Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.01.2020 10:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Svetovo uznávanú odborníčku vykopli z STU zo dňa na deň: Študenti si exdekanku vybojovali späť

Škandál na slovenskej technike! Vyvolala ho okamžitá výpoveď, ktorú dostala svetovo uznávaná pedagogička a svetovo uznávaná odborníčka v oblasti informatiky.

Výpoveď dostala na základe anonymného listu, ktorý obviňuje exdekanku z nekorektného priznávania štipendií za jej éry ako dekanky. Študenti však na svoju profesorku nedajú dopustiť! Došlo to až tak ďaleko, že v pondelok štrajkovali. Rektorát okamžite reagoval utorňajšou tlačovou konferenciou a vyhlásením, že jej výpoveď sa ruší.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Prepustenie po 30 rokoch, ktoré venovala univerzite, spustilo obrovskú vlnu kritiky a na podporu exdekanky Márie Bielikovej vznikla petícia, ktorú už podpísalo viac ako 1 500 ľudí! Za bývalú dekanku Fakulty informatiky a informačných technológií sa postavili jej kolegovia, profesori z univerzít po celom svete. Jeden z najprestížnejších vedeckých časopisov UMUAI zaslal rektorovi podporný list pre profesorku Bielikovú, ktorý obsahuje podpisy až 28 vedeckých špičiek z celého sveta, ktoré ju podporili. V utorok sa preto konala tlačová konferencia, na ktorú si prišli študenti vypočuť, či štrajk, ktorý v pondelok začali, dosiahol cieľ. „Dôvodov štrajku bolo viac, ale vrcholom bolo prepustenie profesorky Bielikovej. Je to odborníčka uznávaná vo svete. A prekáža nám aj prijatie 18 nových zamestnancov tesne pred voľbami,“ uviedla študentka Martina (23). Prezradili, že dôvodom vyhodenia svetovej kapacity malo byť anonymné udanie z krátenia dane. „Dekan ho prešetril a konal tak, že ju vyhodil. Lenže on nemá čo sám prešetrovať, mal to posunúť kompetentnému útvaru. Ten, pokiaľ vieme, ešte šetrenie neskončil,“ hovorí pobúrený študent Filip (21).

Dekan pre zmiernenie napätia okamžite zruší skončenie pracovného pomeru profesorky Bielikovej,“ uviedol rektor univerzity Miroslav Fikar na včerajšej tlačovej konferencii. Ako však dodal, podmienkou je, že profesorka stiahne svoju kandidatúru do senátu. „S tým súhlasila aj samotná profesorka Bieliková,“ dodal. Tlačovej konferencie sa zúčastnil aj súčasný dekan fakulty Ivan Kotuliak a na otázku, či si nemyslí, že predsa len urobil chybu, odvetil: „Chyby sa urobili na oboch stranách.“ Mária Bieliková chýbala, podľa slov Ftáčnika bola práve na pracovnej ceste do Bruselu. Napriek zmierlivému výstupu je zo slov vedúcich predstaviteľov univerzity jasné, že konflikt ešte úplne urovnaný nie je.

Protest pokračuje

 

„Oceňujeme, že dekan FIIT STU prehodnotil svoje rozhodnutie a zruší okamžité prepustenie profesorky Bielikovej. Naďalej trváme na tom, aby nadchádzajúce voľby do senátu prebehli férovým spôsobom,“ uvádzajú študenti na svojej stránke. Študenti sa rozhodli pokračovať v protestoch až dovtedy, kým nebudú splnené všetky ich požiadavky. „Budeme dôsledne kontrolovať priebeh volieb a v prípade, že dekan nebude schopný zabezpečiť férový priebeh, budeme požadovať dôsledné vyvodenie osobnej zodpovednosti,“ uzavreli študenti.

 

Špičková expertka Mária Bieliková

Vo výskume sa zaoberá skúmaním správania sa človeka v interakcii s počítačom, resp. softvérovými aplikáciami, či službami v prostredí Internetu a webu. Vedie Výskumné centrum používateľského zážitku a interakcie, na fakulte zriadila Centrum priemyselného výskumu a šéfuje úspešnej výskumnej skupine PeWe (Personalized Web). Je členkou správnej rady Výskumného centra Európskej komisie, členkou viacerých profesijných organizácií, vedeckých a odborných výborov, redakčnej rady viacerých prestížnych vedeckých časopisov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Denisa Borkovičová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom