Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.01.2020 15:00 | Tip od Vás | Slovensko

Výstavba obaľovačky v Petrovanoch vyvoláva protesty domácich: Strach o kvalitu ovzdušia?! Investor reaguje

Spoločnosť Vedos, s.r.o. z Rožkovian (okres Sabinov) plánuje postaviť v obci Petrovany (okres Prešov) obaľovaciu súpravu na výrobu asfaltových zmesí. Zámer na investíciu v odhadovanej hodnote 2,5 milióna eur predložila spoločnosť vlani v apríli na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Proti plánu výstavby sa však postavili ľudia z okolitých obcí. Vo štvrtok podvečer chystajú v obci Petrovany protestné zhromaždenie proti výstavbe obaľovne. Plánovaný areál budúcej obaľovne je situovaný v priemyselnom parku v lokalite Hura v obci Petrovany, v ktorej sídli aj logistické centrum spoločnosti Vedos. Ako firma v zámere uviedla, výstavba a umiestnenie modernej obaľovacej súpravy na výrobu asfaltových zmesí súvisí so zrýchleným tempom výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. Obaľovacia súprava totiž bude použitá na výstavbu, obnovu, prípadne rekonštrukcie a opravy ciest. Proti jej výstavbe sa ale postavili ľudia z okolitých obcí Záborské a Petrovany, ktorí proti zámeru spísali petíciu.

„Je tam veľa problematických vecí. V prvom rade to, že hneď 190 metrov cez cestu je bytový dom so 16 bytmi, kde bývajú rodiny s deťmi, a pri obaľovačkách je odporúčaná vzdialenosť objektov 300 metrov. Chcú vraj postaviť múr, ale to je podľa nás hlúposť. Sú tam aj veľkosklady potravín a zdá sa nám veľmi divné, že by 30 metrov od týchto priestorov mohlo byť niečo, z čoho sa šíria mazľavé výpary,“ uviedol pre agentúru SITA hlavné dôvody nesúhlasu s výstavbou člen petičného výboru Peter Dlugoš.

Otvoriť galériu

Petičný výbor tiež tvrdí, že pri výrobe asfaltovej zmesi sú do ovzdušia uvoľňované viaceré jedovaté plyny s karcinogénnym účinkom. Zápach sa podľa Dlugoša šíri z podobných obaľovní do okolia až niekoľko kilometrov a v tomto prípade by mohol zasiahnuť aj mesto Prešov. „V okolí už navyše existuje viacero obaľovačiek - na Vydumanci, v Chminianskej Novej Vsi, Hanušovciach n/Topľou a Haniske, a ich kapacita nie je plne využitá,“ uviedol Dlugoš s tým, že ďalšia obaľovačka je podľa neho zbytočná.

 

Pod petíciu zozbierali doposiaľ už viac ako 800 podpisov. Vyše 400 ich majú zo Záborského, kde občianska iniciatíva vznikla. „Žiadame, aby ministerstvo životného prostredia neschválilo EIA a nevydalo povolenie. Bojíme sa, že keď vydajú súhlasné stanovisko, tak Špecializovaný stavebný úrad stavbu povolí. Zároveň žiadame ministerstvo, aby sme boli braní ako dotknutá obec, lebo sme bližšie ako Petrovany,“ dodal Dlugoš s tým, že v blízkosti sú aj obce Dulová Ves, Kendice či lokality Tichá dolina a Vlčie doly.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, pkr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Je to tu, Trump priznal, čo by zrušil po nástupe do funkcie: Biden bude peniť od zlosti
(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov