Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2020 09:36 | Správy | Domáce správy

Koronavírus na Slovensku: Nakazená učiteľka, vodička električky, aj mladík v Košiciach! Premiér ohlásil novinku v ambulanciách

Ďalšie prípad nákazy novým koronavírusom na Slovensku.

Po mnohých európskych štátoch zasiahla nákaza aj Slovensko. V piatok lekári potvrdili prvý prípad koronavírusu u 52-ročného pacienta zo Záhoria.

Otvoriť galériu
Cez víkend prípady chorých pribúdali. K piatim nakazeným v pondelok pribudla ďalšia pacientka. Ako informuje portál Topky.sk, koronavírus potvrdili jednej z učiteliek v materskej škole Palkovičova v Bratislave. Koronavírus potvrdili aj u vodičky električky. Najnovšie premiér potvrdil nákazu u muža v Košiciach a ženy v Martine.

Otvoriť galériu

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku
22:31

Vážení čitatelia. Online prenos z aktuálneho diania na Slovensku v súvislosti s novým typom koronavírusu sa končí. Situáciu monitorujeme naďalej, všetko podstatné sa dozviete na našich stránkach. Pekný zvyšok večera, dobrú noc.

21:32

Dopravný podnik Bratislava (DPB) ruší od utorka (10. 3.) premávku autobusových liniek 131 a 184 a taktiež školských spojov. Linka 31 bude zároveň premávať v režime školských prázdnin. Dôvodom je zrušenie vyučovania na základných, stredných a vysokých školách v hlavnom meste pre nový koronavírus. Zmeny platia do odvolania. DPB o tom informuje na sociálnej sieti.

21:10

Mesto Košice zatiaľ výučbu na základných školách (ZŠ) vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti nepreruší. "Situácia sa však môže zmeniť podľa aktuálneho vývoja výskytu ochorenia a nových nariadení regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Stále ostáva v platnosti, že obmedzené budú všetky podujatia s hromadným charakterom - súťaže, výlety, exkurzie a ďalšie podobné aktivity," spresnilo mesto s tým, že v súčasnosti je na všetkých školách dostatok hygienických pomôcok a dezinfekčných prostriedkov.

21:08

Na Slovensku sa rozbehol nechutný biznis s ochrannými rúškami! Na internetové inzeráty upozorňuje na sociálnej sieti polícia a vyzýva občanov, aby takýchto "obchodníkov" nahlasovali. Viac TU.

20:50

Koronavírus ovplyvnil aj program Radošinského naivného divadla. Vedenie rozhodlo o presune marcových predstavení na domácej scéne aj v zájazdových mestách na júnové termíny. TASR informoval manažér RND Ladislav Hubáček. Viac informácií nájdete na www.rnd.sk.

20:41

V hlavnom meste pre nový koronavírus prerušuje v rámci prevencie priamu výučbu ďalšia vysoká škola. Ide o Vzdelávací a konzultačný inštitút v Bratislave Vysokej školy mezinárodních a veřejných vztahů Praha. Výučba bude prerušená od utorka (10. 3.) do pondelka (16. 3.) a týka sa ako denných, tak externých študentov. TASR o tom informoval vedúci marketingového oddelenia Tomáš Zajac.

20:02

Podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku Nemci zhabali Slovákom kontajner s respirátormi. Uviedol to na sociálnej sieti. Na šokujúce tvrdenia reaguje ministerstvo, čítajte TU.

19:49

Trenčianska nemocnica ruší plánované operácie

Fakulta nemocnica (FN) v Trenčíne bude od utorka (10. 3.) poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Informovala o tom na svojom webovom sídle.

"S účinnosťou od 10. marca až do odvolania, z dôvodu zvýšeného počtu akútnych respiračných ochorení a možnosti nákazy novým koronavírusom, Fakultná nemocnica Trenčín ruší plánované operácie, plánované ambulantné zákroky a kontrolné vyšetrenia," informuje nemocnica.

19:47

Mesto Martin nariadilo v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku dočasne prerušiť vyučovanie v materských školách (MŠ) a základných školách (ZŠ), vrátane voľnočasových krúžkov pre školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Zároveň odporučilo rovnako postupovať aj v prípade súkromných a cirkevných zriaďovateľov. Po zasadnutí krízového štábu mesta Martin o tom informovala hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.

Doplnila, že mesto nariadilo dočasne uzatvoriť mestskú plaváreň a odporučilo rovnako postupovať aj u ostatných plavární na území Martina.

19:42

Pellegrini po zasadnutí ústredného krízového štábu informoval o najnovších pokynoch pre chorých. V čakárňach odteraz budú pre každého pripravené rúška, viac informácií TU.

19:33

Matka s chorým dieťaťom, ktorá sa vrátila z lyžovačky v Taliansku, ohrozila lekára, sestru aj ostatných pacientov. Prečítajte si zúfalé slová detského doktora z Nitry.

19:25

Od 10. marca sa na dva týždne zatvárajú stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Na základe odporúčania Štábu pre krízové situácie TSK vydal župan Jaroslav Baška príkaz pre riaditeľov škôl zabezpečiť prerušenie vyučovacieho procesu v období od 10. marca do 23. marca vrátane.

19:16

S koronavírusom bojuje aj Železničná spoločnosť Slovensko. Čo všetko sa v týchto dňoch deje vo vlakoch, si prečítajte TU.

19:14

Sociálna poisťovňa od pondelka obmedzuje prevádzku svojho vysunutého pracoviska v Malackách. Až do odvolania ruší možnosť vstupu návštevníkov do priestorov malackého pracoviska. S výnimkou osobných návštev bude však Sociálna poisťovňa v Malackách zabezpečovať všetky služby tak ako doteraz.

Poistenci svoje záležitosti môžu vybavovať aj naďalej, treba však využívať telefonický, emailový alebo poštový kontakt. Ak potrebujú odovzdať doklady na vybavenie niektorej z dávok, môžu ich vhodiť do schránky umiestnenej pri vstupe na pracovisko poisťovne v Malackách.

19:10

Vo Zvolene v súvislosti s novým koronavírusom uzatvorili všetky kluby dôchodcov. Magistrát zrušil aj jednotlivé kultúrne, spoločenské a športové podujatia v jeho réžii. Rozhodol o tom krízový štáb mesta Zvolen.

Vo Zvolene sa neuskutoční ani galavečer Športovec roka 2019 či Beh oslobodenia, s najväčšou pravdepodobnosťou nebude ani veľkonočný jarmok. "Vyzývame všetkých organizátorov, aby dôsledne zvážili uskutočnenie svojich vlastných podujatí," uviedla Balkovičová.

19:06

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zakázal od pondelka až do odvolania návštevy v ústavných zdravotníckych zariadeniach a v domovoch sociálnych služieb.

NSK zatiaľ karanténne voľno v školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti nepovažuje za nutné.

"Vzhľadom k aktuálnej situácii v NSK, kde do dnešného dňa nebol zistený ani jeden pozitívny prípad výskytu koronavírusu, karanténne voľno v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK nie je nutné.

NSK zatiaľ karanténne voľno v školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti nepovažuje za nutné.

"Vzhľadom k aktuálnej situácii v NSK, kde do dnešného dňa nebol zistený ani jeden pozitívny prípad výskytu koronavírusu, karanténne voľno v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK nie je nutné. K tomuto kroku kraj pristúpi v momente, keď nastanú zmeny," uviedol lekár NSK Ľubomír Ševčík.

19:00

Akadémia umení (AU) v Banskej Bystrici, podobne ako iné slovenské vysoké školy, od pondelka až do 22. marca v súvislosti so šírením nového koronavírusu prerušila prezenčnú formu vzdelávania. TASR o tom informovala Danica Šimková z AU s tým, že vzdelávací proces na všetkých troch stupňoch a formách štúdia sa bude v uvedenom období uskutočňovať inými vhodnými metódami podľa pokynov dekanov fakúlt. Umelecko-pedagogická činnosť sa bude realizovať formou tzv. home office.

18:51

Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky od 10. marca oficiálne zakázal organizovanie športových, kultúrnych aj verejných podujatí na celom území štátu. Zároveň nariadil povinnú 14-dňovú karanténu pre všetkých občanov, ktorí sa vrátia z postihnutých krajín a to z Talianska, Číny, Južnej Kórei a Iránu. Dobrovoľnú karanténu by aj naďalej mali zvážiť všetci, ktorí majú klinické príznaky.

Za nerešpektovanie nariadenia môže byt občanovi uložená pokuta do výšky 1 650 eur. Viac informácií získate u vášho všeobecného lekára, na www.health.gov.sk alebo 0800 221 234.

18:38

Nakazený 26-ročný Košičan je v stabilizovanom stave. TASR o tom informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice Ivana Vaněková. 

18:22

K drastickým krokom musela pristúpiť aj verejnoprávna RTVS. Kvôli šíriacemu sa koronavírusu zrušila 2. semifinále obľúbenej šou Zem spieva a nielen to! Viac sa dočítate TU.

18:16

Rúška chrániace dýchacie cesty proti novému koronavírusu by mala vyrábať v SR Zornica v Bánovciach nad Bebravou. Oznámil to v pondelok na brífingu po stretnutí s predstaviteľmi veľkých priemyselných podnikov premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Konštatovali sme, že v Európe pretrváva akútny nedostatok ochranných prostriedkov. Som veľmi rád, že sa nám ozval slovenský výrobca. Z Bánoviec nad Bebravou prišla správa, že vo fabrike Zornica, ktorá vyrába košele, okamžite prechádzajú na nový výrobný program a po veľmi rýchlej certifikácii sú na slovenský trh schopní dodávať až do 20.000 kusov ochranných rúšok denne," spresnil.

18:12

K opatreniam v súvislosti s novým koronavírusom pristúpila aj Matica slovenská. Vo svojich budovách zrušila všetky verejné podujatia, do odvolania sú pre verejnosť zatvorené všetky matičné budovy. K tomuto kroku pristúpila na základe pokynov štátnych orgánov. TASR o tom informovala jej hovorkyňa Veronika Matušková.

Zrušené boli taktiež všetky domáce a zahraničné služobné cesty zamestnancov. V budovách inštitúcie sú pre prevenciu k dispozícii dezinfekčné mydlá, návody na správne umývanie rúk i ďalšie pokyny.

18:10

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) aktivovala krízový štáb na zabezpečenie preventívnych opatrení na ochranu zamestnancov a cestujúcich proti nákaze koronavírusu. Ako národný vlakový osobný dopravca v pondelok informoval, štáb neustále monitoruje situáciu, pripravuje možné riešenia a opatrenia, ktoré budú v prípade potreby uvedené do prevádzky. 

"Tiež sme začali realizovať zvýšenú frekvenciu dezinfekcie všetkých železničných vozidiel nad rámec bežného čistenia (okrem toaliet sa dezinfikujú madlá, tlačidlá, kľučky, odpadkové koše). Zároveň pripravujeme ďalšie opatrenia na zabezpečenie dostatočného množstva dezinfekčných prostriedkov a respirátorov, ktoré budú v prípade potreby k dispozícii," priblížil pre agentúru SITA hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

18:02

Slávnostné odovzdávanie osvedčení novým poslancom Národnej rady (NR) SR o ich zvolení je zrušené, konať sa malo v utorok (10. 3.). Ako informoval Pellegrini, dôvodom je šírenie nového koronavírusu. Dodal, že dekréty budú poslancom zaslané doporučenou poštou.

17:56

Všeobecní lekári budú môcť pre nový koronavírus vypísať tzv. pohybovú práceneschopnosť (PN), potvrdenia bude ošetrujúci lekár priamo zasielať do Sociálnej poisťovne, aby sa obmedzil pohyb ľudí. Po pondelkovom zasadnutí ústredného krízového štábu to povedal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Zabezpečiť chce bezplatné rúška pre návštevníkov ambulancií lekárov, aby ich mali pacienti už v čakárni.

17:53

Slovenská pošta, a. s. prijala preventívne ochranné opatrenia v súvislosti s koronavírusom. "Obsadenosť jednotlivých pobočiek je monitorovaná a regulovaná. Zákazníci si môžu stiahnuť elektronický vyvolávací lístok aj z mobilnej aplikácie Slovenskej pošty," uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská.

Vyťaženosť pobočiek sledujú namieste poverení zamestnanci a pracovníci bezpečnosti, ktorí zodpovedajú za plynulý chod prevádzky a udržanie limitu počtu zákazníkov v priestoroch pobočky. V prípade vysokej vyťaženosti pobočky zodpovední pracovníci požiadajú ľudí počkať na poradie mimo uzatvoreného priestoru pobočky, napríklad, pred budovou pošty.

"Zákazníkom zároveň odporúčame vyhnúť sa návšteve pobočiek a ak je to možné, vybaviť potrebné záležitosti formou online služieb Slovenskej pošty, cez mobilnú aplikáciu alebo počkať na upokojenie situácie. Ak musia pobočku navštíviť, žiadame ich dodržiavať primeraný odstup nielen od ďalších čakajúcich zákazníkov, ale aj od našich zamestnancov, kde žiadame vybaviť vec rýchlo bez zdržania," priblížila Rovenská.

Priestory pobočiek častejšie čistia, dezinfikujú a vetrajú, osobitne dezinfikujú priestory pobočiek, v ktorých blízkosti bol výskyt koronavírusu potvrdený. Všetky pracoviská pošty, kde sú otvorené priestory a zamestnanec je so zákazníkom v priamom kontakte, ako aj doručovatelia a kuriéri budú prioritne vybavení respirátormi, dezinfekčnými prostriedkami a ochrannými rukavicami.

17:37

Pre nový koronavírus budú od utorka 10.3. preventívne kontroly na všetkých hraničných priechodoch na Slovensku. Po pondelkovom rokovaní krízového štábu to povedal premiér.

17:35

Predseda vlády zároveň povedal, že na 14 dní budú na Slovensku zakázané všetky verejné podujatia. Dvojtýždňová karanténa tiež čaká všetkých, ktorí sa na Slovensko vrátia z Číny, Talianska, Južnej Kórei alebo Iránu.

17:34

Slovensko má už 7 nakazených! Dva nové prípady nákazy koronavírusom potvrdil premiér Peter Pellegrini.

16:41

Mesto Banská Bystrica ruší všetky mestské podujatia až do odvolania. Od 10. marca bude zatvorená krytá plaváreň na Štiavničkách. Matričný úrad a ohlasovňa ruší v sobotu 15. marca všetky uvítania malých Banskobystričanov a Banskobystričaniek. Mladomanželov mesto vyzve, aby sa sobášili najbližší víkend len v kruhu svojich rodičov, svedkov a za prítomnosti oddávajúceho a matrikárok. Ako agentúru SITA ďalej informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, organizátorov všetkých podujatí mesto vyzýva, aby zvážili ich organizovanie. Viac o opatreniach v meste pod Urpínom TU.

16:18

Preventívno-bezpečnostné opatrenia prijali aj dopravcovia SAD Zvolen, a. s. a Dopravný podnik mesta Banská Bystrica, a. s., ktorými reagujú na možné riziká prenosu ochorenia v prostriedkoch MHD a prímestskej dopravy. Pravidelne, a vo zvýšenej frekvencii, zabezpečujú dezinfekciu vozidiel ekologickými dezinfekčnými prostriedkami. Dopravcovia zvýšili aj preventívne opatrenia u všetkých pracovníkov prichádzajúcich do styku s verejnosťou, ktoré prispievajú aj k eliminácii bežnej chrípky, ktorá je v tomto období aktuálna.

16:02

Niektoré košické mestské časti (MČ) rušia svoje hromadné podujatia, dôvodom je prevencia pred šírením nového koronavírusu. Informujú o tom na svojich webových stránkach.

MČ Staré Mesto a Nad Jazerom obmedzili všetky plánované hromadné akcie a aktivity v mesiaci marec, ktoré mali priamo organizovať a kde by sa mohlo na jednom mieste stretnúť viac navzájom neznámych ľudí, detí alebo seniorov. Všetky svoje plánované podujatia zrušila aj MČ Sídlisko KVP. Väčšinou ide o podujatia pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) či uvítania novorodencov. Určenie náhradných termínov nevylučujú.

15:59

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) v súvislosti so šírením nového koronavírusu ruší, prípadne presúva svoje spoločenské akcie. Na neurčito sa napríklad presúva každoročné testovanie kvality vody z domácich studní. Po preventívnom obmedzení exkurzií do technických objektov BVS zastavili vodárne aj organizované exkurzie do Vodárenského múzea v Bratislave. TASR o tom informoval hovorca BVS Peter Podstupka.

15:50

Aj horehronská metropola Brezno pre obavy z možného šírenia sa nového koronavírusu preventívne od 10. marca ruší všetky verejné kultúrne a športové podujatia organizované alebo spoluorganizované mestom. Informoval o tom v pondelok popoludní magistrát na svojej webovej stránke.

"Na čas minimálne jedného týždňa mesto zatvára krytú plaváreň, ruší verejné korčuľovanie a vstupy do sauny na zimnom štadióne. Zatvára mestskú knižnicu, Denné centrum Prameň a centrum voľného času až do odvolania. Ruší filmové a divadelné predstavenia v dome kultúry a synagóge," uvádza vedenie Brezna s tým, že o ďalšom postupe bude občanov informovať.

15:44

K zrušeniu všetkých kultúrnych, športových a spoločenských podujatí vo svojej pôsobnosti pristúpili aj mestá Humenné, Vranov nad Topľou a Hanušovce nad Topľou. Vyplýva to z informácií zverejnených na internetových stránkach samospráv.

Humenská samospráva tiež v pondelok s okamžitou platnosťou nariadila zatvorenie všetkých denných centier na území mesta. "Čo sa týka humenských materských škôl, je potrebné vykonávať dôslednejšie ranný filter detí a nezaraďovať choré deti do kolektívu," informuje mesto Humenné a apeluje pritom i na zodpovednosť rodičov.

Mesto Vranov nad Topľou avizuje zrušenie podujatí do 20. marca, i ono vyzýva riaditeľov základných a materských škôl, centra voľného času a základnej umeleckej školy, aby aspoň raz týždenne preverili stav chorobnosti vo svojich zariadeniach.

15:44

Samospráva Prievidze v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu zatvorí na dva týždne mestskú plaváreň. V sprísnenom režime sa budú uskutočňovať i pohreby. Rodinní príslušníci sa budú môcť so zomrelým príbuzným rozlúčiť len spoza skla vo výstavnej sieni. Informoval o tom v pondelok hovorca mesta Michal Ďureje.

Mestskú plaváreň zatvoria v utorok (10. 3.), športovisko nebude môcť verejnosť využívať dva týždne. Mesto zároveň ruší celomestské podujatia, pondelkové oslavy Medzinárodného dňa žien a Deň učiteľov, ktorý sa mal uskutočniť 27. marca. Odovzdávanie mestských ocenení Prievidzský anjel sa uskutoční v inom termíne.

15:43

Prešovský samosprávny kraj (PSK) prijal po dnešnom zasadnutí krízového štábu nové preventívne opatrenia, ktoré majú znížiť riziko šírenia koronavírusu. Ako agentúru SITA informovala samostatná referentka oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK Ivana Ondriová, opatrenia sa týkajú župných stredných škôl, kde sa od pondelka 9. marca nariaďuje povinná dvojtýždňová karanténa všetkým zamestnancom a žiakom, ktorí sa v posledných dňoch zdržiavali v krajinách najviac zasiahnutých koronavírusom, osobitne v Taliansku.

V prímestskej autobusovej doprave PSK dnešným dňom nariaďuje vykonávanie dôslednej dezinfekcie. „Osobitné nariadenia platia aj v zariadeniach sociálnych služieb a kultúrnych inštitúciách v pôsobnosti župy,“ uviedla Ondriová. Kraj takisto ruší prijímanie zahraničných delegácií.

15:38

Mimoriadny snem Kresťanskodemokratického hnutia (KDH), ktorý bol zvolaný 14. marca v Ružomberku, sa v dôsledku šírenia koronavírusu konať nebude. Agentúru SITA o tom informoval hovorca KDH Stano Župa. Na sneme sa mal voliť nový predseda KDH.

15:36

V ďalšom okresnom meste v Bratislavskom kraji v Senci rozhodli dočasne o prerušení vyučovania v školách a škôlkach na pondelok a utorok (10.3.), takisto do 13. marca dočasne uzatvorili pre verejnosť Dom sociálnych služieb. Ani v Senci sa z preventívnych dôvodov neuskutočnia mestom plánované kultúrne podujatia.

15:36

Vyučovanie v školských a predškolských zariadeniach v dôsledku rizika šírenia nového koronavírusu dočasne prerušuje aj mesto Pezinok. Nariadenie platí od utorka (10.3.) do 17. marca (vrátane) pre všetky školy a škôlky, ktorých zriaďovateľom je mesto. Samospráva to oznámila na sociálnej sieti.

Po pondelkovom zasadnutí mestského krízového štábu v Pezinku takisto odporučili zriaďovateľom súkromných škôl a škôlok, aby "veľmi dôsledne zvážili prevádzku svojich zariadení na území mesta v spomínanom termíne". Na území mesta sa s okamžitou platnosťou rušia až do odvolania všetky športové, kultúrne a iné podujatia organizované alebo spoluorganizované mestom, dočasne zatvoria tiež základnú umeleckú školu, centrum voľného času, mestské kultúrne inštitúcie a športoviská.

15:32

 V súvislosti so šírením nového koronavírusu mesto Poprad zrušilo od pondelka kultúrne, športové a spoločenské podujatia. Uviedla to hovorkyňa mesta Jarmila Hlaváčová s tým, že zákaz sa týka podujatí organizovaných mestom alebo v mestských priestoroch. „Ide napríklad o kino Tatran alebo Kultúrny dom,“ konkretizovala.

V neďalekom Kežmarku v tejto súvislosti pozastavili verejnú organizáciu podujatí v Mestskom kultúrnom stredisku i v kine Iskra. V oboch mestách platí zákaz až do odvolania.
      V Starej Ľubovni napríklad zrušili plánované verejné oceňovanie najúspešnejších reprezentantov v oblastiach kultúra, vzdelávanie a šport, ktoré sa malo konať v piatok (13. 3.). Radnica podujatie odvysiela na sociálnej sieti mesta v priamom prenose. Opatrenia súvisia so žiadosťou Ministerstva vnútra SR uplatňovať preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia nového koronavírusu na Slovensku.

15:28

V súvislosti so šírením nového koronavírusu mesto Poprad zrušilo od pondelka kultúrne, športové a spoločenské podujatia. Uviedla to hovorkyňa mesta Jarmila Hlaváčová s tým, že zákaz sa týka podujatí organizovaných mestom alebo v mestských priestoroch. "Ide napríklad o kino Tatran alebo Kultúrny dom," konkretizovala.

V neďalekom Kežmarku v tejto súvislosti pozastavili verejnú organizáciu podujatí v Mestskom kultúrnom stredisku i v kine Iskra. V oboch mestách platí zákaz až do odvolania.

15:27

Incheba Expo Bratislava  v súvislosti s aktuálnou situáciou ohľadne výskytu ochorenia COVID-19 na Slovensku a v reakcii na udalosti uplynulých dní presúva výstavy Motocykel a Boat Show, ktoré sa mali uskutočniť od 12. do 15. marca, na náhradný termín.

"Rozhodnutie o presunutí termínu výstav prichádza po úvahe s cieľom zodpovedne chrániť zdravie našich zamestnancov, vystavovateľov a návštevníkov. Už v uplynulých dňoch sme preventívne pristúpili k výrazne vyššej frekvencii čistenia a dezinfekcie spoločných priestorov a sociálnych zariadení. Do priestorov, v ktorých sa konajú podujatia, sme inštalovali zariadenia s dezinfekčnými prostriedkami na osobnú hygienu," informovala TASR hovorkyňa spoločnosti Martina Macková. Nový termín výstav bude zverejnený v najkratšom možnom čase na základe vývoja situácie.

15:19

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR zatiaľ nevidí dôvod na prípadné posunutie termínu písomných maturitných skúšok v súvislosti so šíriacim sa novým koronavírusom. Ak si to ale situácia vyžiada, je rezort na takýto krok pripravený. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a protokolu ministerstva. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba v pondelok nevylúčil, že ochorenie COVID-19 by mohlo zasiahnuť aj do organizácie písomných maturít v Bratislavskom kraji.

Rezort školstva sa odvoláva na pondelkové zasadnutie Ústrednej maturitnej komisie, ktorého témou bolo aj možné posunutie termínu písomných maturitných skúšok. "Ministerstvo školstva pozorne sleduje súčasnú situáciu a v prípade, ak zo strany hlavného hygienika alebo Ústredného krízového štábu vyvstane požiadavka na prerušenie vyučovacieho procesu na základných a stredných školách, ministerka Martina Lubyová k takémuto kroku pristúpi," poznamenal odbor komunikácie s tým, že v tejto chvíli na to dôvod nie je.

15:11

Slovensko by malo mať zabezpečené plynulé dodávky plynu, pohonných hmôt a elektriny aj v prípade výrazného rozšírenia nového koronavírusu v krajine. Dosluhujúci minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) vyzval všetky podniky kritickej infraštruktúry, aby zabezpečili záložné tímy na obsluhu najdôležitejších zariadení. Žiga to v pondelok povedal po stretnutí s veľkými zamestnávateľmi, najmä zástupcami automobiliek.

"Môže nastať situácia, že pracovníci, ktorí obsluhujú napríklad jadrovú elektráreň alebo dispečing pri prenose elektrickej energie, budú musieť ísť do karantény," povedal Žiga. Aby bola zachovaná plynulá dodávka energií, mali by byť záložné tímy pripravené zastúpiť svojich kolegov. Minister sa údajne stretol s pozitívnou reakciou na svoje požiadavky, a to aj u spoločnosti Slovnaft, ktorá nepatrí pod akcionársku štruktúru ministerstva hospodárstva.

15:02

Ochranné pomôcky nie sú dostupné a ich cena sa následne niekoľkonásobne zvýšila. Slovenská lekárnická komora (SLeK) na to upozorňuje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Lekárne nemajú dostatok ochranných rúšok, respirátorov a dezinfekčných prostriedkov. "Neúmerné a neštandardné zvyšovanie zisku akýmkoľvek subjektom, ktorý má v predmete činnosti obchod s prostriedkami potrebnými na ochranu života a zdravia, v situácii pandemického ohrozenia, považujeme za hrubo neetické, nekolegiálne a hazardujúce s verejným zdravím," uviedol prezident komory Ondrej Sukeľ.

Komora apeluje na všetky subjekty, ktoré sa podieľajú na výrobe, distribúcii a predaji pomôcok a prostriedkov nevyhnutných na zabezpečenie ochrany zdravotníckych pracovníkov, aby aspoň v minimálnom potrebnom množstve zabezpečili ich dostupnosť pre farmaceutov, farmaceutických laborantov a iných zdravotníckych pracovníkov. Majú tak urobiť za štandardné a primerané ceny.

14:59

Múzeum Bojnice je preventívne od pondelka dočasne zatvorené. Múzeum k opatreniu pristúpilo v súvislosti so šírením nového koronavírusu. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM - Múzea Bojnice Petra Gordíková.

Bojnický zámok zostane zatvorený pre návštevníkov od pondelka predbežne do 23. marca. Opatrenie múzeum zdôvodnilo návštevami desiatok domácich a zahraničných turistov.

 

14:55

Materské a základné školy v Trnave budú v rámci preventívnych opatrení do piatka (13. 3.) zatvorené. Mesto zároveň ruší marcové podujatia vo svojej kompetencii v rámci eliminácie šírenia nového koronavírusu. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

"V Trnave do tejto chvíle neevidujeme potvrdený prípad ochorenia COVID-19, napriek tomu však podnikáme všetky potrebné kroky a preventívne opatrenia. Nie je dôvod na paniku, treba sa však správať zodpovedne a byť pripravení na prípadné komplikácie," uviedol primátor Trnavy Peter Bročka.

14:54

Viacerí autobusoví a vlakoví dopravcovia zaviedli preventívne opatrenia so zámerom zamedziť šíreniu ochorenia koronavírus. Autobusový dopravca Slovak Lines, a. s., Bratislava zintenzívnil dôkladnú dezinfekciu autobusov v súvislosti so zdravotnými rizikami najmä na linkách na letiská vo Viedni a v Budapešti. Ide o súčasť pravidelnej údržby autobusov popri ich upratovaní a čistení.

"Cezhraničné autobusové linky Slovak Lines do Viedne, Budapešti či Hainburgu sú naďalej v prevádzke v bežnom režime. Ak prídu odporúčania a pokyny od hlavného hygienika SR alebo z ministerstva zdravotníctva, sme pripravení plne spolupracovať," uviedla v pondelok pre agentúru SITA hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová.

14:53

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) na základe odporúčaní a opatrení regionálneho úradu verejného zdravotníctva prijíma opatrenia pred možným šírením koronavírusu v mestskej hromadnej doprave. Informovala o tom hovorkyňa DPMK Vladimíra Petrušová.

„Vodiči všetkých dopravných prostriedkov MHD v Košiciach sú povinní na všetkých zastávkach otvárať všetky dvere. Ruší sa používanie dopytového otvárania dverí a zároveň sa ruší povinný nástup prednými dverami na takto označených zastávkach,“ uviedla Petrušová. Ako ďalej dodala, všetky zastávky na znamenie sa stávajú klasickými stálymi zastávkami. Vodiči sú povinní na týchto zastávkach vždy zastaviť, bez potreby znamenia od cestujúceho zvnútra vozidla alebo zo zastávky.

Z dôvodu ochrany zamestnancov ruší DPMK doplnkový predaj cestovných lístkov u vodičov MHD. Cestujúcim odporúčajú zakúpiť si cestovný lístok vopred alebo SMS správou na číslo 1166.

14:52

Európska karta zdravotného poistenia umožní ošetrenie občanov Slovenska vo verejnom systéme zdravotníctva ktoréhokoľvek členského štátu Európskej únie (EÚ). Pre agentúru SITA to uviedla vedúca tlačového tímu Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Ingrid Ludviková v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom. Koordinácia medzi členskými štátmi Európskej únie (EÚ) podľa nej prebieha nepretržite a pripomenula, že v prípade dopravy a možných zrušených letov či iných komplikácií platia pre všetkých občanov EÚ jednotné práva cestujúcich.

Európska karta zdravotného poistenia umožní ošetrenie vo verejnom systéme zdravotníctva iného členského štátu. Domáca poisťovňa preplatí prípadné náklady. Samozrejme, tu sú nejaké podmienky, o postupe sa treba informovať vo svojej poisťovni. Toto sa týka neplánovanej starostlivosti, teda, keď ochoriete, napríklad na dovolenke. Potom je aj plánovaná starostlivosť, ktorá je možná za určitých podmienok,“ vysvetlila Ludviková.

14:49

Zmluvný autobusový prepravca Košického samosprávneho kraja Arriva Michalovce pristúpil k preventívnej dezinfekcii svojich autobusov. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Gejza Sačko.

"Máme 230 autobusov a zhruba do zajtra v noci budú všetky autobusy dezinfikované," povedal s tým, že spoločnosť sa k tomuto kroku rozhodla pristúpiť na základe rozhodnutia firemného krízového štábu, ktorý v súvislosti s novým koronavírusom zasadal minulý týždeň.

14:48

V Malackách a okolí sa neobjavil ďalší prípad infikovania novým koronavírusom, spôsobujúceho ochorenie COVID-19. Mesto to potvrdilo po pondelkovom rokovaní mestského krízového štábu.

Samospráva však prijíma ďalšie preventívne opatrenia. "Na základe rozhodnutia krízového štábu sa prerušuje prevádzka športovej haly Malina vrátane krytej plavárne," uviedla samospráva na sociálnej sieti. I fungovanie mestského úradu (MsÚ) je upravené. Obyvateľov vyzýva mesto k elektronickej či písomnej forme komunikácie. "Ak je nevyhnutný osobný kontakt, prosíme, aby sa obyvatelia nepohybovali po budove MsÚ, ale aby doklady odovzdali v podateľni úradu na prízemí, " dodala samospráva.

14:40

Jediný kľúč na zvládnutie situácie týkajúcej sa koronavírusu je správať sa zodpovedne. Predseda vlády SR Peter Pellegrini to uviedol v pondelok po stretnutí s predstaviteľmi priemyslu k aktuálnej ekonomickej situácii aj v súvislosti s koronavírusom. Premiér upozornil, že domáca karanténa neznamená, že máme chodiť na turistiku či do kín.

Zároveň apeloval na rodičov, aby dohliadli na svoje deti, ktoré zostanú doma, aby netrávili čas v spoločnosti ďalších 20 detí. "Ak sme rozhodli o zatvorení škôl, to neznamená, že rodičia deti pustia do nákupných centier a do kín. Zatvárame ich pre to, aby deti zostali doma. Aby sme zamedzili stretávaniu a šíreniu nákazy," uviedol premiér.

14:34

Ďalší nakazený v Košiciach! 

V Košiciach je potvrdený ďalší prípad nákazy koronavírusom. Podľa televízie Markíza má byť nakazený 26-ročný muž, ktorý je zamestnancom US Steel Košice. Leží v Univerzitnej nemocnici v Košiciach. 

14:31

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) ruší v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku hromadné aktivity kultúrnych zariadení v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, stredoškolskú odbornú prax mimo školských zariadení aj exkurzie, hromadné výlety a lyžiarske zájazdy stredných škôl. Na brífingu o tom v Žiline informovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

"Odporúčame aj obciam a mestám, aby neorganizovali väčšie podujatia. Naše kultúrne inštitúcie zostávajú otvorené pre individuálne návštevy. Rušíme všetky podujatia, ktoré majú charakter stretávania sa viacerých ľudí. Dotkne sa to asi najviac Slovenského komorného divadla v Martine a Bábkového divadla Žilina, kde budeme rušiť predstavenia," doplnila Jurinová.

14:30

V súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku zrušilo mesto Michalovce po dobu dvoch týždňov všetky spoločenské, športové a kultúrne podujatia, ktorých je organizátorom. Samospráva tiež školským zariadeniam vo svojej pôsobnosti nariadila preveriť stav chorobnosti v školách. Informovala o tom Adela Kalaninová z referátu komunikácie, propagácie a kultúry michalovského mestského úradu.

Ako uviedla, po preverení zdravotného stavu žiakov základných a materských škôl vyhlásili chrípkové prázdniny na Základnej škole na Moskovskej ulici. "Ostatným školám sme odporučili, aby tí žiaci, ktorí navštívili rizikové oblasti, zostali doma v dobrovoľnej karanténe," informovala Kalaninová s tým, že riaditeľom škôl tiež odporučili, aby zvážili na určitú dobu pozastaviť vydávanie obedov pre externých stravníkov. "Ide najmä o seniorov, ktorí sa do školských zariadení chodia stravovať," vysvetlila.

14:29

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) od pondelka prijíma ďalšie preventívne opatrenia s cieľom zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Cestujúci po novom nemusia na otvorenie dverí stlačiť tlačidlo, všetky zastávky na znamenie sa stávajú stálymi a ruší sa aj doplnkový predaj cestovných lístkov u vodičov mestskej hromadnej dopravy (MHD). TASR o tom informovala hovorkyňa dopravného podniku Vladimíra Petrušová s tým, že opatrenia budú platiť do odvolania.

"Vodiči všetkých dopravných prostriedkov MHD v Košiciach sú povinní na všetkých zastávkach otvárať všetky dvere. Ruší sa používanie dopytového otvárania dverí, teda cestujúci nemusia na otvorenie dverí stlačiť tlačidlo. Zároveň sa ruší povinný nástup prednými dverami na takto označených zastávkach," uviedla. Podľa jej slov sú vodiči povinní vždy zastaviť na zastávkach, ktoré boli doposiaľ na znamenie, a to bez potreby znamenia od cestujúceho zvnútra vozidla alebo zo zastávky. V súvislosti so zrušením doplnkového predaja cestovného lístka u vodiča odporúča jeho zabezpečenie si prostredníctvom SMS.

13:48

Na zasadnutí ústredného krízového štábu v súvislosti s novým koronavírusom na Slovensku je aj líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý je poverený zostavením novej vlády. Dosluhujúci premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) o pozvaní Matoviča informoval krátko popoludní.

13:46

Predstavitelia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) vyzývajú kompetentné orgány, aby zabezpečili bezproblémovú dostupnosť ochranných a dezinfekčných prostriedkov. V rámci svojich kompetencií majú urobiť regulačný zásah v záujme bezpečnosti zdravotníckych pracovníkov verejných lekární, ale aj bezpečnosti pacientov v priestoroch lekární.

Poukazujú na badateľnú nedostupnosť ochranných rúšok, respirátorov a dezinfekčných prostriedkov v uplynulom mesiaci. Podľa SLeK sa následne dramaticky niekoľkonásobne zvýšili ich ceny. "Pokiaľ štát prísne reguluje ceny liekov či ceny zdravotníckych výkonov, musí byť schopný regulovať aj ceny všetkých prostriedkov, ktoré sú nevyhnutné pre kvalitné a správne poskytovanie zdravotnej starostlivosti v kritických situáciách," tvrdí prezident SLeK Ondrej Sukeľ.

13:46

Veľkí zamestnávatelia, najmä automobilky, by dokázali ustáť asi 10-percentný výpadok zamestnancov. Oznámil to na brífingu dosluhujúci predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý sa v pondelok na Úrade vlády SR v Bratislave stretol s predstaviteľmi priemyslu k aktuálnej ekonomickej situácii aj v súvislosti s novým koronavírusom. Pri vyššom percente absencie pracovníkov by podľa jeho slov museli firmy už obmedzovať, respektíve zastavovať, výrobu.

13:45

Na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici je od pondelka od 12.00 h prerušená prezenčná forma výučby na všetkých stupňoch štúdia až do 22. marca. Informoval o tom na webovej stránke univerzity v súvislosti so šírením nového koronavírusu, v záujme predchádzania šírenia ochorenia COVID-19, rektor UMB Vladimír Hiadlovský. Podľa aktuálneho vývoja situácie to však môže byť aj na dlhšie.

13:43

Mesto Ružomberok s okamžitou platnosťou zakazuje organizovanie kultúrno-spoločenských udalostí na jeho území vrátane premietania filmov, koncertov či besied. Dôvodom je ochrana obyvateľov mesta v súvislosti s možnou hrozbou nákazy novým koronavírusom. Po zasadnutí krízového štábu mesta o tom v pondelok informoval hovorca ružomberského primátora Viktor Mydlo.

13:38

Na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici je od pondelka od 12.00 h prerušená prezenčná forma výučby na všetkých stupňoch štúdia až do 22. marca. Informoval o tom na webovej stránke univerzity v súvislosti so šírením nového koronavírusu, v záujme predchádzania šírenia ochorenia COVID-19, rektor UMB Vladimír Hiadlovský. Podľa aktuálneho vývoja situácie to však môže byť aj na dlhšie.

"Pedagogický proces sa uskutoční formou samoštúdia alebo inými vhodnými metódami. Podrobnosti stanovia dekani fakúlt UMB a nimi poverené osoby. Zároveň sa rušia všetky stránkové hodiny študijných oddelení, referátov a pedagogických zamestnancov. Študentom sa odporúča komunikovať s uvedenými oddeleniami a zamestnancami výhradne elektronickou formou alebo telefonicky," zdôraznil rektor.

13:36

Paneurópska vysoká škola (PEVŠ) v Bratislave na týždeň zrušila prezenčnú výučbu. Opatrenie trvá od pondelka do 16. marca.

"Nariadené je samoštúdium," informovala Zuzana Jančová z oddelenia marketingu PEVŠ. O ďalšom postupe bude škola priebežne informovať.

13:10

SND na svojej oficiálnej stránke uviedlo zrušenie viacerých predstavení. Viac sa došítate TU

13:10

Mesto Nitra prijalo mimoriadne opatrenia na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Platiť začínajú v pondelok a platia až do odvolania. "Všetkých občanov by sme chceli požiadať o porozumenie. Uvedené opatrenia môžu dočasne spôsobiť obmedzenia, ktoré nemusia byť príjemné, no vzhľadom na situáciu ich považujeme za dôležité," povedal primátor Marek Hattas.

13:03

Košická zoologická záhrada prijala viacero preventívnych opatrení súvisiacich so zamedzením šírenia nového koronavírusu. Ako pre TASR za zoo uviedla Eva Malešová, týkajú sa návštevníkov aj pracovníkov.

Od pondelka platí v zoo zákaz organizovať hromadné podujatia. "Rozhodli sme sa tiež zrušiť všetky hromadné návštevy škôl. Od utorka (10. 3.) platí obmedzenie návštevníckych expozícií. Zoo plánuje zatvoriť pre návštevníkov pavilóny exotária a minivivária a až do odvolania sa pre nich ruší komentované kŕmenie tuleňov," uviedla.

13:02

Všetky lety zo Slovenska do Talianska a späť sú v rámci preventívnych opatrení proti ochoreniu koronavírus od polnoci 9. marca zakázané až do odvolania. Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair tak musela zrušiť od pondelka spoje na svojich pravidelných linkách medzi Bratislavou a talianskymi mestami Bologna a Miláno (Bergamo) a od utorka aj v prípade Alghera a Ríma -Ciampino. Bratislavské letisko v pondelok zároveň informovalo, že cestujúcim prilietajúcim do hlavného mesta SR merajú hygieničky v príletovej hale telesnú teplotu, na palubách vypĺňajú dotazníky.

13:01

Dopravný podnik Bratislava (DPB) vykonáva prostredníctvom vysúťaženej dodávateľskej firmy intenzívnu a dlhotrvajúcu hĺbkovú dezinfekciu všetkých vozidiel. Všetky vozidlá vo vozovom parku budú dezinfikované od pondelka 9. marca. Už v predchádzajúcich dňoch bola zavedená zvýšená dezinfekcia dopravných prostriedkov účinnými látkami na báze alkoholu a liehu počas každodennej údržby vozidiel. Ďalším opatrením je zavedenie dezinfekcie polymérovým prostriedkom cez elektrostatický postrekovač, ktorý znásobí virucídny účinok predchádzajúcich opatrení.

Jednou z pacientiek s potvrdeným ochorením COVID-19 je vodička električky DPB. Vírusom sa nakazila počas jej pobytu mimo Slovenska koncom februára. DPB ubezpečuje verejnosť i svojich zamestnancov, že šanca na prenos choroby je minimálna. DPB napriek tomu zodpovedne pristúpil k preventívnej karanténe tých zamestnancov, ktorí s vodičkou prišli do blízkeho kontaktu, informuje Matej Michlík z DPB. Spoločnosť je zároveň v priamom kontakte s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Bratislave a so zástupcom hlavného hygienika SR.

12:46

Samosprávy Bánoviec nad Bebravou a Partizánskeho pristúpili v pondelok v súvislosti so šírením nového koronavírusu k zrušeniu všetkých akcií organizovaných mestom s vyššou koncentráciou ľudí. Krízové štáby miest rovnako žiadajú dopravcu, aby zabezpečil dezinfekciu autobusov na ich územiach. Informovali o tom predstavitelia oboch miest.

12:42

Zdravotnícke zariadenia združené v Asociácii štátnych nemocníc (AŠN) SR majú nateraz dostatočný počet rúšok, dezinfekcií a iných osobných ochranných pracovných prostriedkov. TASR o tom informovala hovorkyňa AŠN Ivana Vaněková.

"Je tiež pravda, že kapacitné možnosti, ako aj cenotvorba niektorých dodávateľov sa líšia od stavu, ktorý bol pred hrozbou infekcie koronavírusom. Zariadenia sú v intenzívnom kontakte s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR, ako aj s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva,“ dodala s tým, že celú situáciu monitorujú.

12:42

Zdravotnícke zariadenia združené v Asociácii štátnych nemocníc (AŠN) SR majú nateraz dostatočný počet rúšok, dezinfekcií a iných osobných ochranných pracovných prostriedkov. TASR o tom informovala hovorkyňa AŠN Ivana Vaněková.

"Je tiež pravda, že kapacitné možnosti, ako aj cenotvorba niektorých dodávateľov sa líšia od stavu, ktorý bol pred hrozbou infekcie koronavírusom. Zariadenia sú v intenzívnom kontakte s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR, ako aj s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva,“ dodala s tým, že celú situáciu monitorujú.

