Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.12.2019 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Neexistuje jediný dôvod pre návrat ku klasickým cigaretám

Elektronická cigareta alebo bezdymový výrobok na zahrievanie tabaku? Oba výrobky sú alternatívou ku klasickým cigaretám a oba ich výrobcovia prezentujú ako menej rizikové pre zdravie dospelých fajčiarov. Sú však medzi nimi zásadné rozdiely, ktoré by ste mali poznať predtým, ako si vyberiete. Aké to sú?

Náplň: liquid versus tabak

Elektronická cigareta neobsahuje tabak, ale tekutý roztok známy aj ako liquid. Ten sa v e-cigarete zahrieva a fajčiar tak následne vdychuje a vydychuje paru, čiže vaporizuje (z angl. vapor = para). Para, ktorú produkujú e-cigarety, je na prvý pohľad hustejšia. Môže sa rozptyľovať pomalšie ako cigaretový dym.

V zariadeniach na princípe zahrievania tabaku sa nachádza pevná tabaková náplň, v ktorej sa nachádza reálny tabak. Tabak v nich nehorí, iba sa zahrieva, a to maximálne na teplotu 320 °C, čím nevzniká cigaretový dym, ale aerosól. Vidieť ho je, ale je jemnejší ako para z e-cigarety.

Zloženie náplne: rôzne versus štandardizované

Hlavnými zložkami liquidu v e-cigaretách sú propylénglykol, glycerol (glycerín), príchute rôzneho druhu a dochucovadlá, prípadne syntetický nikotín alebo nikotínová soľ a malé množstvo destilovanej vody. Liquid však môže mať rôzne pomery zloženia jednotlivých prísad. Užívatelia si ho môžu do e-cigarety sami miešať a následne si ho podľa potreby dopĺňajú, pričom liquidy sú k dispozícii takmer kdekoľvek napríklad aj v rámci pouličného predaja.

Zloženie tabakovej náplne do IQOS je pevne stanovené a štandardizované. Je vyrobená z rozdrvených tabakových listov a tvorí ju tabaková časť obalená tenkou hliníkovou vrstvou, dutá celulózová trubička, filter z rozložiteľného materiálu vyrobeného z kukurice a napokon papierový skladaný filter. Podľa mnohých prieskumov je plnohodnotnou alternatívou pre dospelých fajčiarov.

Otvoriť galériu
Zdroj: Philip Morris International

Bezpečnosť: nástrahy voľného trhu versus overený výrobca

Charakter e-cigarety umožňuje namiešať si vlastný tekutý roztok či zakúpiť ho na voľnom trhu. V EÚ je veľmi prísny pohľad práve na elektronické cigarety. Legislatíva presne stanovuje, aká náplň a príchuť môžu byť použité a takisto reguluje obsah nikotínu.

IQOS pochádza z dielne spoločnosti Philip Morris International. Tabakové náplne predáva výrobca priamo k zariadeniu. Majú štandardizovaný obsah látok a výrobca garantuje kvalitu a bezpečnosť.

Veda: Množstvo klinických štúdií versus nejednoznačnosť

E-cigarety nepodliehali pred uvedením na trh prísnej kontrole úradov a nedisponujú klinickými štúdiami vplyvu vaporizovania na ľudské zdravie.

IQOS disponuje najväčším počtom pre/klinických štúdií vrátane štúdie vplyvu jeho používania na zdravie človeka. Jeho predaj v USA bol povolený Americkým federálnym úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) ako vhodný na ochranu verejného zdravia.

Otvoriť galériu
Zdroj: Philip Morris International
Je na zvážení každého dospelého fajčiara, ktorý sa rozhodne pokračovať vo fajčení, ako sa k alternatívam postaví. Či uprednostní preukázateľne škodlivé klasické cigarety alebo zariadenia, ktoré sú pri správnom používaní lepšou voľbou už aj podľa medicínskych odborníkov.

Je veľmi dôležité pripomenúť, že ani zariadenia na princípe zahrievania tabaku nie sú bez rizika. Obsahujú nikotín, ktorý je návykový, a preto je určený výhradne dospelým fajčiarom. Najlepšou voľbou pre zdravie je úplne prestať používať akékoľvek tabakové výrobky.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať
K nehode došlo v obci Kvetoslavov v okrese Dunajská Streda.
Foto
Motorkár († 45) sa zrazil s kamiónom: Stačila chvíľa a nedalo sa mu už pomôcť! Čo sa tam stalo?
Foto
O Slafkovského je v NHL obrovský záujem: Bude mať Juraj nových spoluhráčov?
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Návrh na odvolávanie Šimkovičovej: Národná rada rozhodla! V TENTO deň sa bude rokovať