Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2020 16:36 | Správy | Domáce správy

Koronavírus ovplyvní aj svadby: Toto odporúčajú snúbencom v Banskej Bystrici

Mesto Banská Bystrica ruší všetky mestské podujatia až do odvolania. Od 10. marca bude zatvorená krytá plaváreň na Štiavničkách.

Matričný úrad a ohlasovňa ruší v sobotu 15. marca všetky uvítania malých Banskobystričanov a Banskobystričaniek. Mladomanželov mesto vyzve, aby sa sobášili najbližší víkend len v kruhu svojich rodičov, svedkov a za prítomnosti oddávajúceho a matrikárok. Ako agentúru SITA ďalej informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, organizátorov všetkých podujatí mesto vyzýva, aby zvážili ich organizovanie. Všetky opatrenia, ktoré prijíma samospráva na základe zasadnutia krízového štábu mesta Banská Bystrica, sú určené na zabránenie šíreniu nového koronavírusu.

Mesto ruší podujatia, ktoré organizuje alebo spoluorganizuje v priestoroch Robotníckeho domu, v Radnici na Námestí SNP 1, v budove mestského úradu na ulici Československej armády 26 alebo v zariadeniach sociálnych služieb. O náhradných termínoch bude samospráva informovať prostredníctvom webových stránok organizátorov a mesta Banská Bystrica. Samospráva odporúča podnikateľom, aby prijali všetky preventívne opatrenia smerujúce k minimalizácii možného šírenia vírusu. „V kontexte opatrení, ktoré sa prijímajú v rámci celého územia odporúčame hrať hokejové zápasy bez prítomnosti divákov,“ dodala hovorkyňa.

„V Banskobystrickom kraji je zatiaľ situácia priaznivá a všetci sledovaní izolovaní pacienti majú negatívne výsledky. Z tohto pohľadu nemáme dôvod prijímať drastické opatrenia. Tým, ktorí prichádzajú z rizikových oblastí odporúčame, aby sledovali svoj zdravotný stav a pri prvých príznakoch kontaktovali svojho lekára. Treba vyzývať ľudí, ak majú klinické príznaky, aby sa správali zodpovedne voči svojmu okoliu,“ uviedla Mária Avdičová z Oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

 

Na základe usmernenia hlavného hygienika Úradu verejného zdravotníctva SR platí v banskobystrických zariadeniach sociálnych služieb zákaz návštev. V zariadeniach sociálnych služieb až do odvolania nebudú pre verejnosť poskytované rehabilitačné služby, služby kaderníctva a pedikérske služby. Zároveň bola až do odvolania pozastavená činnosť denných centier.

Školský úrad ruší s okamžitou platnosťou všetky zájazdy, exkurzie a študijné pobyty žiakov a študentov do zahraničia, ako aj návštevy v reedukačných výchovných zariadeniach až do odvolania. Jednotlivé materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica na základe odporúčania Školského úradu, predbežne rušia dni otvorených dverí pre rodičov a deti. Mesto Banská Bystrica zároveň pozastavilo plavecké kurzy žiakov základných škôl v priestoroch Krytej plavárne na Štiavničkách.

Preventívno-bezpečnostné opatrenia prijali aj dopravcovia SAD Zvolen, a. s. a Dopravný podnik mesta Banská Bystrica, a. s., ktorými reagujú na možné riziká prenosu ochorenia v prostriedkoch MHD a prímestskej dopravy. Pravidelne, a vo zvýšenej frekvencii, zabezpečujú dezinfekciu vozidiel ekologickými dezinfekčnými prostriedkami. Dopravcovia zvýšili aj preventívne opatrenia u všetkých pracovníkov prichádzajúcich do styku s verejnosťou, ktoré prispievajú aj k eliminácii bežnej chrípky, ktorá je v tomto období aktuálna.

K opatreniam v meste sa pridáva aj Štátna vedecká knižnica (ŠVK), ktorá až do odvolania ruší všetky plánované podujatia a exkurzie. Knižnično-informačné služby pre verejnosť sú aj naďalej poskytované. „Od 10. marca knižnica nebude prijímať čitateľmi vypožičanú literatúru až do odvolania. Zároveň nebude vyberať poplatky za oneskorené vrátenie dokumentov, ktoré vzniknú v súvislosti s týmto opatrením až do odvolania,“ uviedla pre agentúru SITA Adriana Barth z odboru riaditeľa ŠVK s tým, že čitateľov žiadajú o vrátenie vypožičanej literatúry až po skončení súčasnej epidemiologickej situácie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali