Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Megastavba okolo Bratislavy má ďalší problém: Prečo župan Viskupič odmieta prevziať časť R7

Povedal nie! Trnavský župan Jozef Viskupič (43) má starosti. Jeho župa si totiž v priebehu januára mala prevziať do užívania rýchlostnú cestu R7 Dunajská Lužná – Holice, ktorá je súčasťou projektu D4R7.

Ide o desať preložiek ciest, doposiaľ však prevzali len jeden úsek cesty a jeden most. Viskupič je totiž sklamaný zo zhotoviteľa, ktorý svoju prácu podľa neho odflákol. Kedy bude celý tento úsek R7 sprístupnený vodičom, je nateraz otázne. Čo všetko podľa neho treba napraviť? Viskupič vyčíta zhotoviteľovi viacero vecí. „Na stavbách sa nachádzajú nevyhovujúce odvodnenie, podomleté a zanesené žľaby, svahy sú vystavené zjavnej erózii, zvodidlá neboli zasypané, sú znečistené a upchaté zberné koše odvodnenia, mostné závery sú zanesené a na povrchu vozovky sa nachádzali nečistoty a štrk,“ hovorí sklamane.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Celkovo by Trnavský samosprávny kraj (TTSK) mal prebrať do užívania 10 preložiek ciest. „Zhotoviteľ by zároveň, po ukončení výstavby, mal opraviť poškodené úseky ciest II. a III. triedy a 6 mostných úsekov. K dnešnému dňu sme prebrali jeden úsek opravenej cesty a jeden most,“ pokračuje. Trnavská župa, ktorá počas výstavby nevykonávala stavebný dozor, sa taktiež obáva, že pri výstavbe neboli dodržané technologické postupy. „Stavebné práce boli realizované pravdepodobne v nevhodnom klimatickom období a neboli použité vhodné stavebné materiály,“ povedal župan.

Dali odobrať vzorky

 

Vizuálne sa županovi nepozdáva asfaltový betón použitý na vozovke, preto požiadal o vykonanie laboratórnych skúšok a ich výsledky analyzujú. Ministerstvo dopravy, ktoré je priamym účastníkom kolaudačného konania, je o danom stave podľa Viskupiča informované a župa bude žiadať, aby všetky nedostatky boli odstránené. „Do našej správy preberieme len také úseky, ktoré budú vo vyhovujúcom technickom stave. Problémy, na ktoré sme upozornili, však neboli odstránené, resp. neevidujeme informáciu o odstránení týchto závad a neboli sme ani prizvaní na opätovné kolaudačné konanie,“ vraví Viskupič.

„Neprevzatie objektov patriacich TTSK z dôvodu výhrad TTSK v rámci kolaudačného konania (konania o predčasnom užívaní) nemá vplyv na otvorenie jednotlivých úsekov R7. Nižšie uvedené objekty sú v súčasnosti v predčasnom užívaní a ku kolaudácii musí zhotoviteľ D4R7 odstrániť všetky vady a nedorobky, ktoré kolaudácii bránia,“ vyjadrila sa Karolína Ducká z ministerstva dopravy s tým, že v prípade, ak koncesionár nedosiahne v rámci celého projektu D4R7 kolaudačné rozhodnutia v zmysle Koncesnej zmluvy pre všetky stavebné objekty, v rámci jednotlivých samostatných úsekov, nebude mu priznaná plná platba za dostupnosť, ktorá by mu inak prináležala. „Koncesionár je týmto finančne dotknutý, pretože sa mu platba za dostupnosť kráti, a teda štát koncesionárovi nezaplatí toľko, koľko by mu inak zaplatiť mal,“ dodala.

Ako je na tom Bratislavská župa

Šoféri, čakáte zrejme márne. Ešte minimálne tri roky! Tvrdí to, podľa bratislavského mestského a župného poslanca Jána Buocika, Národná diaľničná poločnosť. Ako dodáva, v jej dokumentoch sa konštatuje, že zjazd z D1 na D4 v smere od Trnavy na Jarovce nebude hotový skôr ako v roku 2023. Celá doprava od Trnavy, ktorá mohla v smere do Maďarska, Rakúska a Česka obísť Bratislavu, bude teda aj naďalej jazdiť po starom obchvate, cez Prístavný most a Petržalku. „Štát sa zaviazal, že ukončenie výstavby je naplánované v apríli 2020.

Otvoriť galériu
Zdroj: vuc trnava

Teda za tri mesiace,“ rozhorčuje sa Buocik. Účelom obchvatu D4 a rýchlostnej cesty R7 za 1,9 miliardy € bolo odbremenenie Bratislavy od tranzitnej dopravy. „Bratislavský samosprávny kraj zatiaľ nebol oslovený na prebratie stavebných objektov stavby D4/R7 v súvislosti s cestami II. a III. triedy v našom vlastníctve,“ vyjadrila sa hovorkyňa BSK Lucia Forman. Na stavbu obchvatu sa však podľa analýzy ministerstva dopravy vozil zakázaný materiál z rôznych skládok. Podľa výsledkov sa našli v násypoch toxické látky ako arzén, baryt či fenoly.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, Nový Čas, db

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Pozor, podvodníci opäť úradujú! Polícia varuje: Takto vás ľahko pripravia o úspory
Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a juhokórejský minister pre zjednotenie Kim Jong-ho
Minister Blanár: Kórejské firmy by u nás mohli preinvestovať desiatky miliónov eur
Judge holding gavel in courtroom
Je rozhodnuté! Voľby starostu v tejto obci sú neplatné: Toto je dôvod
 Záchranári pomáhajú 88-ročnej žene po evakuácii z mesta Vovčansk
Perfektný úspech ukrajinskej armády: Aha, čo sa im podarilo pri Charkove
Čviriková Hriadelová (49) sa počas moderovania športu ukázala v sýtoružových odvážnych šatách.
FotoVáš Tip
Karol zapol športové správy, o chvíľu musel lapať po dychu: Čviriková Hriadelová vytasila bomby v nadupadom dekolte!
Aby ste navštevovali pumpu menej často, nemusíte dusiť motor, ale treba jazdiť s rozumom.
Úspornejšia jazda sa vám môže poriadne vypomstiť: Pozor, takéto poruchy vám hrozia!
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Kaliňák má veľké plány: Chcel by uzavrieť dôležitú zmluvu
Foto
Rusi poriadne vypenili počas MS v Česku: Vymazali nás z histórie!
(ilustračné foto).
Sudca fyzicky zaútočil na svojho kolegu: Súdna rada schválila stanovisko k disciplinárke
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vyrastie v Banskej Bystrici nová nemocnica? Zuzana Dolinková avizovala najbližšie plány
Vladimir Putin
Napĺňajú sa vyhrážky o jadrovom útoku? Desivé rozhodnutie Ruska!
Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy v Pásme Gazy kráčajú cez provizórny stanový tábor západne od mesta Rafah
Z Rafahu je mesto duchov: Domov opustilo takmer 450 000 ľudí