Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Na Štrbskom Plese v 3. stupni ochrany vzniká mohutná vyhliadka: Gigantická veža rozhádala Tatrancov

V Areáli snov je poriadny frmol. Už vyše mesiaca panuje vedľa skokanských mostíkov a bežeckej dráhy pracovný ruch. Stavebná spoločnosť z Popradu - Spišskej Soboty tam stavia vyhliadkovo-náučnú vežu.

Vysoká bude 53 metrov a prví návštevníci by na ňu mali vyjsť začiatkom budúceho leta. Nový Čas zistil, čo na budúcu atrakciu najmenších veľhôr sveta hovoria turisti a ako reagujú domáci. Vítajú ju, alebo by sa radšej aj naďaleji na Tatry pozerali zo štítov vrchov a hrebeňov? Priamo v najlukratívnejšom rezorte slovenského cestovného ruchu vyrastá drevená veža úctyhodných rozmerov, na ktorú sa zmestí až 500 návštevníkov. Práve jej rozmery neunikli pozornosti návštevníkov, čo následne spustilo búrlivé diskusie na rôznych fórach o vhodnosti takéhoto projektu na danom mieste.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Štefan Bielak, prednosta Obecného úradu v Štrbe potvrdil, že na jej stavbu vydali územné a stavebné povolenie. „Nik zo zainteresovaných nemal k tomu pripomienky a všetky inštitúcie a organizácie sa k tomu vyjadrili kladne. Stavba je v súlade z územným plánom a stavebné povolenie je právoplatné,“ prezradil Novému Času. Ani riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko nemá proti stavbe pripomienky: „Je síce realizovaná v národnom parku v 3. stupni ochrany, ale v intraviláne a v lokalite, ktorá je odprírodnená. Je to bývalé škvarové ihrisko a projekt je v súlade s rozvojom tohto strediska.“

Kto to zacvaká

 

Stavbu realizuje česká firma špecializujúca sa na drevené konštrukcie. Investorom tatranskej vyhliadkovej veže je popradská spoločnosť High Tatras Tower, ktorej stopercentným majiteľom je podľa portálu finweb akciová spoločnosť Royal Brabest Capital z Popradu-Spišskej Soboty. Jej štatutárom je aj Roman Antal, ktorý v minulosti stál za projektom megakasína, hotela a golfového ihriska Okko G.E.R. pri Veľkom Slavkove. Investícia za vyše 100 miliónov eur však nevyšla kvôli pozemkom a Antalove firmy z jej zmarenia vinili Slovenský pozemkový fond. Svoje pohľadávky neskôr postúpili na cyperskú schránku Ermano Trade, ktorá sa na súde v Prešove dožaduje odškodnenia vo výške 177 miliónov eur.

Otvoriť galériu

Roman Antal je známy aj ľúbostnými vzťahmi so známymi ženami. Kedysi randil so šéfkou módnej televízie Gabrielou Drobovou a neskôr si vzal za manželku Lindu Rezešovú. Antal bol jej tretím manželom a porodila mu syna Jakuba, ktorý má dnes už 7 rokov. Manželstvo Antala a Rezešovej však stroskotalo po dvoch rokoch. O rozvod požiadal práve podnikateľ. Nový Čas oslovil s viacerými otázkami aj investora, ktorý sa však do uzávierky novín nevyjadril.

Bude mať úspech?

Vyhliadkovú vežu, ktorá rozdelila Tatrancov na dva tábory, sa chystajú sprístupniť začiatkom budúceho leta. Vzniká len niekoľko desiatok metrov pod veľkým skokanským mostíkom, ktorý je už viac ako 20 rokov nefunkčný. Či bude mať nová výšková stavba u turistov úspech, závisí od mnohých okolností. Podobná atrakcia je v Bachledovej doline a teší sa obrovskému záujmu návštevníkov. Domáci vidia ako jeden z možných problémov kapacitu parkovacích miest, ktorá je už teraz v lokalite Štrbského Plesa nedostačujúca.

 

Sú takéto stavby pre tatry prospešné?

Otvoriť galériu
Ján Tribula
Zdroj: ajt

- Pre mňa sú Tatry krajšie, keď sa na ne pozerám z niektorého štítu, a preto sa snažím dostať na každý. Takýmto atrakciám sa vyhýbam, cítim sa na nich ako na rušnom námestí.

 

Otvoriť galériu
Marcel Forgáč
Zdroj: amf

- Som zástancom toho, aby sa v rozumnej miere rozvíjali turistické strediská, ktoré fungujú už viac ako sto rokov a, naopak, som za zvýšenú ochranu iných destinácií, možno aj formou uzávery. Mne sa tá atrakcia nepáči, mám rád prírodnú atmosféru. Štrbské Pleso potrebuje ísť viac do kvality ako do stavieb takýchto obrovských atrakcií. Krásny výhľad by mal byť odmenou za trochu turistickej námahy.

 

Otvoriť galériu
Arne Kroták
Zdroj: jf

- Niečo som o tej veži zachytil v televízii, ale nemám bližšie informácie, takže ťažko sa k tomu môžem vyjadriť.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!