Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.10.2019 18:28 | Správy | Zahraničné správy

S požiarom v Kalifornii sa potýka niekoľko tisíc hasičov: Úrady nariadili evakuáciu

V Kalifornii na západnom pobreží USA ďalej zúria požiare a úrady nariadili v okrese Sonoma severne od San Franciska evakuáciu už 180.000 ľudí. S odkazom na miestnu políciu o tom informovala agentúra AFP.

Miestne energetická spoločnosť preventívne prerušuje dodávky prúdu kvôli nebezpečenstvu vzniku nových požiarov. Bez elektriny dnes bude takmer milión domácností a podnikov, výpadky by pritom mohli trvať až 48 hodín. Najľudnatejší americký štát, ktorý má na 40 miliónov obyvateľov, sa s požiarmi stretáva od štvrtka. Zatiaľ nie je jasné, čo je spôsobilo.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Energetická spoločnosť PG & E však uviedla, že tesne pred prepuknutím ohňa na severe sa v oblasti pokazilo vedenia vysokého napätia. Vinársku oblasť Sonoma severne od San Franciska teraz trápia požiare najviac. Požiarnici majú pod kontrolou len asi desatinu horiaceho územia o rozlohe viac ako 120 kilometrov štvorcových. Situáciu komplikuje suchý a silný vietor s rýchlosťou až 120 kilometrov za hodinu, ktorý je najsilnejší za niekoľko posledných rokov.

Meteorológovia varujú, že vietor môže spôsobiť nepredvídateľné správanie plameňov a môže šíriť žeravé uhlíky na kilometre ďaleko. Vlhkosť vzduchu pritom na niektorých miestach klesá na jednociferné hodnoty. Kvôli poveternostným podmienkam sa dnes tiež do boja s plameňmi zrejme nebudú môcť zapojiť lietadlá a vrtuľníky. "Akákoľvek iskra z ktoréhokoľvek zdroja môže spôsobiť katastrofu," varoval predstaviteľ PG & E.

Otvoriť galériu
"Nechceme byť jedným z týchto zdrojov," dodal. Preventívne výpadky sa dnes majú dotknúť až 2,35 milióna ľudí. Energetická spoločnosť sa obáva, že oheň by mohol vzniknúť napríklad pri skratku v prípade vyvrátenie stĺpov elektrického vedenia. Možná súvislosť medzi terajšími požiare a pokazeným elektrickým vedením je podľa AP pripomienkou nešťastie z minulého roka, keď oheň v meste Paradise zabil 85 ľudí. Bol to najkatastrofálnejší požiar v Spojených štátoch za posledné storočie. Štátne úrady pri vyšetrovaní došli k záveru, že ho zapálilo práve poškodené elektrické vedenie spoločnosti PG & E.
Už v piatok museli evakuovať na 50.000 ľudí z oblasti Santa Clarita severne od Los Angeles. Takmer všetci evakuovaní sa však cez víkend mohli vrátiť do svojich domovov, hasiči tam majú väčšinu požiaru už pod kontrolou. Miestna polícia uviedla, že na spálenisku našla ľudské pozostatky, nie je však isté, či toto úmrtie súvisí s požiarom. So živlom sa stále potýka niekoľko tisíc hasičov. Vietor rýchlo šíri plamene do ďalších oblastí, cieľom požiarnikov je teraz zabrániť tomu, aby požiar zasiahol husto obývané oblasti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Radosť Dávida po expresnom góle.
Foto
Ponuky na Hancka pribúdajú: Slovenský obranca je v hľadáčiku ďalšieho anglického klubu
Photo Young Contemplated Woman Lying On Bed
Nemôžete zaspať? Prinášame vám pár tipov, ako zlepšiť svoje návyky!
(ilustračné foto).
Leňošenie môže byť pre naše srdce nebezpečné: Dodržiavajte týchto 7 tipov a budete sa cítiť lepšie!
Benátky, Taliansko
Jedno z najnavštevovanejších miest zavádza ďalšie zákazy: Na toto radšej ani nepomyslite
(ilustračné foto)
Problémy s vyrážkami? Zbavíte sa ich JEDNOU vecou! Nikdy to nebolo jednoduchšie
Na hrobe Prigožina v Petrohrade odhalili jeho bronzovú sochu.
Foto
Prigožin († 62) by dnes oslávil narodeniny: Dostalo sa mu veľkej pocty! Pri jeho hrobe odhalili čosi nevídané
view of feet of sporty woman walking, copy space, unfocused view
Dráma počas pretekov v Nízkych Tatrách: 24-ročného muža museli ratovať leteckí záchranári!
Boris Valábik je bývalý hokejista NHL.
Boris Valábik si vyskúšal presnosť streľby: Čo hovoríte na jeho výkon?
Počas terénnych prác v okolí Rusoviec objavili študenti pôsobivého okáňa pajaseňového.
Váš Tip
Unikátny objav v okolí Rusoviec: Obor z Číny lieta už aj na Slovensku!
Foto
Liečba rakoviny nezaberala, žena zobrala osud do vlastných rúk: Teraz tvrdí, že za zdravie vďačí hypnóze!
Cinnamon sticks and powder, studio shot, wood surface,
Ak telo bojuje so zápalom, siahnite po koreninách: 5 zázrakov, o ktorých sa nehovorí! Účinok najmä pri jednom ochorení
svadba s tučniakmi
Foto
Takúto svadbu ste ešte nezažili: Šialené, čo ženích dovliekol do sály! Nevesta si len pretierala oči