Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2020 16:14 | Správy | Domáce správy

Súd vysvetľuje výšku trestu pre Marčeka: Pri vražde Kušnírovej († 27) postupoval obzvlášť neľudsky

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odsúdil Miroslava Marčeka na 23-ročný trest odňatia slobody v maximálnom stupni stráženia za vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára.

Pristúpil tak k mimoriadnemu zníženiu trestu pre jeho priznanie, spoluprácu a oľutovanie vrážd. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký podal odvolanie voči rozsudku.

Na začiatku zdôvodnenia rozsudku vymenovávala predsedníčka senátu okolnosti, ktoré viedli k samotnému odsúdeniu. "Zavraždil dvoch ľudí vo veku 27 rokov. Boli to ľudia hodnotní. Išlo o ľudí, ktorí mali život pred sebou," uviedla na margo zavraždenej dvojice. Pri Molnárovi nezabudla dodať, že v snahe o jeho olúpenie neurobil Miroslav Marček žiaden krok smerujúci k tomu, aby ho nezavraždil a okradol napríklad v čase, keď nebude doma.

Obzvlášť sa sudkyňa zastavila pri vražde Kušnírovej, na ktorú Miroslav Marček nedostal objednávku. "Súd videl brutálnosť, neľudskosť, chladnokrvnosť pri zavraždení Kušnírovej," konštatovala Sabová v zdôvodnení rozsudku. Doplnila, že Miroslav Marček neurobil nič preto aby pred Kušnírovou zatajil svoju identitu napríklad nasadením si kukly. "Keď sa tam vyskytla, tak chladnokrvne zavraždil aj túto ženu. Mohol predvídať, že tam bola," reagovala Sabová na priebeh skutku z Veľkej Mače.

Predsedníčka vo svojom zdôvodnení myslela aj následok, ktorý bol konaním Miroslava Marčeka spôsobený. Na margo zavraždeného novinára uviedla, že "chcel Slovensko očistiť od prevládajúcej korupcie". Miroslav Marček podľa senátu tak konal priamo, v úmysle a s vopred uváženou pohnútkou. Na druhej strane však pri pristúpení na mimoriadne zníženie trestu myslela na to, že Miroslav Marček spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní.

 

Doplnila tiež, že 23-ročný trest spôsobí, že bude pustený na slobodu krátko pred šesťdesiatkou. Počas znaleckého výsluchu znalec z oblasti psychológie konštatoval, že po veku 50 rokov sa agresivita u obžalovaného môže znižovať. Prihliadala aj na slová znalca o tom, že agresivita nie je dominantnou vlastnosťou Miroslava Marčeka.
Súd okrem 23-ročného trestu priznal poškodeným nemajetkovú ujmu. Rodine Kuciakovcom dokopy 140.000 eur, Zlatici Kušnírovej 70.000 eur a pozostalým po Molnárovi, ktorého zastrelil v roku 2016, 40.000 eur.
Sabová sa počas čítania skutkovej vety plne pridržala obžalobnej verzie o objednávke vraždy zo strany Mariana Kočnera a sprostredkovania cez Alenu Zsuzsovú. Predsedníčka senátu však ostatných obžalovaných nemenovala. Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó sú z vraždy novinára naďalej obžalovaní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kariéru mu ukončili chuligáni, brankár v smutnej spovedi: Lekári povedali, že zomieram
Jasmina Alagič na druhom kole Let's Dance.
Foto
Jasmina ukázala OTCA: Tento FEŠÁK že má skoro 70? Wau, pozrite sa, ako vyzerá
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Rozhodnutie, na ktoré čakal celý svet: Izraelský premiér o UKONČENÍ vojny
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Sexi Verešová výnimočne ukázala súkromie: Vášnivé BOZKY a ruka šmátralka!
Foto
Ramsay robí čistky v kádri pred MS: Prichádzajú nové posily!
Chorý kráľ spraví, čo už nik nečakal: Musí byť splnená JEDNA podmienka
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!
Švédsko – Slovensko ONLINE: Získajú naši mladíci bronz?
Ponorka Titan.
Záhada ponorky Titan ODHALENÁ: Bolo všetko inak? Takto mali zomrieť milionári
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Rokovania o mieri pretrvávajú: Ako pokračuje diskusia v Egypte?
Pád vetroňa v Martine vyšetruje polícia: Príslušníci začali trestné stíhanie
Ľudia v Bratislave sa tešia teplému a slnečnému počasiu.
Zo slnka sa dlho netešte: Stačí pár hodín a počasie sa dramaticky zmení!