Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2020 22:20 | Šport | Futbal

Český futbalista priamo v epicentre koronavírusu: Spoveď z mesta duchov

Nasadiť rúšku, niekoľkokrát obehnúť dom a zase rýchlo späť.

Aj tak vyzerá individuálny tréning českého  futbalistu Aleša Matějů z talianskeho klubu Brescie Calcio. Dvadsaťtriročnému obrancovi pripomína súčasná Brescia, ktorá leží v koronavírusom najhoršie postihnutej oblasti na severe Talianska, mesto duchov.

Taliansko zasiahla pandémia koronavírusu najviac zo všetkých európskych krajín a vláda kvôli tomu vyhlásila celoštátnu karanténu. Matějů je rovnako ako všetci obyvateľa Brescie už týždeň v domácej izolácii, ktorú opúšťa len výnimočne.

"Strážim sa, ale aspoň chodím trošičku behať, aby som nebol úplne stále doma. Nie je to nič veľké, idem len na chvíľku okolo bytovky. Nikde nikto nie je. Občas si skočím rýchlo nakúpiť a utekám späť domov," povedal Matějů v rozhovore pre ČTK.

 

"Tu hore v severnom Taliansku je to riziko obrovské, práve okolo Brescie a Bergama je situácia kritická. Čísla stále nevyzerajú dobre a bohužiaľ rastú, zatiaľ nie sme v bode, že by sa to zastavilo a išlo to pomaličky dole," doplnil příbramský rodák.

Lombardská Brescia teraz vyzerá, ako by sa v nej zastavil život. "Autá vonku jazdia sporadicky. Je teplé počasie, takže občas sa pár ľudí ide prejsť so psom. Ale keď to porovnám s normálnym dňom, tak je to ako sto a jedno. Ľudia sú vonku zriedkavo, autobusy nejazdia. Možno sa to dá nazvať mestom duchov," uviedol Matějů.

Podľa neho ľudia prísne nariadenia dodržiavajú. "Keď som včera bol kúpiť nejaké veci, tak ľudí v rúškach je 95 percent. V obchodoch sú pripravené gély a sáčky na ruky. Prevencia je tu v pohode, ale asi už to prišlo neskoro," konštatoval bývalý hráč Příbrami, Plzne alebo Brightonu.

Snaží sa udržiavať v kondícii, aj keď možností moc nemá. Okrem behania tiež pravidelne cvičí doma. "Činky nemám, ale dá sa posilňovať vlastným telom. Robím, čo sa dá, aby som sa trochu zapotil. Máme nejaké individuálne plány od klubu. Ide o to, aby sa človek stále cítil ako v športe a nebol úplne nepripravený, až sa zase začne normálne trénovať a hrať. Nie je to samozrejme úplne ono, ale lepšie ako nič, "vyhlásil Matějů.

Je rád, že v náročnej situácii môže byť nablízku spoluhráči a krajanovi Jaromírovi Zmrhalovi. "Máme jednu bytovku kde sú tri byty. Býva tu s nami ešte slovenský spoluhráč Nikolas Špalek. Sme spolu v kontakte denne," uviedol niekdajší reprezentant do 21 rokov.

Zatiaľ netuší, kedy sa v paralyzované Taliansku začne znova normálne žiť, nieto hrať futbal. "Nevieme, čo bude. Či sa liga posunie, či budeme hrať v júni, júli. Potom zase začína nová sezóna. Keby sa to dohralo po skupinách, bolo by to možno aj najzaujímavejšie a najlepšie. Nevieme, ako sa to stihne. Nevieme, či sa odloží EURO. Tých otáznikov je veľa a sám som na to hrozne zvedavý, "dodal Matějů, ktorý v tejto sezóne za nováčika talianskej ligy a aktuálne posledný tím tabuľky odohral 21 súťažných zápasov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
V Írsku chcú klepnúť po prstoch fajčiarom: Rázne rozhodnutie, pozrite sa, čo vymysleli
Britský kráľ Karol III.
Foto
Kráľov PRVÝ oficiálny portrét uzrel svetlo sveta: Wau! Čo si o ňom myslíte?
Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?