Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2020 10:52 | Správy | Domáce správy

Slovákom umožnia tranzit územím Českej republiky: Pripravte sa na výrazné opatrenia!

Občanom SR bude od pondelka (30. 3.) od polnoci umožnený tranzit územím Českej republiky. Podmienkou tranzitu je však, že sa uskutoční v čo najkratšom čase len s nevyhnutnou prestávkou a počas celého tranzitu územím Česka platí povinnosť mať zakrytý nos a ústa rúškom alebo šatkou.

Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR na svojom webe s tým, že sa musia splniť aj ďalšie povinnosti.

V rámci individuálneho tranzitu pozemnou dopravou bude podľa rezortu diplomacie Slovákom umožnený tranzit za predpokladu, že sa pri vstupe na územie Česka preukážu nótou Veľvyslanectva SR v Prahe. "Je potrebné, aby žiadateľ o návrat do SR tranzitom cez územie ČR požiadal minimálne 48 hodín pred plánovanou cestou príslušné veľvyslanectvo SR v krajine, z ktorej plánuje odchod, o vystavenie uvedenej nóty. Každá prepravovaná osoba je povinná predložiť samostatnú nótu vystavenú na jej meno," upozorňuje MZVaEZ SR.

 

V prípade tranzitu osobným vozidlom žiadateľ k žiadosti zašle aj údaje ako meno a priezvisko, dátum narodenia a číslo cestovného dokladu, dátum a miesto vstupu a výstupu do z Česka, evidenčné číslo vozidla a plánovanú trasu cez územie ČR po hranicu so SR.

V prípade tranzitu vnútroštátnou autobusovou alebo vlakovou dopravou cez územie ČR z tretieho štátu je žiadateľ k žiadosti rovnako povinný zaslať aj údaje ako meno a priezvisko, dátum narodenia a číslo cestovného dokladu, miesto vstupu a výstupu do a z Česka a plánovanú trasu vnútroštátnej dopravy ČR po hranicu so SR. MZVaEZ SR v prípade, že žiadateľ nestihne požiadať o vystavenie nóty z časových alebo iných dôvodov, odporúča využiť tranzit inou cestou, mimo územia ČR.

Od pondelka polnoci sa tiež výrazne sprísni tranzit pre občanov SR z Letiska Václava Havla v Prahe na Slovensko. "Individuálne prílety slovenských občanov síce budú naďalej možné na základe notifikácií prostredníctvom verbálnych nót, avšak tranzit individuálne prilietajúcich občanov SR z Letiska V. Havla v Prahe na územie SR bude organizovaný MZVaEZ SR, a to autobusmi, nakoľko nie je možnosť ďalej pokračovať individuálnou prepravou," spresnil rezort diplomacie. Pristavenie autobusov bude zabezpečené od pondelka a odchody budú o 11.00 a 23.00 h.

"Občania SR v čase medzi príletom a odchodom autobusu by mali mať umožnený pohyb v priestoroch letiska s rúškom, ktoré musia mať aj počas celého tranzitu cez ČR," uviedlo ministerstvo.

Na svojom webe uvádza aj pokyny pre organizované repatriácie občanov SR cez letisko Václava Havla v Prahe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Herec Juraj Kukura musel vyhľadať lekárov.
Herec Juraj Kukura v opatere ONKOLÓGOV: Jeho vzhľad sa zmenil
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda
Skúšajú to Rusi na Západ inak? Znepokojení sú v Poľsku aj v Česku!
Juraj Bača (36)
Prečo Bača býva aj po 30-ke u rodičov: Osudový INCIDENT pred podpisom hypotéky!
(ilustračné foto)
Keď sa z vyrážky vykľuje RAKOVINA: Ak pupienok vyzerá TAKTO, musíte konať!
Kate v marci priznala, že jej diagnostikovali rakovinu.
Blízka princeznej Kate po PRVÝKRÁT prelomila mlčanie: Je to naozaj ZLÉ