Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.05.2020 08:49 | Správy | Zahraničné správy

Unikli vážne zistenia Američanov: Tajila Čína informácie o nákaze, aby stihla spraviť toto?!

Čína v januári potláčala informácie o závažnosti epidémie spôsobenej novým koronavírusom a o jeho nákazlivosti, aby si mohla vytvoriť zásoby zdravotníckeho materiálu potrebné pre boj proti nákaze.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Podľa agentúry AP prišlo s takýmto obvinením americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti (DHS) v zatiaľ neuverejnenej správe vypracovanej minulý týždeň. Čína mala na začiatku roka dramaticky posilniť dovoz tvárových rúšok a ďalších ochranných pomôcok. V štvorstránkovom dokumente sa píše, že čínski činitelia "zámerne utajovali závažnosť" zdravotníckej hrozby pred medzinárodným spoločenstvom. Peking mal zároveň navýšiť dovoz a obmedziť vývoz zdravotníckeho materiálu, pričom "popieral akékoľvek reštrikcie exportu a zahmlieval obchodné dáta a odkladal ich dodanie".

"Čína podľa správy v januári zvýšila import chirurgických rúšok o 278 percent, chirurgických plášťov o 72 percent a chirurgických rukavíc o 32 percent," uvádza web Politico, ktorý sa k obsahu analýzy DHS tiež dostal. "V rovnakej dobe (Čína) zrazila globálne export množstva lekárskych výrobkov: chirurgických rukavíc o 48 percent, pľúcnych ventilátorov o 45 percent, intubačných sád o 56 percent, teplomerov o 53 percent a bavlnených tampónov o 58 percent," pokračuje článok.

Podľa DHS tieto výkyvy s 95-percentnou pravdepodobnosťou nie sú v medziach bežnej obchodnej praxe, pričom záver je taký, že Peking zatajoval dôležité informácie, aby mohol v zahraničí nakupovať kľúčové výrobky. O vzniku ohniska výskytu Peking informoval Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) 31. decembra 2019. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) o situácii informoval 3. januára 2020 a o päť dní neskôr čínske úrady verejne za pôvodcu nákazy označili nový typ koronavírusu.

Čínske úrady však opakovane zľahčovali závažnosť nákazy a umlčiavali hlasy doktorov, ktorí pred vírusom varovali. Niektoré chybné kroky čínskej vlády sú však podľa všetkého následkom byrokratických prekážok, prísnej kontroly informácií a práce jednotlivých úradníkov, ktorí sa zdráhajú svojím nadriadeným oznamovať zlé správy. Takisto neexistuje žiadny verejný dôkaz, ktorý by nekalé zámery Číny potvrdzoval, poznamenáva AP. Americké ministerstvo správy ohľadne svojho hodnotenia, ktoré podľa AP nepodlieha utajeniu a nesie označenie "len pre oficiálne účely", bezprostredne nekomentovalo.

Únik informácií do médií prišiel po rade kritických výrokov zo strany predstaviteľov USA vrátane prezidenta Donalda Trumpa na adresu počínania Číny v súvislosti s pandémiou. Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo v nedeľu v televíznom rozhovore povedal, že Čína nesie zodpovednosť za rozšírenie koronavírusu a musí sa za to zodpovedať. Podľa kritikov Trumpovej administratívy ale podobné vyjadrenie predstavujú iba snahu odvrátiť pozornosť od neadekvátneho postupu amerických federálnych úradov v boji proti nákaze.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Na snímke sopranistka Ľubica Rybárska.
Foto
Slovensko prišlo o výnimočnú ženu! Zomrela Ľubica Rybárska († 65): Jej hlas očaril celý svet