Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2020 07:59 | Správy | Domáce správy
Video

Opatrenia krízového štábu a podnikateľov: Matovičov plán v testovaní, hypermakety upravili otváracie doby

Musíme viac testovať! Slovensko malo zásoby už len na pár dní a oproti ostatným krajinám v diagnostike zaostávalo.

Otvoria záhradníctva?

Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík vrdí, že nechce zraziť ekonomiku na kolená. Preto chce uvoľniť doteraz nadstavené pravidlá, a tak by mohli byť otorené aj ďalšie obchody. „Napríklad záhradkárstva, keď chceme, aby sme boli sebestační. Musí sa však sprísniť spôsob predaja,“ povedal Sulík s tým, že predaj bude možný iba s rúškom a rukavicami. Štát musí podľa neho obmedziť kontroly a všetci kontrolóri by mohli byť nasadení na to, aby v teréne dohliadali na dodržiavanie opatrení v súvislosti s koronavírusom.

 

Medzi novými nakazenými je aj väzeň

Na Slovensku máme 186 nakazených. Pribudol len 1, ktorý bol identifikovaný spomedzi 29 testovaných. Medzi infikovanými sa objavil odsúdenec, ktorý bol vo väzení v Bratislave. Informáciu potvrdil Zbor väzenskej a justičnej stráže. „Odsúdený bol prevezený do nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Jeho stav je stabilizovaný, s miernym priebehom ochorenia. Pôvod možnej nákazy nie je jednoznačne určený,“ píšu na sociálnej sieti. Keďže ide o odsúdeného, ktorý je zaradený v minimálnom stupni stráženia a umiestnený v samostatnom objekte ústavu, boli do preventívnej karantény umiestnení aj ostatní odsúdení spolu s väzenským personálom.

 

Zriadili permanentný krízový štáb

Súčasťou štábu je aj vedec Robert Mistrík, infektológ Vladimír Krčméry či predseda LOZ Peter Visolajský. Tí savyjadrili aj k možnostiam liečby. „Doteraz je pomerne veľký počet štúdií a zo 6 liekov, ktoré boli v týchto štúdiách, sú na Slovensku registrované a dostupné 4 druhy liekov,“ povedal Krčméry. Lieky podľa neho máme k dispozícii a už sa pripravuje aj registrácia piateho lieku. Ďaľší člen štábu však upozorňuje, že lieky zatiaľ slúžia len na zmiernenie klinických príznakov. „Keďže je taká situácia, aká je, firmy sa snažia stlačiť vývoj vakcíny na mesiace,“ avizoval Mistrík.

 

Pomôcť majú súkromné laboratóriá

Hoci je testovanie jedinou možnosťou, ako účinne bojovať proti nákaze, aj keby sa nám podarilo nakúpiť súpravy zo zahraničia, Slovensko má obmedzenú kapacitu, koľko ich môže denne urobiť. V súčasnej dobe by sme vedeli vo verejných a súkromných laboratóriách urobiť približne 3 000 testov za deň. „Ak chceme dosiahnuť čo najväčší počet vyšetrení testami na vírus, treba do toho zapojiť aj súkromné laboratóriá,“ vyhlásil Matovič. Súkromné spoločnosti už prisľúbili súčinnosť. Dnes je denne testovaných asi 300 ľudí, čo je žalostne málo.

 

O návrat na Slovensko požiadalo 3009 ľudí

„Na Slovensko sa ich podarilo doteraz prepraviť 1 059,“ uviedol to na tlačovej besede stýtny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Štyri stovky ľudí prišli domov na vlastnú päsť, ale s pomocou rezortu. „Najbližšie sa domov vráti asi 300 Slovákov z USA, naplnenosť lietadla je zatiaľ 75 %, musia sa ešte doriešiť problémy holandského dopravcu, ktorý to zabezpečuje. Tento týždeň by mohli v Bratislave pristáť 2 alebo 3 lietadlá z Číny. Pozeráme sa aj na iné krajiny, ktoré nám už ponúkli pomoc, ako Južná Kórea či Japonsko,“ povedal Klus.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?