Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.12.2019 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Oliver Andrásy o Vianociach v jeho rodine: Kapra či majonézový šalát tam nehľadajte

Humorista a moderátor Oliver Andrásy (62) trávi najkrajšie sviatky v roku s manželkou Dankou (61) a s dcérou Vierkou (34) spolu s jej rodinou. Je totiž zvyknutý, že aj počas jeho detstva bol ich dom cez Vianoce plný blízkych ľudí.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Svojim dvom vnučkám sa snaží vytvoriť nezabudnuteľnú rozprávkovú atmosféru, aby dlho verili, že darčeky nosí Ježiško.

Známy humorista, scenárista, režisér a moderátor v jednej osobe žije už od narodenia v lukratívnej časti Bratislavy pod Hradom. „Dokonca na tom istom pozemku, len som pôvodný dom pred pár rokmi zbúral a postavil nový,“ vysvetľuje.

 

Špeciálny mamin kapor

Vianoce majú teda preňho určitú symboliku. Aj keď jeho milovaní rodičia už nežijú, často na nich spomína a zvlášť to platí v dňoch Vianoc. Trávili ich spoločne aj so starými rodičmi a s otcovým bratom. Dodnes ho veľmi mrzí, že recept na kapra, ako ho pripravovala na Štedrý večer Oliverova mama, sa nezachoval. „Nikdy ho nevyprážala, ale robila ho v nejakej huspenine. Odvtedy som sa s takým receptom nestretol. Mama bola spišská Nemka, tak to možno bol nejaký nemecký zvyk,“ myslí si.

V existenciu Ježiška veril humorista dosť dlho. „Pamätám si, ako ma rodičia vždy tesne pred tým, ako mal prísť, niekde poslali, napríklad vysypať smeti a keď som sa vrátil, zrazu boli pod stromčekom darčeky. Povedali mi: „Akurát tu bol Ježiško!“ Keď sa to opakovalo už niekoľko rokov po sebe a vždy som naletel, bol som veľmi nešťastný a plakal, akú ja mám strašnú smolu, že Ježiško vždy príde vo chvíli, keď ja niekde odídem. Potom som už nechcel nikam odísť,“ smeje sa.

Otvoriť galériu
Ježiško priniesol zlý darček

„Darčeky boli v časoch, keď som bol malý, naozaj veľmi skromné. Želal som si dostať napríklad pero s viacerými farebnými tuhami, ktoré sa vysúvali. Tak mi rodičia sľúbili, že mi ho Ježiško určite prinesie. Priniesol však úplne iné, také, kde som zakaždým tie tuhy musel vybrať z vrecúška a manuálne ich vymeniť. Bol som strašne sklamaný, že som nedostal to, čo som si vysníval. Z dnešného pohľadu to však vyznieva naozaj zábavne,“ vraví.

Keď sa z neho stal otec a narodila sa mu dcéra Vierka, chcel, aby aj ona písala listy Ježiškovi. „Lenže mala najlepšieho kamaráta Miška od susedov, s ktorým boli spolu každý deň, a ten pochádzal z totálne ateistickej rodiny. A tak Vierka ako celkom malá prestala veriť v príchod Ježiška - Miško ju jednoducho vyškolil a povedal, že je to len rodičovská rozprávka. Trocha som sa naňho hneval, lebo si myslím, že pre deti je dôležité veriť v príchod tajomnej bytosti, ktorá nosí darčeky.“

Vierka si nikdy nenárokovala na drahé darčeky. „Bola vždy veľmi skromná a zostalo jej to doteraz, je to až neuveriteľné. To ja som jej skôr vždy niečo vnucoval. Vždy mi povedala, že to je drahé. V tomto smere sme s ňou mali ľahkú robotu, všetko s vďakou prijala a nerobila žiadne problémy,“ chváli svoju dcéru.

Otvoriť galériu
Konečne majonézový šalát

Oliver Andrásy je už dvojnásobným starým otcom, a preto majú preňho Vianoce o to väčšie čaro. Celá rodina sa spolu stretáva pri štedrovečernom stole. „Dcéra si urobí Štedrý večer so svojou rodinkou deň predtým, ale 24. decembra sú s vnučkami Karolínkou a Natálkou aj so zaťom u nás. Teším sa, ako im žiaria očká, keď odbaľujú darčeky pod stromčekom.“

Do obchodov ich však humorista kupovať nechodí. „Skôr objednávam cez internet, sú to väčšinou hračky. Oblečenie sa neodvážim a priznám sa, že nerád chodím po obchodoch. Keby som mal kúpiť sukničku alebo topánky, bol by som stratený. Starí rodičia sú predsa na to, aby rozmaznávali.“

Na štedrovečernom stole Andrásyovci nemajú kapra ani majonézový šalát. Z tých tradičných jedál je to iba kapustnica. „Mávame sumce, šťuky, zubáče, to nám chutí viac. Manželka vymyslela, že tento rok kúpime menšie ryby, aby každý mal svoju. Majonézový šalát robiť nevie, preto sme vždy mávali len zemiaky. Práve nedávno sme sa bavili, že by ho mohla tento rok skúsiť, tak som zvedavý, ako to dopadne. Držte nám palce,“ uzatvára so smiechom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas víkend, Karin Kollárová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli