Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.12.2019 06:00 | Správy | Politika

Prichádzajú mesiace plné dôležitých udalostí: Čo otrasie politikou v roku 2020

Čaká nás vzrušujúci rok. Zrejme najočakávanejšou udalosťou, ktorá sa na Slovensku skloňuje posledné dva roky, sú parlamentné voľby.

Otvoriť galériu

Písal sa 23. jún 2016 a svet šokovalo rozhodnutie 17,4 milióna Britov vystúpiť z Európskej únie. Tesný výsledok 52 % obyvateľov Británie znamenal, že krajina sa na takmer štyri roky ponorí do chaosu, ktorý sprevádzal vytvorenie dohody s EÚ a jej odhlasovaním v parlamente. Rozbiť špirálu neúspechov, odtrhnúť sa z únie sa podarilo až Borisovi Johnsonovi, ktorý pretlačil predčasné voľby a v decembri sa jeho Konzervatívnej strane podarilo získať najlepšie volebné výsledky od roku 1987.

V praxi to znamená, že tamojší poslanci odhlasujú dohodu o brexite s dátumom platnosti ku koncu januára. Krajinu čaká ešte prechodné obdobie jedného roka, počas ktorého chce vyjednať všetky podmienky svojho odchodu. Johnson má však na druhej strane problém, lebo môže spustiť rozpad Spojeného kráľovstva. Na ďalšie referendum o samostatnosti sa chystajú Škóti, ktorí sú väčšinovo zástancovia zotrvania v EÚ.

Otvoriť galériu

V novembri 2016 víťazstvo realitného magnáta a boháča Donalda Trumpa v amerických voľbách šokovalo svet. Špecifický systém voľby v USA mu zaručil víťazstvo napriek tomu, že jeho protikandidátka z Demokratickej strany Hillary Clinton získala o takmer tri milióny hlasov viac. Tento rok sa tvrdý súboj zopakuje. Nomináciu republikánov si zopakuje práve Trump, proti ktorému sa postaví víťaz primárok z tábora Demokratov. Zatiaľ najväčšími favoritmi sú viceprezident z čias Baracka Obamu Joe Biden či dlhoročný politik Bernie Sanders, ktorý má výraznú podporu medzi mladými ľuďmi. Spomedzi žien na najvýznamnejšie kreslo ašpiruje senátorka Elizabeth Warren.

Otvoriť galériu

Súčasný generálny prokurátor Jaromír Čižnár na svojom poste končí v júli 2020. Do funkcie už kandidovať nemôže a tak Slovensko spozná nového šéfa prokurátorov. Toho volia poslanci a vymenúva prezidentka SR. Zuzana Čaputová už ohlásila, že voľbu bude pozorne sledovať a sporného kandidáta nevymenuje. Tá v rozhovoroch pripomínala, že verejnosť z videí, ktoré sa odohrávali v kancelárii bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, vidí, akú dôležitú úlohu zohráva človek na tomto poste. Práve Trnka je obvinený z marenia právomocí verejného činiteľa, keďže v trezore na prokuratúre ukrýval nahrávku Gorily. Zaujímavé bude sledovať aj to, či predčasne v tomto roku odíde špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý o svojom konci hovorí už dva roky. Oficiálne však končí až v roku 2021.

Otvoriť galériu

Už niekoľko mesiacov sa medzi odborníkmi skloňuje, že v blízkom čase sa môže objaviť kríza, ktorá spomalí rast ekonomiky. Národná banka Slovenska odhaduje, že sa to dot­kne aj nás. Ochladenie ekonomiky v praxi znamená, že budú pomalšie rásť mzdy pracovníkov a klesať nezamestnanosť. Napriek tomu guvernér NBS Peter Kažimír hovorí, že trend vývoja na nasledujúce tri roky nie je tragický.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?