Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2020 13:50 | Správy | Domáce správy

Hlavný hygienik o zákaze hromadných podujatí: Je to efektívne opatrenie na zabránenie epidémie

Zákaz hromadných podujatí je jedným z najefektívnejších opatrení na zabránenie vzniku epidémie.

Je rovnako jedným z dôležitých nástrojov na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom na Slovensku. Zdôraznil to hlavný hygienik SR Ján Mikas, ktorý tak zdôvodnil zákaz svätých omší a ostatných cirkevných obradov. Reagoval tak na vyjadrenia zástupcov Pravoslávnej cirkvi na Slovensku. Tá avizovala, že bude naďalej vykonávať bohoslužby "vrátane bozkávania ikon a prijímania z jedného kalicha".

"Cieľom tohto dočasného opatrenia, ktorým sa okrem iných hromadných podujatí zakázali aj iné bohoslužobné zhromaždenia za účasti veriacich, je, že v prípade svätých omší ide o podujatia, na ktorých sa vo väčšom počte zhromažďujú osoby, ktoré sú koronavírusom najviac ohrozené, napríklad seniori, ľudia trpiaci rôznymi chronickými ochoreniami a u ktorých je riziko nakazenia väčšie a následný priebeh ochorenia má zväčša ťažký priebeh a štatisticky najčastejšie vedie k smrti," vysvetlil Mikas.

Pripomenul tiež, že na základe výskytu prípadov ochorenia COVID-19, ktoré boli laboratórne potvrdené Národným referenčným laboratóriom pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, existuje vysoké riziko, že v súvislosti s konaním hromadných podujatí, keď dochádza k stretnutiu väčšieho počtu ľudí, môže dôjsť k ďalšiemu šíreniu tohto ochorenia. Hlavný hygienik zároveň ubezpečil, že tento zákaz bude trvať iba počas nevyhnutne dlhého obdobia.

 

ÚVZ SR v rámci ostatných cirkevných obradov odporúča usporiadať iba tie obrady, ktoré nie je možné odložiť. Ďalej hovorí, že tam, kde je to možné, prednostne treba usporadúvať obrady v exteriéroch. Obrady je vhodné usporadúvať iba pre skupiny s čo najmenším počtom osôb. Samozrejmosťou by malo byť úplne vylúčiť z obradov osoby, ktoré majú nariadenú karanténu alebo akékoľvek príznaky respiračného infekčného ochorenia.

Ak sa nevyhnutné obrady budú konať, je podľa odborníkov potrebné dodržiavať odstupy medzi osobami, ktoré nie sú z jednej domácnosti - teda dodržiavať vzdialenosť 1,5 metra, dodržiavať respiračnú etiketu, čiže kašlať, kýchať do vreckovky, respektíve do lakťového ohybu, nepodávať si ruky, vykonávať ich dezinfekciu. V priestoroch, kde sa vykonávajú obrady, odstrániť nádoby s vodou, napríklad sväteničky, vykonávať častú dezinfekciu priestorov, hlavne dotykových plôch, podláh, predmetov či kľučiek. Pri prijímaní "pod obojím" odporúčajú striktne dodržiavať iba podávanie chleba na ruku, nepoužívať obrady pitia z jednej nádoby, napríklad pitie z kalicha viacerými osobami ako jednou a podobne.

Nový koronavírus sa prejavuje najmä kašľom, dýchavičnosťou, horúčkou, v ťažkých prípadoch aj zápalom pľúc, v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Macron vyslovil to, na čo doteraz nemal žiaden líder odvahu: Toto by vojnu na Ukrajine úplne zmenilo
Pápež František
Pápež František to poriadne prepískol: Ľudia neverili, že vyslovil práve toto!
Foto
Nehrajú, no mieria na vrchol: Rusi dobýjajú rebríček IIHF!
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin spochybňuje legitimitu Zelenského: Prezidentom Ukrajiny vraj nie je od TOHTO DŇA
Woman with closed eyes covering her ears in the street while vehicles are passing by fast in the background. Stressful and frustrating situation. Noise pollution concept. Radial blur filter applied.
NAJHLASNEJŠÍ zvuk na svete, by vás dokázal zabiť! Odborníci vysvetlili, prečo to tak je
Český premiér Petr Fiala.
Do českej výzvy pre Ukrajinu sa zapojilo 15 krajín: Fiala prezradil, kedy pošlú prvú muníciu
Stav Roberta Fica je stabilizovaný.
Zvrat 2 týždne po atentáte: Muž, ktorý strieľal na Fica, je v nemocnici!
Helena Vondráčková.
Vondráčková ostala z fanúšikov na Slovensku v údive: TOTO spevácku divu veľmi prekvapilo!
Prague, Czech republic - October 1, 2015: Volkswagen car maker logo on a building of dealership on October 1, 2015 in Prague, Czech republic.
Volkswagen chystá revolúciu na trhu áut: Pozrite sa, čo plánuje! Príde to už o tri roky
Foto
Športový svet oplakáva ďalší mladý život... Vychádzajúci talent mal iba 26 rokov
Najdôležitejšie je sústredené a kvalitné zacvičenie cvikov.
Chcete spomaliť starnutie? TOTO cvičenie je ako zázrak: Vyskúšajte to!
(lustračné foto)
Švédsko predstavilo balík energetickej pomoci pre Ukrajinu: Pomoc vo výške 62 miliónov