Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.04.2020 04:00 | Správy | Domáce správy

Slovenské zdravotníctvo bojuje s COVID-19, odborníci reagujú: Môže sa zápas s koronou vypomstiť na iných chorobách?

Slovensko, ako aj celý svet bojujú proti ochoreniu COVID-19. Už niekoľko mesiacov sa celý zdravotnícky systém sústreďuje na obmedzenie šírenia a čo najmenšie dosahy na naše zdravie a straty na životoch.

Ostatné choroby sú v úzadí. S inými problémami by ste dnes mali ísť k lekárovi len vtedy, keď si to váš stav vyžaduje. Rezort zdravotníctva spustil operácie podľa určitých pravidiel. Ambulancie sa začali rozbiehať a riešiť aj menej akútne stavy. Hrozí nám, že pre koronu zanedbáme iné vážne ochorenia? Čo si myslia odborníci? Keď porovnáme rôzne štatistiky zdravotníctva, Slovensko sa v porovaní s inými štátmi EÚ neumiestňuje práve najlepšie.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Napríklad máme ročne takmer 10-tisíc ľudí na odvrátiteľné úmrtia, čo je výrazne viac ako v iných krajinách. V súčasnosti zameriavame zdravotnú starostlivosť na boj s koronou a ostatným problémom sa príliš nevenujeme. „Ak by obmedzenia v poskytovaní zdravotnej starostlivosti trvali príliš dlho, tak by to mohlo mať v dlhšom horizonte aj negatívny efekt na zdravotný stav obyvateľstva,“ upozorňuje Dušan Zachar z INEKO. Ako však doplnil, treba si uvedomiť, že na Slovensku navštevujeme lekárov v porovnaní s ostatnou Európou príliš často.

„Situácia ešte nemusí znamenať pri krátkodobom pohľade nejaký výraznejší nárast úmrtí,“ myslí si Zachar. Ako povedal, podporuje to aj odborná literatúra, ktorá hovorí, že v priebehu štrajkov lekárov vo svete nenastal nárast v úmrtiach pacientov. Zdravotná starostlivosť sa už pomaly dostáva do normálu. Spustili sa operácie a aj špecialisti začali fungovať v bežnejšom režime. Ministerstvo vydáva usmernenia pre jednotlivé odbornosti, ako majú fungovať pri dodržaní opatrení proti šíreniu COVID-19. „Zamestnanci ambulancie vykonávajú prácu v dostupných ochranných pracovných prostriedkoch.

Otvoriť galériu
Zdroj: nczi

 

Prístup pacientov do priestorov ambulancie – ideálne do čakární – umožní diabetológ len po zodpovedaní ’triediacich‘ otázok,“ uviedol Jaroslav Fábry, hlavný odborník MZ SR na diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy. Pri vstupe do akejkoľvek ambulancie musia mať pacienti, prirodzene, rúško a platia aj ďalšie pravidlá. Nemocnice začali realizovať už aj operácie. V poslednom období totiž riešili iba akútne, neodkladné stavy.

Pred operáciou však bude potrebné absolvovať karanténu a test. V obmedzenom režime fungujú aj zubné ambulancie. „Poskytuje sa neodkladná zdravotná starostlivosť, teda bolestivé prípady, pre pacientov s negatívnou anamnézou pri dodržiavaní zvýšených hygienických opatrení pre zamedzenie šírenia infekcie,“ uviedla Neda Makovská, hlavná odborníčka MZ SR pre zubné lekárstvo.

Otvoriť galériu
Zdroj: nczi

 

Obmedzenia museli byť

Dušan Zachar, Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy

- Opatrenia a obmedzenia prijaté v oblasti zdravotníctva v úvodnej fáze boja proti koronavírusu boli potrebné, ale teraz treba pri dodržiavaní prísnych hygienických pravidiel otvárať aj zdravotníctvo pre liečbu chronicky chorých, stavy neohrozujúce žiale teraz treba pri dodržiava- aleteraz trebapridodržiava vot a plánované operácie vot a plánované operácie.

 

Otvoriť galériu

Tomáš Szalay, výkonný riaditeľ HPI

- Zatiaľ je predčasné hovoriť o dôsledkoch. Odkladanie zdravotnej starostlivosti môže predstavovať riziko (riziko z omeškania, výskyt komplikácií atď). Toto riziko by mali ošetrujúci všeobecní lekári teraz veľmi dobre zvažovať a pomáhať manažovať cestu pacienta, ak potrebuje špecializovanú starostlivosť alebo hospitalizáciu. V neposlednom rade aj preto sa postupne uvoľňuje režim plánovaných operácií. Veľkosť potenciálneho dosahu závisí predovšetkým od dĺžky trvania opatrení – čím dlhšie, tým je riziko väčšie.

Korona ukázala, že zrejme nie všetka doteraz poskytovaná zdravotná starostlivosť bola naozaj indikovaná a potrebná. Časť pacientov sa chodila k lekárom vyrozprávať, prípadne prichádzala s úplnými banalitami – a odčerpávala tým kapacitu zdravotného systému pomáhať skutočne chorým. Ak by si títo pacienti zachovali tento návyk a v budúcnosti nezaťažovali zdravotníctvo banalitami, možno by výsledný efekt koronakrízy mohol byť pozitívny pre celkový zdravotný stav populácie – lekári totiž budú mať viac času venovať sa tým, ktorí naozaj potrebujú odbornú pomoc.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivš, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať