Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2019 17:23 | Správy | Peniaze

U. S. Steel Košice reaguje na ponuku župana Trnku: Jeho postup je neférový a urážajúci

Košické oceliarne U. S. Steel sa v utorok ostro ohradili voči vyjadreniu predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku o ponuke KSK na odkúpenie tejto továrne za jedno euro.

Vedenie spoločnosti nazvalo medializované vyjadrenie Trnku za neprofesionálne a vyjadrilo nad ním mimoriadne znepokojenie, zároveň potvrdilo, že 'fabrika' nie je na predaj. "Postup pána predsedu Košického samosprávneho kraja hodnotíme ako neférový a urážajúci tak manažment U. S. Steel Košice, ako aj všetkých jej zamestnancov. Chceme uistiť našich zamestnancov i verejnosť, že U. S. Steel Košice sa bude naďalej zameriavať na svoju podnikateľskú stratégiu, každodenný bezpečný výkon práce, ochranu nášho životného prostredia a na výrobu vysoko kvalitnej ocele pre našich zákazníkov," uvádza sa v stanovisku vedenia spoločnosti, ktoré TASR poskytla manažérka pre vonkajšie vzťahy podniku Ľubomíra Šoltésová.

Podľa vyjadrenia Trnku z pondelka (23. 9.), dočasným vstupom do podniku chce KSK predísť následkom negatívneho vývoja v závode, najmä prepúšťaniu ďalších zamestnancov. "Vzhľadom na predchádzajúcu diskusiu o investičnom dlhu a ekonomických problémoch, s ktorými U. S. Steel bojuje, sme vedeniu spoločnosti ponúkli pomocnú ruku. Aby sme predišli následným problémom a uchránili zamestnanosť v kraji, zatiaľ neoficiálne sme ponúkli odkúpenie závodu U. S. Steel Košice za obdobných podmienok ako v srbskom Smedereve, kde prešli oceliarne do rúk verejného sektora za jeden dolár," uviedol Trnka. Ako dodal, košický manažment o predaji rozhodnúť nemôže, americké vedenie korporácie sa však bude touto ponukou zaoberať, keď bude doručená oficiálne.

 

Podľa stanoviska oceliarní vedenia spoločnosti akceptovalo požiadavku predsedu KSK o stretnutie, ktoré sa uskutočnilo v piatok 20. septembra. Na ňom sa diskutovalo o témach, týkajúcich sa aktuálnej situácie v oceliarskom sektore. Hutnícka továreň v Košiciach, tak ako ďalší výrobcovia oceliarskych výrobkov v EÚ, musí čeliť neférovej konkurencii dovozcov z tretích krajín mimo EÚ, ktoré nie sú zaťažené nákladmi vyplývajúcimi z environmentálnej legislatívy EÚ. Zástupcovia manažmentu deklarovali, že aj napriek neľahkej situácii na európskom i celosvetovom trhu s oceľou je U. S. Steel Košice aj naďalej schopný plniť kvalitatívne požiadavky svojich zákazníkov, dodávať im výrobky včas a napredovať v rámci svojej stratégie.

"Chceli sme a chceme veriť, že obsah diskusie a informácie, poskytnuté vedením spoločnosti, dostatočne ozrejmili predstaviteľovi kraja a ďalším prítomným aktuálne neférové podmienky na trhu v EÚ. O to viac sme boli prekvapení, keď v závere nášho stretnutia pán predseda Trnka verbálne prezentoval svoju ponuku, ktorá nie je opodstatnená a nie je založená na žiadnom reálnom základe. Vedenie U. S. Steel Košice deklarovalo, že táto fabrika nie je na predaj a o to viac je ťažko pochopiteľné, prečo sa pán predseda Trnka rozhodol komunikovať s médiami o téme, ktorá je absolútne irelevantná," konštatuje sa v stanovisku.

Podľa názoru vedenia oceliarní išlo len o politickú taktiku na pritiahnutie pozornosti v médiách. "U. S. Steel Košice preferuje a uprednostňuje transparentný a férový prístup v rokovaniach a diskusiách so všetkými partnermi v oblasti podnikateľských aktivít, ako aj s predstaviteľmi štátu i lokálnych samospráv," vyhlásila spoločnosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta zrútenia diaľnice.
Obrovské nešťastie v juhočínskej provincii: Zrútila sa tam časť diaľnice! O život prišlo niekoľko osôb
Steven Stamkos a Juraj Slafkovský.
Obrovská hviezda NHL k Slafkovskému? Expert ich vidí spolu v presilovke
(ilustr.foto)
V Sebechleboch sa zrazil motocykel s osobným automobilom: Pre úsek platí výrazné dopravné obmedzenie!
Senior woman pulling cheeks to feel softness and looking at camera. Beauty portrait of happy mature woman smiling with hands on cheek isolated over grey background. Aging process and perfect skin concept.
Chcete vyzerať o 10 rokov mladšie? Dodržte TÝCHTO 5 pravidiel a zmena príde čoskoro!
Fotografia Zuzany Čaputovej pri príležitosti Sviatku práce.
Prezidentka rozumie pracovnej situácií na Slovensku: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si uplatnenie
Okuliare pre virtuálnu realitu - Prenesú človeka v čase i priestore.
Váš Tip
Vďaka virtuálnej realite vám pred očami ožijú artefakty: Na výstave sa prenesiete o niekoľko storočí späť!
(ilustračné foto)
NAJRIZIKOVEJŠIE povolania?! V týchto odvetviach sa vlani vyskytlo najviac chorôb
Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu a popola.
Zem sa opäť ozýva: Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu! Tisícky ľudí je evakuovaných
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a izraelský prezident Jicchak Herzog pózujú počas stretnutia v Tel Avive.
Blinken sa stretol s izraelským prezidentom Herzogom: O čom diskutovali? Spoločne chcú dosiahnuť jednu vec!
Strom Robina Hooda, anglicky Sycamore Gap Tree
Spílenie ikonického stromu Robina Hooda bude mať dohru: Vzniesli obvinenie voči dvom mužom!
Hráči Slovana zľava Milan Borjan, Lucas Lovat a Kevin Wimmer sa radujú z víťazstva
Slovanu sa môže vrátiť obrovská opora: Veľký zvrat?
Samica Gen-čan má už dvanásť rokov.
Do zoo priviezli hrocha, po 7 rokoch prišiel ŠOK: Prečo si to nikto nevšimol?!