Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2020 13:25 | Správy | Domáce správy

Ornitológ Ridzoň: Ochrana prírody sa na Slovensku nikdy nebrala vážne

Slovensko si pravidlá na čerpanie financií z Operačného programu Kvalita životného prostredia nastavilo tak, že podmienky nesplní prakticky nikto.

V rozhovore pre portál euractiv.sk to povedal ornitológ Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS/Birdlife). Podľa Ridzoňa sa ochrana prírody na Slovensku nikdy nebrala vážne a striktné nastavenie pravidiel na čerpanie eurofondov pôsobí tak, akoby štát ani nechcel peniaze čerpať na ochranu prírody a rátal s ich neskorším presunutím na iné projekty, napríklad na dostavbu diaľnic.

Ornitológ vysvetľuje, že ak má niektorá organizácia záujem o čerpanie eurofondov, musí najprv pripraviť projekt. Administratívne kritériá sú však nastavené oveľa prísnejšie, než požaduje Európska únia (EÚ) a prakticky ich nie je možné splniť. „Keď žiadate projekt na výstavbu kanalizácie, nepotrebujete súhlas všetkých vlastníkov. To je logické, pretože na Slovensku je niekedy aj niekoľko stoviek podielnikov na jednej malej parcele, mnohí vlastníci sú neznámi, nie je preto možné mať súhlas od každého. Pri ochrane biodiverzity to je ale podmienka. Ak nemáte súhlas vlastníkov, nemôžete projekt vôbec podať. Aj z toho dôvodu zostalo veľa nevyčerpaných prostriedkov,“ povedal pre euractiv.sk Jozef Ridzoň.

 

Odborník vidí problém aj v pravidlách ochrany prírody, ktoré sú často dané na papieri, no nie sú zavádzané do praxe. Ide napríklad o programy starostlivosti o chránené vtáčie územia (CHVÚ), ktoré mali zaviesť jasné zásady využívania územia. „Tým, že sa vyhlasovali CHVÚ územia v rôznych etapách a politických situáciách, postupne klesala ambícia reálne zlepšiť stav vzácnych druhov priamo vyhláškami. Postupne sa po tlaku lesníckych organizácii aj z týchto niekoľkých jednoduchých obmedzení zľavilo a vyhlášky ostali bezzubé a chránené územia sa vyhlasovali iba na papieri. To je stav, ktorý stále platí vo väčšine chránených území,“ vysvetlil pre euractiv.sk Ridzoň.

V Nízkych Tatrách alebo Veľkej Fatre preto dodnes nie sú vyčlenené presné lesné porasty, kde by mal byť prísny režim ochrany biotopov a porasty, kde je možné hospodáriť s mierne upravenými postupmi. Náhodné či obnovné ťažby dreva sa podľa Ridzoňa robia z pohľadu ochrany prírody chaoticky, čím vzácne druhy rastlín a živočíchov trpia. Ornitológ je presvedčený, že ťažba dreva prebieha na Slovensku často na miestach, kde zásahy nie sú potrebné. Miesta, ktoré by potrebovali hospodárske zásahy lesníkov, naopak, ostávajú bez ťažby. V priebehu rokov tak v krajine zarástli cenné biotopy a pasienky, ktoré sa dnes nedajú využívať na živočíšnu výrobu. V dôsledku zlého obhospodarovania Slovensko stratilo vzácne druhy, ktoré žili na pasienkoch a teplomilných stráňach. Tým vznikol voči ochrane prírody investičný dlh.

Efektívna ochrana prírody môže podľa Ridzoňa vyriešiť súčasný nesúlad medzi ochranármi a lesníkmi. Ak by Slovensko zmenilo kritériá na čerpanie eurofondov do oblasti ochrany prírody, mohli by zo situácie profitovať aj lesníci. „V dnešnej kríze je napríklad veľký problém s odbytom dreva a lesníci majú oprávnené obavy o svoju prácu. Na niektoré opatrenia v chránených územiach sú pritom potrební lesníci. Ich práca by mohla byť platená práve z fondov,“ uviedol ornitológ.

Za vzor pre Slovensko považuje Ridzoň spravovanie lesov v Poľsku a Maďarsku, kde národné parky majú svojich lesníkov, zoológov či botanikov. Ridzoň tvrdí, že efektívna ochrana prírody tak môže zabezpečiť prácu aj pre lesníkov a zároveň dopomôcť k rozvoju regiónov či turistického ruchu. V Rakúsku alebo Česku je podľa ornitológa dobre vybudovaná turistická infraštruktúra. Ide napríklad o turistické útulne, pozorovateľne vtáctva či prístrešky. Na Slovensku sa takáto infraštruktúra prakticky nebuduje a to aj napriek tomu, že sa na území Slovenska nachádza niekoľko významných území, ktoré lákajú takýto typ turistov.

SOS/Birdlife je mimovládna organizácia, ktorej hlavným poslaním je výskum a ochrana prírody, najmä voľne žijúceho vtáctva a jeho biotopov. Organizácia vznikla v roku 2006, kedy nadviazala na činnosť a tradície Československej ornitologickej spoločnosti (založená v roku 1926), Slovenskej ornitologickej spoločnosti (založená v roku 1985) a Spoločnosti pre ochranu vtáctva na Slovensku ( založená v roku 1993).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Do Benátok zavítala herečka Julianne Moore i i herec Vincent Cassel.
Foto
Svetové hviezdy si vyrazili do Benátok: VÝRAZ mladučkej frajerky Cassela hovorí za všetko!
(ilustračné foto).
Rusi sa obuli do americkej mimovládnej organizácie: Vyhlásili ju za neželateľnú, čo im prekáža?
water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život