12:31

Krízový štáb Trnavskej univerzity v Trnave rozhodol o prerušení bežného režimu výučby na dva týždne až do 24. marca. Študenti majú využiť e-learning a samoštúdium, podrobnosti im určia dekanky a dekani jednotlivých fakúlt. Ide o opatrenie s cieľom zamedziť šíreniu koronavírusu a chrániť zamestnancov aj študentov univerzity.

Súčasne tuzemskí študenti, ktorí sú ubytovaní na internáte P. Pázmáňa, majú nariadené opustiť toto ubytovacie zariadenie. Tí, ktorí bývajú inde, majú rešpektovať rozhodnutia iných zriaďovateľov,“ informuje Trnavská univerzita v Trnave o výsledku rokovania krízového štábu. Univerzita tiež obmedzí zahraničné pracovné cesty a vo zvýšenej miere bude dezinfikovať priestory vo všetkých svojich budovách. Podobné opatrenie platí aj v prípade Materiálovotechnologickej fakulty STU, ktorá sídli v Trnave.

12:24

Školy a škôlky v Stupave budú počas tohto týždňa zatvorené. Rozhodlo o tom vedenie mesta po pondelkovom zasadnutí krízového štábu v súvislosti s rizikom prenosu infekcie novým koronavírusom.

"Opatrenia s platnosťou do pondelka 16. marca sa týkajú aj základnej umeleckej školy i Mestskej knižnice Ruda Morica," oznámilo mesto na sociálnej sieti.

12:21

Výučbu prerušuje aj Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. 

12:19

Vzhľadom na situáciu okolo šírenia nového koronavírusu a ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, mesto Bratislava uzatvorilo všetky svoje verejné inštitúcie, teda múzeá, galérie, ZOO, knižnice, plaváreň a štadión a zrušilo všetky podujatia v nich. Tiež podujatia, ktoré mesto a mestské organizácie organizovali. TASR o tom informoval Peter Petrovič z Bratislavskej organizácie cestovného ruchu - Bratislava Tourist Board (BTB).

12:15

Dopravný podnik Bratislava (DPB) ubezpečuje verejnosť aj svojich zamestnancov, že je šanca na nákazu od jeho vodičky, ktorej potvrdili nákazu novým koronavírusom, minimálna. TASR o tom informoval vedúci odboru marketingu a komunikácie DPB Matej Michlík. "Dopravný podnik Bratislava eviduje, že jednou z pacientok s potvrdeným ochorením COVID-19 na území SR je osoba, ktorá pracuje aj pre DPB ako vodička električky na tzv. kratší pracovný čas," informuje hovorca. Vodička električky sa podľa informácií DPB nakazila počas jej súkromného pobytu mimo Slovenska koncom februára.

12:14

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre prerušila od pondelka výučbu študentov. Toto prerušenie potrvá do 22. marca a platí pre študentov na všetkých stupňoch a formách štúdia. Univerzita súčasne ruší aj ostatné vzdelávacie aktivity, ako sú kurzy celoživotného vzdelávania či Univerzita tretieho veku. "Príkaz vydala rektorka SPU na základe zasadnutia vedenia univerzity v súvislosti s predchádzaním vzniku a rizikom šírenia koronavírusu SARS-CoV-2," informovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.

12:14

Od pondelka až do odvolania zostávajú zatvorené všetky kultúrne inštitúcie, čiže knižnice, múzeá, galérie, divadlá i osvetové strediská v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Plánované stretnutia s počtom účastníkov vyšším ako desať sú až do odvolania zrušené. Rozhodol o tom v pondelok krízový štáb kraja v rámci preventívnych opatrení, ktorými chce prispieť k spomaleniu šírenia nového koronavírusu.

12:13

Nový koronavírus môže zasiahnuť aj do organizácie písomných maturít v Bratislavskom kraji. V súvislosti s termínom skúšok, ktoré sa majú začať budúci týždeň, to nevylúčil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Zároveň zdôraznil, že zatiaľ sa žiadne opatrenia v tomto smere nerealizujú.

12:12

Krízový štáb Trnavskej univerzity v Trnave rozhodol o prerušení bežného režimu výučby na dva týždne až do 24. marca. Študenti majú využiť e-learning a samoštúdium, podrobnosti im určia dekanky a dekani jednotlivých fakúlt. Ide o opatrenie s cieľom zamedziť šíreniu koronavírusu a chrániť zamestnancov aj študentov univerzity.

„Súčasne tuzemskí študenti, ktorí sú ubytovaní na internáte P. Pázmáňa, majú nariadené opustiť toto ubytovacie zariadenie. Tí, ktorí bývajú inde, majú rešpektovať rozhodnutia iných zriaďovateľov,“ informuje Trnavská univerzita v Trnave o výsledku rokovania krízového štábu.

12:06

Ďalší prípad!

Zamestnanec Slovenského národného divadla, ktorý sa vrátil zo zahraničnej cesty, sa nakazil koronavírusom. Informoval portál topky.sk

11:56

V rámci prevencie šírenia koronavírusu bude SNM - Historické múzeum na Bratislavskom hrade zatvorené na najbližšie dva týždne, teda do 22. marca. Agentúru SITA o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka múzea Ľubica Fandl Drangová.

11:54

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR neodporúča študentom počas prerušenia výučby navštevovať hromadné podujatia a miesta s veľkým počtom ľudí v súvislosti s novým koronavírusom. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

11:41

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) svojím druhým usmernením k šíreniu nového koronavírusu s okamžitou platnosťou ruší všetky zájazdy, exkurzie a študijné pobyty žiakov a študentov do zahraničia. Tiež návštevy v reedukačných výchovných zariadeniach až do odvolania. "Dôrazne sa neodporúča cestovať do krajín, kde sa koronavírus objavil, najmä do Talianska," uviedol odbor komunikácie a protokolu MŠVVaŠ.

11:40

Prezenčná forma výučby na všetkých stupňoch štúdia na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici je prerušená od dnešného poludnia do 22. marca. Ako rektor UMB Vladimír Hiadlovský informuje na stránkach univerzity, predĺženie bude možné podľa aktuálneho vývoja situácie. Rozhodnutie rektor vydal po prerokovaní v pracovnej skupine UMB pre prijímanie opatrení v súvislosti so šírením koronavírusu SARS-CoV-2, v záujme predchádzania šírenia ochorenia Covid-19.

11:39

Galéria mesta Bratislavy bude pre koronavírus do odvolania zatvorená. Ide o nariadenie Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy. Všetky podujatia, vernisáže a programy pre verejnosť sú tak pre verejnosť zrušené. Zatvorené sú oba paláce, Mirbachov a Pálffyho a taktiež aktuálne výstavy. O ďalších krokoch ako aj o tom, kedy ju opäť otvoria, bude galéria priebežne informovať.

11:30

Mesto Čadca ruší až do odvolania všetky spoločenské, kultúrne i športové podujatia, aby preventívne znížilo riziko šírenia nového koronavírusu. Po zasadnutí krízového štábu mesta Čadca o tom informoval hovorca mesta Marián Kráľ.

Doplnil, že mesto zatvára športové haly, mestskú plaváreň aj Dom kultúry. "Krízový štáb mesta odporúča mestským a súkromným organizáciám zrušiť hromadné kultúrne, sociálne a športové podujatia na území mesta. Primátor Milan Gura vyzýva všetky seniorské kluby, aby v meste prerušili svoju činnosť," uviedol Kráľ.

11:29

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v rámci opatrení proti šíreniu nového koronavírusu uzatvára do piatka (13. 3.) školy v pôsobnosti kraja. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

Stredné školy a internáty v pôsobnosti kraja budú zatvorené. Lyžiarske kurzy, ktoré už vycestovali, sa nebudú predčasne vracať, ale tie, ktoré majú odísť, majú zákaz vycestovať a takisto kraj pristupuje k plošnej dezinfekcii škôl. "Pristúpili sme k tomuto nariadeniu, aby sme ochránili hlavne študentov. Aktuálne komunikujeme s kompetentnými organizáciami a všetko budeme komunikovať na verejnosť," uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva TTSK Lucia Šmidovičová.

11:16

U zamestnancov, ktorí prišli do kontaktu s nakazenou, sa nepotvrdil koronavírus

"Všetci traja zamestnanci Mestského centra sociálnych služieb v úplne najbližšom kontakte s nakazenou vrátane riaditeľky sú negatívni. Napriek tomu do skončenia inkubačnej doby ich naďalej ponechávame spolu s ďalšími siedmymi osobami v domácej práci," informoval na sociálnej sieti primátor Malaciek Juraj Říha. 

11:05

Výsledky testov na nový koronavírus boli u dvoch Sloveniek, ktoré boli na pozorovaní v nemocnici na Bali, negatívne. TASR o tom informoval riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Tomaga.

"Obe slovenské turistky, ktoré boli na Bali hospitalizované pre zhoršený zdravotný stav, boli v nedeľu 8. marca prepustené. V oboch prípadoch boli výsledky testov na ochorenie COVID-19 negatívne," povedal Tomaga.

Zdravý je podľa jeho slov aj Slovák, ktorý sa nachádza na palube japonskej výletnej lode Diamond Princess. "Občan SR na lodi v Japonsku je zdravý, sme s ním v kontakte, 12. marca ho prepustia z karantény, ak budú dobré výsledky testov," doplnil Tomaga.

10:53

Naďalej platí, že na Slovensku je potvrdených päť prípadov nákazy novým koronavírusom. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

"Ako sme včera podvečer informovali, bola potvrdená pozitívna vzorka u dvoch osôb - ide o ženy vo veku 47 a 58 rokov," uviedla Eliášová. Pripomenula, že u 47-ročnej ženy bola potvrdená cestovateľská anamnéza, zatiaľ čo sa 58-ročná žena nakazila od príbuzných v rakúskom Kittsee. Vzhľadom na to, že pracuje v materskej škole v Bratislave, tak sa Regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o uzavretí predmetnej škôlky od pondelka do 22. marca.

10:49

Košický samosprávny kraj (KSK) prerušil v pondelok a v utorok (10. 3.) vyučovanie na všetkých župných stredných školách, ide o preventívne opatrenie v súvislosti s novým koronavírusom. TASR o tom informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková s tým, že zatvorené zostali aj školské internáty.

10:47

U učiteľky materskej školy v bratislavskom Ružinove potvrdili v pondelok ráno testom nový koronavírus. Na sociálnej sieti o tom informuje starosta Ružinova Martin Chren. Hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová pre TASR potvrdila zatvorenie alokovaného pracoviska materskej školy na Palkovičovej ulici.

Chren očakáva, že budú do obeda zatvorené všetky škôlky, základné školy a jasle v Ružinove.

10:44

Bratislavská zoologická záhrada je od pondelka pre verejnosť zatvorená a zároveň sa rušia všetky podujatia až do odvolania. Urobila tak na základe rozhodnutia zriaďovateľa ZOO, ktorým je mesto Bratislava. TASR o tom informovala Zuzana Chalupová z oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Bratislava.

Mesto Bratislava deklaruje, že je spoločne s mestskými časťami i Bratislavským samosprávnym krajom pripravené na nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Všetky informácie o situácii v hlavnom meste vrátane odporúčaní a opatrení, ktoré sa doteraz vykonali, nájde verejnosť na webe www.zvladneme.to.

10:23

Ďalší nakazený v Bratislave! 

V hlavnom meste potvrdili ďalší prípad nákazy koronavírusom. Potvrdili ho u vodičky električky v Bratislave. Všetci jej kolegovia sú v karanténe. Uviedol to primáto Matúš Vallo. Vozidlo dezinfikovali, v Bratislave zatvárajú všetky stredné, základné a materské školy na 5 dní. 

10:16

Vodiči MHD dostávajú dezinfekčné prostriedky

V bratislavskej hromadnej doprave vodiči postupne dostávajú dezinfekčné prostriedky, gél na ruky spolu s utierkami, a tiež dezinfekčný prostriedok na madlá i dopytové tlačidlá, ktorý môžu využívať počas služby. Dezinfekciou sú vybavení aj revízori. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

10:11

Do čakárne pohotovosti vo Fakultnej nemocnici v Nitre prišla v noci matka s chorým dieťaťom, ktoré malo bolesti a horúčku.

Po niekoľkých otázkach priznala, že boli lyžovať v Taliansku. Vrátili sa pred 14 dňami. Viac sa dočítate TU

10:01

Okresný úrad Bratislava rozhodol, že vyučovanie môžu prerušiť aj školy v pôsobnosti ministerstva vnútra

Vyučovanie môžu prerušiť aj na gymnáziách a špeciálnych školách v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva vnútra. Okresný úrad Bratislava na základe vyjadrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a Regionálneho ÚVZ Bratislava ponecháva v kompetencii riaditeľa školy rozhodnúť o preventívnom prerušení vyučovania od 9. marca do 15. marca. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov. Krízový štáb Okresného úradu Bratislava sa rozhodol prijať tieto preventívne opatrenia s cieľom predísť šíreniu koronavírusu.

Preventívne opatrenie sa týka Obchodnej akadémie Imricha Karvaša v Bratislave, Gymnázia Metodova, Gymnázia Juraja Hronca, Gymnázia Federica Garciu Lorcu, Gymnázia Ladislava Sáru, Gymnázia Bilíkova a ďalších 16 špeciálnych škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Okresného úradu Bratislava.

09:59

Pre možné šírenie nákazy zrušili antifašistickú demonštráciu

Antifašistickú demonštráciu Solidaritou proti tmárom, ktorá sa mala konať 10. marca v Bratislave, zrušili pre koronavírus. Informujú o tom organizátori podujatia, a to iniciatívy Povstanie pokračuje, Bratislava bez náckov a Naše Slovensko.

Dôvodom zvolania demonštrácie bola reakcia na to, že do parlamentu sa podľa iniciatív dostali strany a ľudia, ktorí dlhodobo útočia na ženy, LGBTIQ ľudí a ďalšie „menej privilegované skupiny“ a naďalej v tom plánujú pokračovať. „Práve preto nechceme prispieť k eventuálnemu šíreniu vírusu, ktorý je najnebezpečnejší práve pre menej privilegovaných ľudí,“ uviedli v spoločnom statuse na sociálnej sieti.

09:50

S vážnymi dýchacími ťažkosťami prijali do Nemocnice Košice-Šaca 86-ročného pacienta, ktorého vnuk má pozitívnu cestovateľskú anamnézu.

Nemocnica preto v nedeľu (8. 3.) dočasne fungovala v obmedzenom režime. Pre TASR to uviedla Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel, ktorá nemocnicu spravuje.

09:48

Škôlka na Palkovičovej bola na základe pokynu Úradu verejného zdravotníctva uzavretá.

09:46

Podľa portálu Topky.sk mala byť nakazená učiteľka materskej školy v kontakte s nakazeným a následne mala dva dni po tomto kontakte prísť do práce - do materskej školy. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?