Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2020 07:55 | Správy | Domáce správy

Dopravné podniky strácajú milióny kvôli koronavírusu: Prídeme o mestskú dopravu?

Koronakríza doľahla aj na hromadnú dopravu na Slovensku. Odlev cestujúcich riešili dopravné podniky tak, že zredukovali počet spojov, čím im však ostalo veľa nadbytočných vodičov, ktorým hrozí prepúšťanie.

To je však veľmi krátkozraké riešenie, pretože pandémia sa skôr či neskôr skončí a opäť budú potrebovať ich služby. Ministerstvo financií sa vyjadrilo, že vie o finančných ťažkostiach komunálnych podnikov. O forme prípadnej pomoci však zatiaľ nebolo rozhodnuté.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Bratislava: Každý mesiac prichádzame o 4 milióny

Dopravný podnik Bratislava (DPB) je jediným poskytovateľom MHD a zároveň tretím najväčším zamestnávateľom na území Bratislavy. Od zavedenia mimoriadnej situácie tržby od cestujúcich klesli o 91 %, čo mesačne znamená asi 4 milióny eur. Dopravca sa pravdepodobne nevyhne prepúšťaniu.

 

„Pri súčasne nastavenom modeli financovania napriek dosiahnutým úsporám na úrovni takmer osem miliónov eur nie sme schopní bez prepúšťania pokryť aktuálne výpadky tržieb,“ povedal vedúci odboru marketingu a komunikácie DPB Matej Michlík. Dopravca zvažuje všetky spôsoby možného zníženia nákladov, pričom niektoré opatrenia už sú v platnosti. Napríklad vypravovanie kratších vozidiel cez víkendy a na nočné linky či prázdninový režim premávky MHD.

Otvoriť galériu

Električky sú poloprázdne: Erik (47), pomocný robotník, Bratislava

- Chodievam do práce električkou, čiže jazdím MHD rovnako. Teraz je však o dosť menej ľudí. Električky sú poloprázdne. 

 

Otvoriť galériu

Spojov v Košiciach je menej, ale cestujúci nenadávajú. Dlhšie intervaly zatiaľ výraznejšiu vlnu nespokojnosti verejnosti nevyvolali, lebo po vypuknutí pandémie nastal výrazný pokles záujmu o prepravu. V súčasnosti pri postupnom otváraní prevádzok dochádza k nárastu. Linky však preplnené nie sú. Hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Vladimíra Petrušová uviedla, že očakávajú výrazný výpadok tržieb. „Určite prevýši milión eur.

Celkovo máme 123 vodičov električkovej dopravy, z nich sú v súčasnosti všetci v službe. Vodičov autobusov je 415. Z dôvodu prechodu prevádzky MHD do víkendového režimu je zredukovaný počet vypravovaných vozidiel, čím sa znížil aj počet vypravovaných služieb. Na základe odporúčania krízového štábu mesta Košice by zamestnanci nad 60 rokov a zamestnanci so závažnými diagnózami mali ostať doma, v prípade potreby sú však k dispozícii zamestnávateľovi. Momentálne prepúšťanie nehrozí."

 

Cestujúcich je v MHD málo: 

Otvoriť galériu

- Prišiel už čas, aby sme aj my vidiečania zamierili do mesta. Naháňam priesady do záhrady a som prekvapený. Hromadnou dopravou v Košiciach sa teraz cestuje naozaj výborne. Ľudí je málo, ba až veľmi málo. Netlačíme sa, sú aj dvojmetrové odstupy, a to, že intervaly spojov sú redšie, mi tiež neprekáža. Času mám predsa dosť a pobyt na čerstvom vzduchu je zdravý. Myslím, že aj tých pracujúcich je teraz pomenej, lebo robia z domu a mnohí chodia aj z bezpečnostného hľadiska viac autami ako hromadnou dopravou.

 

Otvoriť galériu

Autobusy a trolejbusy jazdia v Banskej Bystrici od 20. apríla až do odvolania v mimoriadnom režime. Mesto tak reaguje na pretrvávajúcu situáciu súvisiacu so šírením koronavírusu a výrazný pokles počtu cestujúcich. „Vzhľadom na vysoké výpadky tržieb v MHD by sa pri zachovaní súčasného stavu zvyšovala potreba dotácie z rozpočtu mesta pre dopravcov na vykrytie straty výkonov vo verejnom záujme,“ uviedla hovorkyňa Banskej Bystrice Zdenka Marhefková.

Vlani v marci prepravili banskobystrickí dopravcovia takmer milión cestujúcich, teraz sa ich počet v marci znížil na 523-tisíc. Tržby teda klesli o polovicu. Trolejbusy Dopravného podniku mesta Banská Bystrica premávajú v režime ako počas víkendov a štátnych sviatkov. Takisto fungujú aj autobusy dopravcu SAD Zvolen, avšak cestovné poriadky sú doplnené a upravené o ďalšie spoje, aby zostala zachovaná potrebná dopravná obslužnosť územia, vrátane okrajových častí a dochádzanie obyvateľov za prácou či do zdravotníckych zariadení. Banskobystrický dopravný podnik neuvažuje o mimoriadnom prepúšťaní.

 

Výpadok nepociťujem: 

Otvoriť galériu

- Mňa sa zníženie počtu spojov nejako výrazne nedotklo. Predtým som chodil autobusom aj pre jedlo do jedálne, teraz nám ho už nosia a myslím, že podobne sú na tom aj ostatní ľudia. Nejaký nárast cestujúcich pri obmedzenom počte spojov som nepostrehol.

Výzva

Ako to vyzerá vo vašej MHD? Sú spoje preplnené, alebo poloprázdne? Pošlite foto na tip@novycas.sk

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, mb, den, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na fotografií je podrobná kópia píšťalky smrti.
Toto má byť najdesivejší zvuk na svete: Pozor, je to len pre silné povahy! Preboha, veď znie ako...
Foto
Švajčiarsko - Česko ONLINE: Sledujte finále majstrovstiev sveta
Michal bude mať zo všetkých súťažiacich najviac nabitý program.
Foto
Kovačič obvinil televíziu v priamom prenose: Markíza reaguje, toto sa moderátorovi nebude čítať ľahko!
Motorový čln sa plavil veľkou rýchlosťou a menil nepredvídateľne smer po celej šírke rieky, keď narazil do výletnej lode.
Tragická zrážka lodí na Dunaji: Maďarská polícia našla šiestu obeť († 30), nezvestná ostáva už len jedna osoba
Konzervatívny akademik Kajs Saíd
Tuniský prezident urobil dôležité zmeny vo vláde: Čo ho k tomu viedlo? Vyvoláva to medzinárodné obavy!
Peľová sezóna
Neliečená alergia môže byť životne nebezpečná: SSAKI predstavilo výzvu! Mohlo by to pomôcť stovkám Slovákov
Salome Zurabišviliová zvíťazila vo voľbách.
Gruzínska prezidentka to prepískla: Mala sa dopustiť... zrady?! Uf, tak toto jej veľmi nepomohlo
Pastorovi zmenilo príbehy o zážitkoch blízko smrti pohľad. (Ilustračné foto)
Pastor preskúmal vyše 1000 zážitkov blízko smrti: Teraz vie, čo nás čaká! Jeho rozprávanie vám vyrazí dych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
USA reagujú na žiadosť Zelenského: Vynechajú mierovú konferenciu? TAKTO rozhodli
Na archívnej snímke z 19. júla 2023 britský premiér Rishi Sunak.
Britský premiér chce zaviesť povinnú vojenskú službu pre mladých! Pripravuje sa na niečo?
(ilustračné foto).
Cestujúcich na stanici znepokojilo správanie muža: Vytiahol nôž a nasledoval horor!
Foto
V Česku zavládol absolútny ošiaľ: Výnimočné zmeny v krajine kvôli finále!