Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2020 18:12 | Šport | Šport mix

Pandémia koronavírusu ochromila športový život: Tieto podujatia má na svedomí!

Pandémia koronavírusu ochromila v uplynulých dňoch športový život takmer na celej planéte.

Zastavili sa všetky najsledovanejšie národné futbalové súťaže v Európe. V zámorí prerušili sezónu hokejová NHL i basketbalová NBA. V Európe ukončili ročník všetky hokejové ligy okrem KHL.

Ako prvá prerušila z významných líg sezónu talianska futbalová Serie A. Už v pondelok 9. marca v krajine zakázali konanie všetkých športových podujatí. V stredu zaznamenali prvý pozitívny prípad na koronavírus u futbalistu popredného tímu, bol nim Daniele Rugani z Juventusu Turín. V piatok pozastavili súťaže aj v Anglicku, Nemecku, Francúzsku a Španielsku. O osude Ligy majstrov, Európskej ligy, majstrovstiev Európy a baráže o postup na EURO 2020 sa rozhodne na krízovom mítingu Európskej futbalovej únie (UEFA) v utorok 17. marca.

Sezónu ukončili všetky významné európske hokejové ligy. Jedinou výnimkou zostáva zatiaľ nadnárodná KHL, no aj z nej už dobrovoľne odstúpili fínsky Jokerit Helsinki a Barys Nursultan z Kazachstanu. Ako prvá sa k razantnému kroku odhodlala v utorok nemecká DEL.

 

Epidémia ohrozuje aj majstrovstvá sveta v hokeji vo Švajčiarsku. O ich zrušení sa bude hovoriť v utorok na mimoriadnom rokovaní Rady Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Šampionáty hráčov do 18 rokov už IIHF v piatok zrušila, A-skupina prvej divízie sa mala odohrať na Slovensku.

V zámorí sa ku kroku prerušiť sezónu ako prvá odhodlala vo štvrtok ráno stredoeurópskeho času basketbalová NBA. Učinila tak ihneď po tom, ako objavili koronavírus u prvého hráča Rudyho Goberta. Onedlho nasledovali tento čin aj NHL, bejzbalová MLB s futbalová MLS.

Novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa vo svete nakazilo k pondelku popoludniu vyše 174.000 osôb. Ochoreniu COVID-19 podľahlo 6686 ľudí.

Prehľad udalostí, ktoré viedli k prerušeniu alebo ukončeniu sezóny významných svetových ligových súťaží pre pandémiu koronavírusu:
    

