Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.05.2020 09:45 | Tip od Vás | Zahraničie
FotoVáš Tip

Žilinčanka Lívia je zdravotníčkou v Londýne: Ťažký boj s COVID-19! Naša nemocnica ratovala aj nakazeného Borisa Johnsona

Zo sveta filmu rovno do nemocnice! Lívia (28) zo Žiliny produkovala spolu s bratom Borisom v Londýne krátkometrážne snímky. Po vypuknutí pandémie sa rozhodli zamestnať v nemocnici ako asistenti, kde na vlastné oči videli zomierať desiatky ľudí.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Medzi pacientmi zariadenia, kde pracovali, bol aj anglický premiér Boris Johnson. Spolu s bratom Borisom sa Lívia prisťahovala do Londýna pred 8 rokmi. Založili si tu produkčnú spoločnosť a začali produkovať krátkometrážne filmy, štúdiové fotky.

Otvoriť galériu

Ich snom bolo natočiť celovečerný film, no do ich plánov zasiahla pandémia a oni boli nútení zamestnať sa v inom odvetví. „Začali sme pracovať ako asistenti, vypomáhame s premiestňovaním pacientov s ochorením COVID-19 na lôžkach a vozíčkoch do iných nemocničných oddelení. Nosíme pacientom stravu, prenášame vzorky krvi a zdravotné potreby a čistíme lôžka,“ vysvetľuje pracovnú náplň Lívia. Ich zmeny nie sú viazané len na jednu nemocnicu, a tak ich niekoľkokrát poslali aj do Nemocnice St. Thomas v centrálnom Londýne. „V tom čase, keď sme tam boli, tam bol hospitalizovaný v intenzívnej starostlivosti britský premiér Boris Johnson,“ prezradila.

Smrť pred očami

 

Práca v nemocniciach im otvorila oči, čo sa týka nepripravenosti Anglicka na túto krízu. Zo začiatku im dokonca zakazovali nosiť rúška. „Hned’ v prvej nemocnici, kde sme začali pracovať, jeden urológ cez sociálne médiá naliehal na Borisa Johnsona, aby poskytol zamestnancom dostatočné osobné ochranné prostriedky, o dva týždne zomrel na koronavírus,“ spomína Lívia na začiatky.

Otvoriť galériu

Podľa nej je mylná predstava, že zomierajú len starí. Nedávno v ich nemocnici zomrela mladá poľská supervízorka, ktorá mala na starosti upratovacie služby. Podobný osud postihol aj veľa londýnskych vodičov autobusov. „Denne nám zomrelo niekedy aj 25 ľudí. Kvôli tomu sa rozširuje kapacita nemocničných márnic a stavajú sa aj nové. Na chodbe často stretnete kňazov, ktorí prišli dať posledné pomazanie,“ hovorí o psychicky náročnej práci sympatická Slovenka.

Život v Londýne

Život v Londýne a na celom svete sa premenil na katastrofický sci-fi film. Domy sú opustené a ulice úplne stíchli. Vláda Borisa Johnsona rozhodla o rýchlej výstavbe vojenských nemocníc. Jednou z nich je Nightingale postavená za 9 dní vo výstavnej hale ExCel s celkovou kapacitou 4 000 lôžok. „Je určená pre pacientov, ktorí už potrebujú pľúcne ventilátory. Každú noc počujeme nad naším domom desiatky ťažko naložených vojenských vrtuľníkov. Z hlučných dvojvrtúľ naskakuje husia koža,“ uviedla s tým, že v Londýne sa kopú masové hroby, a to najmä pre moslimskú komunitu, ktorá podľa tradície vyžaduje telo pochovať do 24 hodín. To, čo ju hnevá najviac, je fakt, že napriek tomu, že väčšina zdravotníkov pokašliava, má slabšiu nádchu alebo bolesť hrdla, nie sú takmer vôbec testovaní.

Otvoriť galériu

Britský premiér Boris Johnson pre denník The Sun uviedol, že mal ťažký priebeh choroby a že existoval plán pre prípad, že zomrie. „Bol som naštvaný. Nemohol som pochopiť, prečo sa môj stav nelepší,“ uviedol Johnson, ktorého po 10 dňoch v domácej karanténe previezli do Nemocnice sv. Tomáša a tam strávil tri dni na jiske. „Nebol som na tom dobre. Bol som si vedomý, že existujú krízové plány,“ povedal Johnson. Ako vďaku za lekársku starostlivosť dostal jeho syn, ktorý sa mu narodil v stredu, jedno zo svojich mien po lekároch, ktorí sa o neho starali.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)