne explicitne napísať na papier,“ upozorňuje Urbáni.

Otvoriť galériu
Šéf rezortu zdravotníctva teraz volá po štarte nášho zdravotníctva a hovorí, že plánované operácie nezakázal. „Ide o to, že potrebujeme spustiť plánované operácie, potrebujeme začať vyšetrovať pacientov v ambulanciách lekárov. Už som avizoval, že hoci nikdy nebolo prikázané, aby plánované operácie boli úplne zastavené, prax bola taká, že v mnohých zariadeniach došlo k úplnému zastaveniu,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

 

Začínajú operovať

Sú to dva týždne, čo minister zdravotníctva vyzval nemocnice, aby postupne rozbehli plánované operácie. Niektoré zariadenia s tým začali práve včera. „Budú sa realizovať všetky operácie, ktoré patria medzi odkladné operačné výkony. Ich odkladnosť je maximálne tri mesiace od stanovenia indikácie,“ tvrdí medicínsky riaditeľ siete AGEL Ján Slávik.

Výnimkami sú prípady, keď si operácia vyžaduje väčšiu potrebu krvnej transfúzie, väčšie množstvo ochranných pracovných prostriedkov alebo dlhšiu pooperačnú hospitalizáciu. „Aktuálne pripravujeme postupné spúšťanie aj plánovaných výkonov. Týka sa to najmä výkonov, ktoré už neznesú odklad a ktoré, ak nebudú zrealizované, mohli by spôsobiť zhoršenie zdravotného stavu pacienta,“ tvrdí hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská.

Nemocnice plánované zákroky obmedzili, pretože očakávali citeľný prírastok pacientov s ochorením COVID-19. Čas podľa rezortu zdravotníctva ukázal, že Slovensko vďaka opatreniam a disciplinovanosti situáciu zvláda veľmi dobre. „V súvislosti s priaznivou epidemiologickou situáciou vyzývam nemocnice, lekárov, aby začali aj s realizáciou plánovaných výkonov,“ hovorí minister Marek Krajčí.

Už aj ambulantní lekári

Koronakríza významne zasiahla aj poskytovanie ambulantnej starostlivosti. Mnohí všeobecní lekári pre dospelých spočiatku nerobili nič iné, len manažovali pacientov, ktorí mierili do karantény, a vypisovali doklady o práceneschopnosti. „Môžete robiť aj preventívne prehliadky,“ povedal šéf rezortu. Lekárom pripomenul, že ústava platí, takže občan má právo na zdravotnú starostlivosť.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: joc, jm, ivš, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva