Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.02.2020 12:00 | Správy | Voľby 2020

Druhá predvolebná anketa: Kto zruší obedy a vlaky zadarmo?

Kampaň vrcholí a strany majú poslednú šancu presvedčiť svojich voličov o svojom programe.

2. Ako by ste zabránili odlevu mladých ľudí do zahraničia?

Smer-SD - Aj vďaka tomu, že SR je súčasťou schengenského priestoru, je pohyb mladých ľudí v rámci EÚ prirodzeným javom. Budovaním silného sociálneho štátu a skvalitňovaním pracovnoprávnych podmienok sa snažíme o to, aby mladí ľudia po nadobudnutí skúseností a vedomostí zo zahraničia našli doma adekvátne uplatnenie.

OĽaNO - Najmä skvalitnením vzdelávania, vytvorením nových pracovných príležitostí v službách, väčšou podporou mladých rodín - najmä v oblasti bývania.

Za ľudí - Mladí ľudia sú často znechutení z korupcie, zo zlého fungovania štátu. Spravíme všetko pre to, aby sme boj s korupciou vyhrávali, aby sme zlepšili fungovanie štátu a štát sa vedel postarať o ľudí, ktorí to potrebujú. Aby mladí ľudia neodchádzali študovať mimo Slovenska, musíme výrazne zlepšiť kvalitu vysokých škôl. A nakoniec vďaka rozumnej podpore výskumu a inovácií chceme podporovať vytváranie dobre platených pracovných miest, aby ľudia videli perspektívu v kariére na Slovensku.

PS/SPOLU - Mladí ľudia odchádzajú do zahraničia najmä pre lepšie vzdelanie alebo za lepšími pracovnými príležitosťami a vyššej životnej úrovni. Ak ich chceme udržať doma, alebo pritiahnuť späť, je dôležité komplexne zlepšiť úroveň vzdelania na Slovensku a zlepšiť pracovné a platové podmienky na Slovensku. Koalícia PS/SPOLU má množstvo opatrení na zlepšenie kvality regionálneho školstva a vysokoškolského vzdelania. Taktiež chceme nechať viac peňazí v peňaženkách ľudí znížením odvodov pre stredne a nízkopríjmových zamestnancov.

Sme rodina - Odlevu mladých ľudí do zahraničia by sme zabránili zvyšovaním životnej úrovne obyvateľstva, potieraním korupcie a, samozrejme, výstavbou štátnych nájomných bytov.

SaS - Upravíme systém pôžičiek ako podporu pre študentov z nízkopríjmových rodín, ktorí splnia podmienky na vysokoškolské štúdium. Splácanie pôžičiek bude naviazané na príjem absolventa vysokej školy po ukončení štúdia. Budeme pokračovať v systéme akreditácie a práce Akreditačnej agentúry tak, aby sa eliminovali nekvalitné vysokoškolské odbory. Znížime počet vysokých škôl a fakúlt odobratím akreditácie nekvalitným odborom a nekvalitným vysokým školám prostredníctvom hodnotenia kvality vysokých škôl. Zavedieme zbieranie a zverejňovanie informácií o uplatnení absolventov vysokých škôl a odborov, presnejšie údajov o priemernom príjme a nezamestnanosti pre jednotlivé odbory (pozri kapitolu 10 Zlepšenie uplatnenia absolventov). Zmeníme systém financovania verejných vysokých škôl tak, aby sa v ňom vo väčšej miere odrážalo uplatnenie absolventov, čiže miera ich nezamestnanosti, a zároveň doplníme systém financovania o parameter priemernej mzdy absolventov. Tým sa zvýši tlak na vysoké školy, aby sa sústredili na uplatnenie absolventov v praxi. Vo financovaní vysokých škôl presadíme podporu kvalitnej výskumnej činnosti s dôrazom na pracoviská, ktoré sú aktívnou súčasťou medzinárodnej vedeckej komunity a ktoré tvoria kvalitný výskum publikovaný a citovaný v renomovaných zahraničných odborných časopisoch. Zlepšíme medzinárodnú konkurencieschopnosť v oblasti ľudských zdrojov: na miesta učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov budú mať organizácie financované zo štátneho rozpočtu povinnosť vypisovať konkurzy v medzinárodnom priestore a ponúkať platové podmienky prispôsobené vedeckej výkonnosti.

KDH - Ak ide o študentov, je potrebné skvalitniť naše školstvo. Ostatných tým, aby sa vyrovnali regionálne rozdiely, aby si mladí ľudia našli primeranú prácu vo svojom regióne.

SNS - Mladí ľudia a mladé rodiny potrebujú predovšetkým dobrú a dôstojne ohodnotenú prácu. Urobili sme maximum. Naplnili sme zo 73 % zamestnanosťou strategické ciele SR, vďaka mnohým opatreniam sa mzdy zvyšovali najrýchlejším tempom v histórii SR.

Most-Híd - Odlevu by mohlo zabrániť kvalitné vzdelávanie v odboroch, ktoré sú potrebné a žiadané. Pri vysokoškolskom štúdiu efektívny akreditačný proces a podpora vedy a výskumu. Finančná podpora mladých rodín je rovnako dôležitá, preto sme zaviedli mladomanželskú pôžičku, ktorá môže výrazne pomôcť pri zabezpečení bývania.

Dobrá voľba - Ako sme už spomenuli v odpovedi na prvú otázku, pre nás je dôležité, aby mali mladí ľudia kde žiť, aby chceli mať viac detí než jedno alebo dve a aby ich deti mali garantované miesto v škôlke. Rovnako zápasíme s tým, že študenti odchádzajú študovať do zahraničia. Preto podporíme vybudovanie slovenských centier excelentného výskumu v súlade s priemyselnou špecializáciou Slovenska, motivujeme regionálne vysoké školy k úzkej spolupráci s miestnymi výrobcami a podporíme aj vo vysokom školstve viac kvality a menej kvantity.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!