      9. marca: Taliansky olympijský výbor (CONI) v pondelok rozhodol o pozastavení usporiadania všetkých športových podujatí v krajine do 3. apríla. Opatrenie sa týka aj futbalovej Serie A.
      10. marca: Nemecká hokejová liga DEL v utorok rozhodla o predčasnom ukončení ročníka.
      11. marca: Taliansky futbalista Daniele Rugani mal pozitívny test na koronavírus. Bol to prvý prípad v najvyššej talianskej súťaži.
      12. marca: Bosna a Hercegovina požiadala Európsku futbalovú úniu (UEFA) o odloženie domáceho barážového duelu o postup na ME 2020 proti Severnému Írsku v Zenici. Zápas majú odohrať 26. marca.
      12. marca: Slovenský futbalový zväz (SFZ) oficiálne požiadal Európsku futbalovú úniu (UEFA) o preloženie barážového duelu o postup na ME 2020 proti Írsku. Pôvodne sa mal duel odohrať vo štvrtok 26. marca na Národnom štadióne v Bratislave bez divákov.
      12. marca: Vedenie najvyššej švajčiarskej hokejovej súťaže ukončilo pre koronavírus sezónu.
      12. marca: Americká basketbalová NBA sa až do odvolania rozhodla od štvrtka zrušiť všetky zápasy aktuálnej sezóny. Prvým pozitívne testovaným hráčom na koronavírus bol Rudy Gobert z Utahu Jazz, onedlho pribudol aj jeho spoluhráč Donovan Mitchell.
      12. marca: Vedenie zámorskej hokejovej NHL sa rozhodlo od štvrtka do odvolania prerušiť sezónu. Do konca základnej časti súťaže zostáva odohrať 189 zápasov. Dlhodobá časť sa mala skončiť 5. apríla o dva dni neskôr sa mali začať vyraďovacie súboje.
      12. marca: Vedenie najvyššej českej hokejovej súťaže vo štvrtok predčasne ukončilo sezónu a nevyhlási majstra. Rozhodnutie padlo po tom, ako vláda vyhlásila núdzový stav, ktorý má platiť 30 dní. Od piatka platí zákaz zhromažďovania nad 30 osôb a taktiež zákaz prístupu na športoviská, čo znamená, že hokejisti nemôžu ani trénovať.
      12. marca: Španielsku futbalovú La Ligu prerušilo vedenie súťaže minimálne na dva týždne. Dôvodom bola nútená karanténa pre futbalistov Realu Madrid. Tí mohli prísť v tréningovom centre Ciudad Real Madrid do kontaktu s jedným z basketbalistov Realu, ktorého testovali pozitívne na nový koronavírus.
      12. marca: Európska futbalová únia (UEFA) zvolala na najbližší utorok (17. 3.) krízový míting, na ktorom sa má rozhodnúť, aký bude osud nadchádzajúcich majstrovstiev Európy, prebiehajúcej sezóny Ligy majstrov a Európskej ligy i národných ligových súťaží vzhľadom na pretrvávajúcu epidémiu koronavírusu. Na videokonferencii sa zúčastnia predstavitelia všetkých 55 členských krajín a zástupcovia klubov i hráčov.
      13. marca: Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) zrušila v piatok turnaj A-skupiny prvej divízie majstrovstiev sveta v hokeji hráčov do 18 rokov v Spišskej Novej Vsi. Mal sa uskutočniť od 13. do 19. apríla. IIHF zrušila všetky turnaje tejto vekovej kategórie, vrátane MS elitnej kategórie v amerických mestách Plymouth a Ann Arbor.
      13. marca: LFP prerušilo program francúzskej futbalovej Ligue 1.
      13. marca: Najvyššiu anglickú futbalovú súťaž Premier League prerušili, hrať sa nebude minimálne do 3. apríla. Medzi nakazených sa ocitli aj tréner Arsenalu Londýn Mikel Arteta a hráč Chelsea Callum Hudson-Odoi.
      13. marca: Nemecká futbalová Bundesliga ako posledná z najsledovanejších národných futbalových súťaží v Európe prerušila sezónu. Vedenie DFL o tom rozhodlo v piatok popoludní. Luca Kilian z Paderbornu sa stal prvým hráč Bundesligy s pozitívnym testom na koronavírus.
      13. marca: Zamestnanca klubu NHL San Jose Sharks pozitívne testovali na nový koronavírus.
      14. marca: Futbalisti talianskej Fiorentiny Dušan Vlahovič, Patrick Cutrone a German Pezzella mali pozitívny test na koronavírus.
      14. marca: Futbalový stredopoliar Fabio Depaoli zo Sampdorie Janov sa stal desiatym hráčom talianskej Serie A s pozitívnym testom na nový koronavírus. Klub už v priebehu piatka informoval o pozitívnych testoch ďalších hráčov. Boli nimi Manolo Gabbiadini, Omar Colley, Albin Ekdal, Antonino La Gumina a Morten Thorsby.
      14. marca: Španielsky futbalový prvoligista Deportivo Alaves potvrdil u svojich dvoch zamestnancov pozitívny test na nový koronavírus.
      14. marca: Vedenie najvyššej fínskej hokejovej súťaže predčasne ukončilo sezónu a nevyhlásilo majstra.
      14. marca: Komisár zámorskej NHL Gary Bettman uviedol, že ani jedného hokejistu profiligy zatiaľ pozitívne netestovali na prítomnosť nového koronavírusu.
      15. marca: Americký basketbalista Christian Wood z Detroitu Pistons je tretí hráč NBA, ktorý mal pozitívny test na nový koronavírus.
      15. marca: Vedenie Švédskej hokejovej ligy (SHL) predčasne ukončilo sezónu.
      16. marca: Obranca FC Valencia Ezequiel Garay bol prvý hráč španielskej futbalovej La Ligy, ktorému diagnostikovali nový koronavírus.
      16. marca: Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel v pondelok otvorene priznal, že si v súčasnej situácii nevie predstaviť, že sa májové majstrovstvá sveta uskutočnia v plánovanom termíne. V utorok (17. 3.) sa uskutoční telefonická konferencia s národnými federáciami, na ktorej by sa malo rozhodnúť o osude šampionátu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu