Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2019 14:43 | Šport | Futbal

Ladislav Jurkemik, bývalý tréner futbalovej reprezentácie: Bola by hlúposť vyhnať Hapala!

Jeho gól z diaľky v súboji o bronz na ME 1980 proti Taliansku obletel svet. V bývalom Československu ho vysielali na televíznej obrazovke denne v rámci upútavky relácie Góly – body – sekundy. Spoľahlivý obranca Ladislav Jurkemik (66) má zlato z európskeho šampionátu 1976 v Juhoslávii a bol aj účastníkom majstrovstiev sveta 1982 v Španielsku. Bývalý tréner slovenskej reprezentácie pozorne sledoval práve skončenú kvalifikáciu ME 2020.

? Slováci nepostúpili zo skupinových bojov. Šancu na reparát majú v marcovej baráži. Ako to hodnotíte?

- Ešte to nie je úplne zbabrané. Bezpodmienečne však mali postúpiť priamo. Wales nie je mužstvo, ktoré by bolo lepšie ako my. Napriek tomu sme nad ním nedokázali ani raz vyhrať. To rozhodlo. Maďarov som nebral za silného súpera, lebo oni majú len silné reči.

? Čo vám chýba na našom mužstve?

 

- Väčšie nasadenie. Hráči idú podľa mňa maximálne na 90 percent. Síce po zápasoch hovoria, že dali do toho všetko, ale nie je to tak. Keby podávali v kluboch takéto výkony, tak ich pošlú preč. Alebo prinajmenšom posadia na lavičku či tribúnu. Za reprezentáciu a 5,5 milióna ľudí sa musí hrať inak.

? Ako konkrétne?

- Neexistuje, aby sa reprezentant nepobil o svoju česť, o slovenskú hrdosť. Naši hráči to berú tak, že im zápas nevyšiel. Akože nevyšiel? Odpoveď je taká, že ho jednoducho vypustili! A mali by za to znášať aj kritiku. Mám pocit, že oni chcú, aby ich stále niekto chválil, akí sú dobrí. Ak by boli dobrí, postúpili by na majstrovstvá Európy. A keby boli naozaj dobrí, tak by na šampionáte hrali o medailu.

? Veľa reprezentantov nehráva pravidelne v kluboch. Považujete to za zásadný problém?

- Áno, lebo nemajú zápasové tempo. A ak im chýba, tak nemôžu dostať súpera pod tlak. V opačnom prípade by museli dať doma Walesu trojku. Veľa našich futbalistov nie je zvyknutých na zápasové tempo. Iba s tréningovým sa nedá vybehnúť na žiadneho súpera. Základom je dobrá kondičná pripravenosť. Potom môžu hráči jazdiť, makať. Prechádzať sa môže po ihrisku iba Messi. Ostatní musia behať.

? Nie je to však problém trénera Hapala, že nehrávajú v kluboch. Čo má s nimi robiť, keď prídu bez hernej praxe?

- Hráči by mali na sebe viac pracovať. Nastúpiť napríklad za rezervu nie je predsa hanba. Rovnako tak ani pridať si po tréningu streľbu, šprinty, dať si pár dĺžok. Aby aj tréner postrehol, že majú záujem dostať sa do základnej zostavy. V západoeurópskych ligách si vážia tých, ktorí urobia niečo navyše. Viem, o čom hovorím. Bol som tam 12 rokov.

? Čo vás najviac sklamalo v priebehu kvalifikácie?

- Prístup hráčov. Ľudia prepáčia technickú chybu, zlý center. Ale nie nedostatok nasadenia. Hráči im nemôžu dať zámienku na piskot. Ako proti Azerbajdžanu. Takého slabého súpera som ešte nevidel. Nevedel sa dostať cez polovicu ihriska a my nie sme schopní nasúkať mu päť, šesť gólov. Nech sa na mňa hráči nehnevajú, ale niekedy mi to pripadá tak, že prídu domov navštíviť rodiny a idú naspäť. Toto som im povedal, keď som trénoval reprezentáciu. Jasné, že boli všetci urazení.

? Myslíte si, že v reprezentácii sa správajú inak ako vo svojich kluboch?

- Presne tak. V reprezentácii im stále niečo tolerujú. Raz taký nočný výjazd, inokedy zasa taký. Ale nikoho poriadne nepotrestajú, lebo ich stále potrebujeme. Keď sa niekto nechce prispôsobiť pravidlám, nech ho radšej nahradí slabší a bojovnejší.

? Vidíte posun v Hapalovom tíme oproti tomu, ktorý viedol Ján Kozák?

- Každý musel rátať s tým, že niektorí budú končiť. Počas kvalifikácie sa buduje nové mužstvo. Jano Kozák mal hráčov, ktorí stabilne hrávali a boli oporami. Teraz nastala generačná výmena. Na to treba aj trochu trpezlivosti.

? Trénera Hapala bombardujú, že napriek slabším výkonom nemenil základnú zostavu. Súhlasíte s kritikmi?

- Nie. Ja to nevnímam ako chybu. Nemal taký veľký výber hráčov ako Kozák. Napriek tomu citlivo zapracúva mladých hráčov do tímu. Tréneri sa vždy snažia čo najviac stabilizovať zostavu. Skúšajú, hľadajú, a keď ju nájdu, dávajú dôveru tým istým. To je normálny proces.

? Ozývajú sa hlasy, že Hapal by už Slovákov viesť v baráži nemal. Váš názor?

- Bola by hlúposť vyhnať Hapala a nahradiť ho iným. Ja by som Hapalovi vyčítal to, že je na hráčov mäkký. Hoci je to férový tréner i človek, mal by viac pritvrdiť a nemať s nimi príliš kamarátsky vzťah, lebo oni to často zneužívajú a trénera hodia cez palubu.

? Veríte, že postúpime z baráže na ME?

- Keď už túto šancu pustia z rúk, tak si môžu búchať hlavu o stenu. Neviem však, čo sú to za majstrovstvá, keď na nich bude až 24 mužstiev, čo je skoro polovica Európy. Bola by hanba, keby sme medzi nimi mali chýbať.

Slováci v prípade postupu na ME proti Španielom

O posledné štyri voľné miesta na ME zabojuje 16 mužstiev v marcovej baráži. V našej B divízii je zloženie semifinálových dvojíc jasné: Bosna a Hercegovina – Sev. Írsko, Slovensko – Írsko. Hrá sa na jeden zápas. Víťazi sa stretnú vo finále, výhodu domáceho prostredia určí dnešný žreb. Ak Slováci postúpia na ME, dostanú sa do E-skupiny. Jej istým účastníkom je už Španielsko. Skupinové zápasy sa budú hrať v Bilbau a v Dubline.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Miroslav Bukov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Young depressed woman
Žena pri manželovi prežívala peklo: Kopance a vulgarizmy! Neuveriteľné, čo jej zakazoval
V tlačenici na oslavách Halloweenu zahynuli desiatky ľudí
SMRTIACA tlačenica v Soule, v ktorej zomrelo 159 ľudí: Po 2 rokoch nočná mora ožila!
(ilustračné foto)
Vedci skúmali listy a prekvapilo ich, načo slúži žilnatina: O tomto sa doteraz iba špekulovalo
(ilustračné foto)
Slovenská polícia uzavrie dohodu o spolupráci: Aká krajina pomôže pri boji s kriminalitou?
Minister životného prostredia Taraba má na krku malér.
Tomáš Taraba odvolal riaditeľa významnej inštitúcie: Funkciu šéfa preberie tento muž
Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Veľký zvrat v prípade smrti Maradonu: Lekárska správa odhaľuje, čo ho skutočne zabilo!
(ilustračné foto)
Chaos na letisku v Budapešti: TOTO na kontrole naozaj niekto prehliadol?!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
(ilustračné foto)
Úmrtie študenta († 17) na internáte v Piešťanoch: Čo sa mladému chlapcovi malo stať osudným?
Machala zapochyboval o guľatosti Zeme.
Váš Tip
Vedci reagujú na Machalu: Takto si guľatosť Zeme môžete overiť aj bez cesty do vesmíru
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
Polícia reaguje na zmeny v NAKA: Táto vec stále ostáva prioritou
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)