Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Slovenka bojuje s exmanželom o dcéru: Alexia nemiluje otca, musí do ústavu?!

Zažíva neuveriteľné trápenie. Slovenka Ajka (44) strávila noc zo stredy na štvrtok prvý raz bez svojej dcéry Alexie (11). Svoje dievčatko bola totiž nútená odovzdať do krízového centra v Brne.

Majú ju tam naučiť žiť so svojím otcom, s ktorým sú rozvedení. Súd rozhodol, že malá školáčka, ktorá má rovnako ako jej rodičia slovenské občianstvo, bude zverená do jeho starostlivosti od júla tohto roka. Dievčatko sa pritom podľa matky s otcom stretávať nechce. Podľa vyjadrenia Alexie, ktorým disponuje český denník Blesk, má z otca dokonca strach!

Alexia (11) sa narodila na jeseň 2008 a v roku 2009 sa jej rodičia vzali. O tri roky neskôr, na Vianoce v roku 2012 mal podľa informácií Blesku otec dievčatka napadnúť svoju ženu a mal skončiť na pol roka vo väzbe. Denník zároveň tvrdí, že keď bol spis odovzdaný na Slovensko, bol prepustený. Rodičia sa v nasledujúcom roku rozviedli a otec v roku 2014 žiadal o testy DNA, aby sa zistilo, či je Alexia skutočne jeho dcéra. V roku 2017 podľa informácií Blesku otec podal trestné oznámenie na bývalú manželku za krivé obvinenie z decembra 2012, keď ju mal napadnúť. Súd však Ajku vo všetkých bodoch zbavil obvinenia a naďalej zostala opatrovníkom dcérky s tým, že otec ju mohol pravidelne navštevovať.

Otvoriť galériu

Prekvapujúci rozsudok

Pred rokom prvostupňový súd rozhodol o tom, že dieťa bude zverené priamo do rúk otca, ktorý je z Prešova. Až nedávno odvolací súd rozsudok zmenil a poslal Alexiu (11) na pol roka do krízového cetra. Následne sa jej opatrovníkom má stať od júla otec. Mama je z rozhodnutia zúfalá. „Nikdy nežila s nikým iným, len s nami, a teraz bude kdesi so štrnásťročnými chlapcami. Donedávna staronová manželka Alexiinho otca na ňu nadávala, teraz s ňou má žiť. V roku 2012 som ho poslala preč z domu, lebo bol agresívny a zadlžoval sa, pričom ja som mala hypotéku, ktorú som musela splácať a on bol bez prostriedkov. Už vtedy sa mi vyhrážal, že mi bude strpčovať život. Plní to. Žiaľ, teraz na to dopláca naša dcéra,” vraví zničená mama dievčatka Ajka (44) s tým, že toto nie je jediný súdny spor, ktorý majú.

 

Mamu hodil o stenu

„Všetky spory som pri rovnakom sudcovi prehrala. Míňam peniaze na právnikov a pritom sa ona s otcom vôbec nechce stretávať, aj keď za ňou chodil a teraz sa snaží, aby som mu zaplatila 100-tisíc českých korún za náklady, ktoré mal s tým, že musel za dcérou cestovať do Čiech. Podával na mňa množstvo trestných oznámení,” podotkla nešťastná žena, ktorá má ťažké srdce aj na sociálku. „Najväčšiu vinu kladiem im, že toto vôbec dopustili. Ale na to, aby mohol odviezť dcéru na Slovensko potrebuje môj súhlas, ktorý mu nedám. Alebo schválenie súdom. Lebo rozhodnutie českého súdu platí len na území Českej republiky.

Takže zatiaľ by si dieťa na Slovensko odviezť nemohol i keby zverenie do jeho výchovy začalo platiť už zajtra,“ vraví Alexiina mama, ktorá podala aj ústavnú sťažnosť a verí, že na Ústavnom súde v Čechách sa jej ešte rozhodnutie podarí zvrátiť. „Keď väčšinou prišiel pred dvere, tak som sa vždy rozplakala, pretože som sa ho bála. Pretože raz, keď som mala asi 6 alebo 7 rokov, chcela som, aby so mnou v posteli spala mamina, ale on to nechcel. Takže maminu vzal za hlavu a hodil ju o stenu a ja som to videla na vlastné oči,“ odpovedala Alexia na otázku ohľadom vzťahu s otcom pre český portál blesk.cz.

Otvoriť galériu

Zákaz kontaktu

Hoci nešťastnej matke, ako i súrodencom a starej mame, zvieralo srdce, dievčatko museli odovzdať do ústavu. „Nesúhlasila som s odovzdaním Alexie do krízového centra, ale s asistovanými kontaktmi Alexie s otcom v krízovom centre za prítomnosti odborníkov. Tak to bolo aj v návrhu rozsudku,“ hovorí Ajka. Lúčenie s milovanou Alexiou sprevádzalo množstvo sĺz. „Od stredy večera triedime výkresy a fotky. Mám možnosť navštíviť dcéru v pondelok a potom až o nejakých 20 dní. Robíme jej album z triedy a s rodinou.

Nemá možnosť komunikovať mailom ani mobilom, tak aby mala pamiatku. Najťažšie to prežívam ja a najmladšia trojročná dcéra, s ktorou mali veľmi blízky vzťah. Stále sa na Alexiu pýta,“ vraví so smútkom v hlase mama školáčky, ktorá prvú noc po odovzdaní dcérky celú preplakala. „V stredu jej volala babka. Ja mám zákaz sa kontaktovať,” ozrejmila mama. Nový Čas sa pokúšal spojiť aj s otcom dievčatka. Služobný telefón nám zdvihol muž, ktorý sa ale nepredstavil svojím menom, ale postom v spoločnosti a stručne sa vyjadril: „Prepáčte, ale nekomunikujeme s médiami.“

Spor najviac poškodzuje dieťa

Andrea Cisárová, riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže

Matke odporúčam využiť všetky zákonné možnosti, ktoré zostali. Naše centrum však nemôže spochybňovať právoplatné rozhodnutie zahraničného súdu. Je možné pozvať obidvoch rodičov na našu pôdu a pokúsiť sa dosiahnuť, aby spolu našli nejaké rozumné riešenie, lebo tento spor najviac poškodzuje dieťa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj