Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2019 18:05 | Prominenti | Karel Gott († 80)

S Gottom († 80) spolupracovali najväčšie legendy: Zaspomínajte si na božské duetá hviezd

Chýba celému svetu! Karel Gott († 80) bol nielen kráľom československého popu, ale aj hviezdou svetového kalibru. Počas svojej viac než šesťdesiatročnej kariéry si tľapol na spoluprácu s viacerými osobnosťami z hudobného priemyslu.

V posledných rokoch nahral v nemecky hovoriacich krajinách úspešné duetá s raperom Bushidom, Nanou Mouskori, husľovým kráľom valčíkov André Rieuom a Marianom Goldom zo skupiny Alphaville.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Španielskemu spevákovi Juliovi Iglesiasovi sa však tento sen nesplnil, hoci po spoločnej piesni s maestrom túžil. Gott má na svojom konte vyše 300 duet, z ktorých mnohé uskutočnil s Helenou Vondráčkovou a Luciou Bílou. Spolupracoval aj s Darou Rolins, Dušanom Grúňom, kapelou No Name či Petrom Dvorským, ktorí sa podelili o svoje spomienky.

Otvoriť galériu

Pod taktovkou Paľa Haberu vznikla jedna z najkrajších vianočných balád 90. rokov Svet lásku má. Napriek tomu, že Habera zložil hudbu a text napísal Daniel Hevier, ten pravý šmrnc piesni okrem Paľa dodali Peter Dvorský a Karel Gott. Nahrávka vznikla v spolupráci so Slovenskou filharmóniou a šéfdirigentom Ondrejom Lenárdom.

„Bolo to veľmi zaujímavé, lebo my sme všetci skúšali sami a až potom sme sa stretli spolu, aby sme to natočili. Bolo to v Dóme svätého Martina a bolo to nádherné. Tam sa zapálilo 2 000 sviečok a točilo sa. Museli sme prerušiť natáčanie, lebo tam mali litánie a potom ešte raz všetky sviečky zapáliť.  Bol večer a bolo chladno. Karel povedal: „Ja to už nenatočím.“ A že prečo, odpovedal: „Už nevyzerám dobre.“ Ale potom sme to natočili, samozrejme,“ uviedol Dvorský.

 

Julio Iglesias, španielsky spevák

Otvoriť galériu
Julio Iglesias a Karel Gott
Zdroj: getty images
Až sa raz naučím trochu po česky, určite natočím s Karlom Gottom dueto v češtine. Prečo? Pretože ho počúvam už veľmi dlho a jeho spev mi vždy imponoval,“ povedal dávnejšie o svojom nesplnenom sne.

Otvoriť galériu
Karel s Darou
Zdroj: anc

„V deviatich rokoch som nahrala svoj prvý album a mala som za sebou desiatky koncertov. Tak sa o mne dozvedel aj autor Zvonkov Jiří Zmožek, ktorý povedal Karlovi, aby so mnou naspieval dueto. A preto, že Karel mal vždy nos na dobré hity, tak zdvihol telefón a zavolal k nám domov. Zdvihla to moja mama a skoro odpadla. Premiérovo sme Zvonky spievali na jeho veľkom vianočnom koncerte  v pražskej Lucerne presne v deň mojich 11. narodenín.“

 

Otvoriť galériu
José Carreras
Zdroj: František Jirásek
Slávny operný spevák pozval Karla na svoj pražský koncert pred ôsmimi rokmi, kde si spolu strihli dojemný vianočný duet. Spájalo ich však aj oveľa viac. Carreras menoval v ro ku 2009 Gotta ako jediného zástupcu z krajín strednej a východnej Európy za veľvyslanca svojej nadácie pre leukémiu.

Vtedy, samozrejme, ešte netušil, že bude s vážnou chorobou zápasiť aj on. Tenorista nedávno vyjadril Gottovi podporu. „Práve sedím s pánom Carrerasom. Všetci posielame tie najlepšie priania. Myslíme na vás a dúfame, že se skoro zotavíte,“ napsala na sociálnej  sieti pred dvoma týždňami manažérka slávneho speváka Rosi Pritz.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pro, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Bude proti Kazachom prievan v zostave? Takto to vidia experti!
Uštrikovala si „repliku“ svojho priateľa, vrátane jeho intímnych partií.
Foto
Chýbal jej chlap, a tak si ho vyrobila: S DETAILMI sa vyhrala! Tie FOTO musíte vidieť
Podľa sivých ponožiek v športových sandáloch má Gigi asi české korene.
Foto
Aha, ako topmodelka Hadid oslavovala narodeniny: Gigi, už nemáš 15 rokov!
Poznáte správne odpovede?
Tento KVÍZ musíte zvládnuť ľavou zadnou: Trúfnete si? Nie je tam nič, čo sme sa neučili v škole
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Odvolávanie dvoch ministeriek sa blíži: Ako dopadnú opozičné návrhy?
Bývalý tréner našich hokejistov Vůjtek: Pozrite sa, čo robí na dôchodku...
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael spustil útoky v Pásme Gazy: O život prišli dvaja lekári
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti: Čo ho spôsobilo?
Zámorskí fanúšikovia naložili Slafkovskému: V NHL by si dostal pokutu a stopku!
(Ilustračné foto)
Váš Tip
Študenti z Oravy natočili reportážne video o zemiakoch: Sily si zmerajú s víťaznými príspevkami zo 43 krajín!
Veľkú cenu Eurovízie si odnáša domov švajčiarsky spevák: Jeho meno poznáte z rozprávky
Na podujatí v Bardejove sa žiakom ZŠ Ľ. Podjavorinskej darilo. Dosiahli niekoľko prvých miest.
Foto
Dvaja telocvikári vychovávajú na Luníku IX víťazov súťaží: Ich slová hovoria za všetko