Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2020 16:15 | Správy | Servis | Rodina

Alexia musela do ústavu, lebo nemiluje otca: Kedy môže štát odobrať dieťa?

Nevedeli sa dohodnúť, štát im poslal dieťa do ústavu. Príbeh Alexie (11), ktorá napriek svojej vôli skončila na 6 mesiacov v krízovom centre v Čechách, pobúril nielen našich susedov, ale spozorneli aj rodičia na Slovensku. Je možné, aby rodičia, ktorí sa o zvereného potomka starajú, oň prišli, napriek tomu, že dieťa ma dobré výsledky v škole, nie je týrané ani zanedbávané?

Podobné rozhodnutie súdu nie je na Slovensku ničím nezvyčajným. Ako sa niečo také môže stať? Kedy vám štát môže odobrať dieťa? Rozpad manželstva, keď sa bývalí partneri v pokoji dohodnú na budúcej starostlivosti o deti, je smutne výnimočná vec. Obvykle obaja využívajú potomka na vykonanie akejsi pomsty tomu druhému. V takýchto prípadoch záujmy dieťaťa zastupuje kolízny pracovník, ustanovený Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ten v niektorých extrémnych situáciách môže odporučiť odobratie dieťaťa z rodiny a jeho zverenie do starostlivosti štátu. Podľa advokáta Róberta Bánosa „súdna prax v tomto ohľade bežne funguje“. Hádky, nespolupráca a desiatky súdnych pojednávaní teda môžu vrcholiť rozhodnutím súdu, že dieťa bude zverené do opatery krízovému centru.

 

1. Dôvod odobratia - ohrozená výchova

Čo hovorí zákon

Súd môže nariadiť ústavnú starostlivosť dieťaťa iba za predpokladu, ak je výchova dieťaťa vážne ohrozená alebo narušená.

Čo to znamená

Podľa Róberta Bánosa napríklad, ak sú rodičia drogovo závislí, nevedia sa o dieťa postarať a nie je iná možnosť miesto ústavnej starostlivosti. Napríklad, ak je rodič ťažký alkoholik, nevie sa o dieťa postarať, dieťa už nechodí do školy.

Čo sa za narušenie nepovažuje

Za vážne ohrozenie alebo vážne narušenie výchovy maloletého dieťaťa sa nepovažujú nedostatočné bytové pomery alebo majetkové pomery rodičov maloletého dieťaťa.

Čo je treba skúmať

Či nie je dieťa možné zveriť do náhradnej osobnej starostlivosti alebo pestúnskej starostlivosti, nakoľko tieto sú v záujme dieťaťa pred ústavnou starostlivosťou uprednostňované. Nariadenie ústavnej starostlivosti je možné iba v zákonom vymedzených prípadoch. Jedným z nich je, ak rodičom dieťaťa v starostlivosti bráni závažná prekážka.

2. Rozhodnutie - súd

  • O umiestnení dieťaťa do kolíznej starostlivosti rozhoduje súd na návrh Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).
  • Dĺžka pobytu dieťaťa v kolíznej starostlivosti je závislá od rozhodnutia súdu
  • ÚPSVaR posudzuje pri „rodinách v kríze“ mieru ohrozenia, a podľa toho rozhodne o potrebe vyňatia dieťaťa z rodiny
  • Dovôdy odobratia dieťaťa a jeho umiestnenie do zariadenia zdôvodňuje ÚPSVaR v návrhu na vydanie predbežného opatrenia a súdnom konaní pred súdom
  • Maloleté deti sú umiestňované do detských domovov na základe rozhodnutia súdu o predbežnom opatrení, o nariadení ústavnej starostlivosti alebo o uložení výchovného opatrenia
  • Pri rozhodovaní o ústavnej starostlivosti a označení zariadenia súd vždy prihliadne na citové väzby maloletého dieťaťa a zohľadní možnosti zariadenia na utvorenie podmienok na zachovanie rodinných a citových vzťahov dieťaťa, jeho rodičov a súrodencov, vysvetľuje Mária Hrehová z kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVaR

3. Vykonateľnosť

  • Na Slovensku sa podobný prípad stal v máji 2018, keď súd v Žiline pre nezhody rodičov poslal Alžbetku (6) a Kristínku (3) do krízového centra a na oboch rodičov podal trestné oznámenie.
  • Odobratie dieťaťa na Slovensku má iné podmienky ako napríklad v Anglicku, hovorí Andrea Cisárová, riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. „Každý štát to má upravené inak. V Českej republike sú pri odoberaní detí sudcovia dynamickejší ako u nás. Ale rozhodnutia, samozrejme, vydávajú na základe dôkazov.“

Ida Želinská, sociálna poradkyňa

Otvoriť galériu

Za takéto situácie môžu rodičia, alebo ten rodič, ktorý sa rozhodne ísť bezohľadne. Je jedno, či to vyzerá ako obchod, keď tvrdí, že dieťa kontakt odmieta, ale chce obrie výživné, alebo ako tlak, keď zasype toho druhého trestnými oznámeniami. Nepriateľov máte, potrebujte spojencov. Vždy sa v systéme nájde človek, ktorý s vami, a hlavne s vaším dieťaťom, jedná férovo. Treba aj počúvať, nielen bojovať.

Róbert Bános, advokát

Otvoriť galériu

Voči rozsudku má rodič právo sa odvolať. Ak maloleté dieťa možno zveriť do náhradnej alebo pestúnskej starostlivosti, súd ústavnú starostlivosť zruší. Rovnako v prípade, ak pominú dôvody, pre ktoré bola ústavná starostlivosť nariadená. Súd je povinný sústavne sledovať spôsob výkonu ústavnej starostlivosti a najmenej dvakrát do roka hodnotí jej účinnosť. V zmysle zákona platí, že ak súd nariadil ústavnú starostlivosť z dôvodov, ktoré sú na strane rodičov, v rozhodnutí zároveň určí rodičom dieťaťa primeranú lehotu na úpravu ich rodinných a sociálnych pomerov tak, aby mohli osobne vykonávať starostlivosť o maloleté dieťa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Ivan Šuplata, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť