Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2024 19:14 | Správy

Neliečená alergia môže byť životne nebezpečná: SSAKI predstavilo výzvu! Mohlo by to pomôcť stovkám Slovákov

Neliečená alebo neadekvátne liečená alergická nádcha môže prejsť do astmy či ďalších zdravotných komplikácií. Poukázal na to prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie (SSAKI) Miloš Jeseňák. Upozornil, že počet alergikov i astmatikov na Slovensku každoročne pribúda a zdôraznil potrebu včasnej diagnostiky a liečby.

SSAKI ozrejmila, že alergie sú aktuálne najčastejším chronickým ochorením v Európe a podľa odhadov bude v roku 2025 s alergiou zápasiť polovica európskej populácie. "Alergie zároveň úzko súvisia aj s prieduškovou astmou. Ak sa alergická rinitída adekvátne nelieči, prechádza v mnohých prípadoch do astmy a taktiež ďalších možných zdravotných komplikácií," podotkol Jeseňák.

Upozornil, že napriek dostupnej účinnej liečbe na alergiu - alergénovej imunoterapii, ju pacienti využívajú málo. "Alergénová imunoterapia je schopná liečiť príčinu najrozšírenejších typov alergií na pele, roztoče či jed blanokrídleho hmyzu. Cieľom je naučiť imunitný systém organizmu daný alergén tolerovať a na tento alergén nereagovať prehnanou, teda alergickou reakciou," priblížila alergologička a členka SSAKI Svetlana Hadvabová. Hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre klinickú imunológiu a alergológiu Peter Pružinec dodal, že neliečeným pacientom by účinná terapia mohla zlepšiť kvalitu života a zmeniť nepriaznivú prognózu v neskoršom veku.

Jeseňák priblížil, že alergia aj alergická astma významne ovplyvňujú kvalitu života človeka a ročne tiež na Slovensku spôsobujú desaťtisíce vymeškaných dní v škole a v práci. "Včasná diagnostika a nasadenie potrebnej liečby alergie dokáže predísť rozvoju do astmy a v konečnom dôsledku tak šetriť aj náklady zdravotného a sociálneho systému," skonštatoval.

SSAKI preto predstavila výzvu, ktorej cieľom je spomaliť počet pribúdajúcich pacientov s astmou aj zlepšiť životy pacientov s alergiou a astmou na Slovensku. "V mene našej odbornej spoločnosti už dlhodobo apelujeme na to, aby sa k alergii a astme pristupovalo ako k závažným chronickým ochoreniam, ktoré je potrebné včas diagnostikovať a najmä správne a účinne liečiť," poznamenal Jeseňák. Medzi hlavné body výzvy patrí vznik štandardizovaných postupov na liečbu alergií a astmy na Slovensku, zavedenie adekvátnej a motivujúcej úhrady výkonu a nastavenie na účinnú liečbu alergií či zvyšovanie informovanosti a používania alergénovej imunoterapie na Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Dovolenkári, pozor na suveníry: Za túto vec môžete skončiť v base!
minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD).
Minister Raši: O financie v rámci poľsko-slovenskej spolupráce je obrovský záujem
Desiatky ľudí museli hospitalizovať!
Rozruch v Moskve: Desiatky ľudí hospitalizovali! Preboha, čo sa to tam deje?
(ilustračné foto)
Ochorenie, o ktorom sa radšej mlčí: Ohrozuje najmä športovcov, ale aj deti
Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS).
ZMOS žiada poslancov o neprijatie novely zákona o ochrane prírody: Taraba sa voči ich vyjadreniu ohradil
Chlpáč sa vie aj posťažovať, keď mu niekto obsadí obľúbené miesto na gauči.
Kevin je najvyšším psom na svete: Vysoký neznamená byť odvážny! Aha, čo naňho prezradili
Na snímke následky izraelského útoku na školu spravovanú OSN, pri ktorom zahynulo niekoľko desiatok ľudí v utečeneckom tábore Nusajrát v pásme Gazy.
Katastrofálne správy: Palestínskej samospráve hrozí KOLAPS! Je to ešte horšie, ako sa zdá
Benjamin Netanjahu
Rázny krok izraelského premiéra: Netanjahu rozpustil vojnový kabinet! Čo sa stalo?
15-ročný Maroš Klačan, po ktorom pátra polícia.
Foto
Pátranie po dieťati! Maroška už dva dni nik nevidel: Čo sa chlapcovi stalo?
Dvojica tvorila pár 6 rokov.
Beštiálna vražda Patrície († 48), ktorej zabijak vyrezal srdce: Posun po polroku!
Dmitrij Peskov.
Ostrá reakcia Peskova na výroky šéfa NATO o jadrových zbraniach: Toto je eskalácia!
Alojz Hlina
SaS vyzýva premiéra a prezidenta: Požadujú stiahnutie novely zákona o ochrane prírody