Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2020 10:15 | Správy | Domáce správy

Kollár neskrýva nadšenie: V programovom vyhlásení vlády je všetko, čo sme chceli

Rokovania o programovom vyhlásení vlády boli náročné, podarilo sa tam však dostať všetko z predvolebného programu hnutia Sme rodina. Pred rokovaním vlády to v nedeľu uviedol predseda parlamentu a líder hnutia Boris Kollár.

"Bolo to veľmi náročné, ale my sme to už mali všetko predjednané, už to bolo len o takých slovíčkach," komentoval proces tvorby programového vyhlásenia vlády Kollár. Z pohľadu Sme rodina podľa neho prevláda spokojnosť, pretože do vládneho programu sa podarilo dostať všetko, čo mali v programe pred parlamentnými voľbami.

Priblížil, že sa bude robiť exekučná amnestia, avizoval tiež rušenie doplatkov na lieky pre matky s deťmi do šesť rokov a pre dôchodcov. "Veľmi dôležité sú nájomné byty, aj to sa nám tam podarilo dostať, presadiť," dodal Kollár. Zmena v prípade referenda podľa jeho slov nebude témou najbližšieho obdobia.

Pre krízu v súvislosti s novým koronavírusom však podľa neho niektoré veci budú presunuté na neskorší termín. "Uvedomujem si, že sme prišli do veľmi ťažkého obdobia a z toho dôvodu sa môže stať, že niektoré veci prídu trochu neskôr, lebo najprv je záchrana ľudského života," skonštatoval Kollár.

 

Podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) sa do programového vyhlásenia vlády podarilo dostať veľa na podporu rodiny, čo bolo hlavným motívom všetkých strán. "To bola naša priorita, keďže hlavne pomoc rodinám, pomoc neúplným rodinám bola prioritou nášho programu. Teší ma, že je to aj prioritou všetkých ostatných strán. Takže sme riešili, ako tie opatrenia dobre sformulovať, aby sme ich vedeli zrealizovať," skonštatoval pred rokovaním vlády Krajniak s tým, že každá strana musela pri niektorých veciach ustúpiť, ale na kľúčových veciach sa zhodli. "Masívna výstavba štátnych bytov, zrušenie doplatkov za lieky pre deti, zdravotne ťažko postihnutých a dôchodcov a exekučná amnestia - všetky tieto naše priority boli od začiatku aj v koaličnej zmluve," priblížil Krajniak.

Za ďalšiu prioritu programového vyhlásenia považuje odškodnenie dôchodcov, ktorí boli znevýhodnení pri uzákonení dôchodkového stropu. "To sú tie ročníky 1958 až 1960. Považujem za veľmi prínosné, že sú tam opatrenia, ktoré vylepšujú prácu agentúr alebo úradov práce v oblasti podpory zamestnávania, pretože v tejto krízovej situácii to budeme veľmi potrebovať," doplnil Krajniak.

Vláda sa bude pravdepodobne zaoberať podľa jeho slov aj otázkou minimálnej mzdy, ale nič konkrétne v tejto súvislosti program vlády nerieši. "Bude to závisieť od vývoja štátneho rozpočtu v tomto roku. Zachovávame úroveň sociálneho dialógu ako je v súčasnosti," podotkol Krajniak. Tiež si vie predstaviť ponechanie nástroja kurzarbeit aj po skončení mimoriadnej situácie na Slovensku. "Akurát by sme prešli na nemecký model. Tak priebežne zo sociálneho poistenia by do neho prispievali zamestnávatelia aj zamestnanci," vysvetlil Krajniak.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Very hungry lady holding spoon into mouth, dream of tasty meal wear striped pullover isolated white background
Chcete žiť dlhšie? Jedzte ráno túto vec: Vyhnete sa cukrovke i rakovine
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy.
Do Pásma Gazy majú namierené desiatky kamiónov: Čo so sebou prinášajú?
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
Po ukrajinskom zásahu sa zrútila budova v Belgorode.
Mimoriadne smutné následky ukrajinského ostreľovania: Medzi obeťami útoku je aj malé bábätko
Woman feeling hot and trying to refresh in summertime heat
Chladíte sa v noci ventilátorom? Okamžite prestaňte: Môže to narobiť poriadne problémy
Na snímke nepálsky horolezec Kami Rita.
Rekordér takmer každý rok vystúpi na Mount Everest: Ďalší úspech na konte! Prekvapí vás, prečo to robí
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov