Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2018 01:00 | Správy | Domáce správy

Pes je najlepším priateľom človeka, dokáže však omnoho viac: Počuli ste o canisterapii?

Canisterapia, teda liečba s pomocou psa, sa uplatňuje v predškolských a školských zariadeniach, domovoch sociálnych služieb pre deti s telesným a mentálnym postihnutím i s poruchami autistického spektra, v detských domovoch, v nemocniciach na psychiatrických oddeleniach aj na oddeleniach dlhodobo chorých. Rovnako v zariadeniach pre seniorov.

"Už len návštevy canisterapeutických psov pomáhajú vytvoriť pocit pohody, relaxácie a rozptýlenia. Veľký význam má canisterapia ako súčasť edukačného procesu pri zlepšovaní komunikačných a sociálnych zručností," povedala pre TASR primárka fyziatricko-rehabilitačného oddelenia Špecializovanej rehabilitačnej nemocnice v Dunajskej Lužnej Katarína Chamutyová.

 

Osobitný význam a možnosti má podľa nej canisterapia v kombinácii s liečebnou telesnou výchovou pre deti s telesným postihnutím, osobitne pre deti s detskou mozgovou obrnou či u detí s kombinovaným postihnutím. "Canisterapia predstavuje cielenú intervenciu, pri ktorej je pes súčasťou terapeutického procesu. Poskytuje ju vyškolený zdravotnícky personál v spolupráci s vyškolenými psovodmi. Samozrejmosťou je pes, spĺňajúci špecifické požiadavky," priblížila Chamutyová. Na základe klinického nálezu konkrétneho pacienta terapeut stanoví ciele, ktoré chce s pomocou psa dosiahnuť, napríklad zlepšenie hrubej a jemnej motoriky, zlepšenie verbálnej komunikácie, zníženie svalového napätia a ďalšie.

Canisterapia je podľa nej skvelá na precvičenie jemnej motoriky preto, lebo je pre deti vzrušujúcejšia ako práca s rôznymi pomôckami, a pes ich motivuje. "Na rozvoj jemnej motoriky možno využiť pripínanie obojku, česanie, kefovanie a obliekanie psíka, kŕmenie a hladenie," hovorí odborníčka. Pre rozvoj hrubej motoriky sa dieťa môže so psom napríklad preťahovať lanom, aportovať a dieťa môže napodobňovať jeho plazenie. "K veľmi účinným metódam canisterapie patrí polohovanie s jedným alebo viacerými psami, pri ktorom dieťa profituje z vyššej telesnej teploty psíka. Ide o terapiu založenú na priamom fyzikom kontakte s telom a srsťou psa," doplnila Chamutyová. Jej výsledkom je navodenie príjemných pocitov, upokojenie pacienta, uvoľnenie spastických svalov, stlmenie hyperkinéz a prehĺbenie dýchania.

Veľký význam canisterapie Chamutyová vidí aj v zariadeniach pre seniorov. "Psík dokáže vďaka svojim prejavom dať často osamelým seniorom nový zmysel života, motiváciu k pohybu, k prechádzkam, motiváciu k rozhovorom a stretnutiam s inými psičkármi," vysvetlila. Pravidelnou starostlivosťou o živého tvora senior podľa nej opäť nadobudne pocit vlastnej dôležitosti a potrebnosti.

Na fyziatricko-rehabilitačnom oddelení Špecializovanej rehabilitačnej nemocnice v Dunajskej Lužnej majú podľa primárky s canisterapiou veľmi pozitívne skúsenosti. Zaznamenali napríklad zlepšenie úchopu u detí s detskou mozgovou obrnou či Rettovým syndrómom. Podľa fyzioterapeutov tomu pomohla kombinácia liečebnej telesnej výchovy s následným canisterapeutickým polohovaním a relaxáciou.

Vzdelávaniu v oblasti canisterapie sa na Slovensku venujú kynologické kluby, ktoré organizujú kurzy inštruktorov canisterapie akreditované Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Tiež zabezpečujú výcvik psích terapeutov. O canisterapiu ako doplnkovú metódu v liečbe mnohých ochorení je podľa Chamutyovej stále väčší záujem. "Nerobí zázraky, no robí ľudí šťastnejšími," uzavrela.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ľudia si uctievajú pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího.
Foto
Minúta ticha v BR OSN: Členovia si uctili pamiatku iránskeho prezidenta Raísího
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
FotoVáš Tip
Šebestová má po desivej nehode opäť úsmev na perách: Niekto ju potešil veľkou kyticou! FOTKA hovorí za všetko
(ilustračné foto).
Rus si nafarbil vlasy modrou a žltou: Súd v tom vidí problém, prišiel TREST
Krúpy mali priemer až 2 centimetre. 
Foto
Českým mestom sa prehnala supercela: Rýchlo sa zotmelo a... Pozrite sa na tú spúšť
Orbán burcuje: Treba obsadiť Brusel! Zarážajúce, aké slová padli
Iránske úrady identifikovali všetky obete nedeľňajšej havárie vrtuľníka, pri ktorej zahynul aj iránsky prezident Ebráhím Raísí.
Foto
Pri páde vrtuľníka zomrel iránsky prezident († 63): Zvláštne, čo sa zistilo!
Foto
Žena pre boľavý zub obvolala viac ako 100 ambulancií: Hrozné, ako to skončilo! Uf, trúfli by ste si?
Záľuba: Celeste sa venuje 
študovaniu dejín.
Foto
FOTO Celeste Buckhingham sa splnil sen! Na jednom pódiu s legendárnym umelcom
Český premiér Petr Fiala.
V Česku rastie nespokojnosť: Neplní vláda dohodu?! Aha, čo hrozí
vojak
Desivé plány Izraela v meste Rafah: Minister obrany vyriekol to, čo nechcel počuť nik
Close-up of newborn baby girl
Plánujete dať svojim detičkám prepichnúť uši? Lekárka varuje! Hrozia im viaceré riziká
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Progresívne Slovensko chce upokojiť situáciu: Proti tomuto sa ale ohradzuje