Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.09.2019 00:45 | Správy | Zahraničné správy

Šéf diplomacie USA Pompeo navštívil Brusel: Stretol sa s nastupujúcim vedením EÚ

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa tento týždeň stretol v Bruseli s nastupujúcim vedením Európskej únie s cieľom reštartovať vzťahy, ktoré sa "na mnohých frontoch" dostali do slepej uličky.

V utorok to oznámil veľvyslanec USA pri EÚ Gordon Sondland, ktorého citovala tlačová agentúrou DPA. Pompeo sa počas dvojdňovej návštevy, ktorá sa začala v pondelok v neskorších hodinách, stretol s nadchádzajúcou predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, budúcim predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, predsedom Európskeho parlamentu Davidom Sassolim a s budúcim šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom.

"Náš vzťah s Európskou úniou sa dostal do mnohých patových situácií na mnohých frontoch, v obchode a ďalších záležitostiach, a vyústil do... množstva nepríjemných, nevrlých rozhovorov," povedal Sondland novinárom.

Nič však nenaznačuje, že Washington uvažuje o zmene v prístupe k Bruselu. Za vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa totiž vznikla séria názorových zrážok v celej škále záležitostí, od obchodu až po jadrovú dohodu s Iránom, vzťahy s Čínou a klimatické zmeny, napísala agentúra DPA.

 

"Po nástupe novej skupiny predstaviteľov EÚ si podľa mňa otvorenejšie priznáme naše rozdielne názory na taktické postupy a budeme hľadať spôsob, ako pri týchto rozdielnych taktikách... môžeme spolupracovať," uviedol Sondland. Ako príklad spomenul Irán, kde EÚ a USA v podstate sledujú tie isté ciele.

Voľby do Európskeho parlamentu sa konali v máji. Výsledkom je nové vedenie EÚ. Von der Leyenová má nastúpiť do úradu po predsedovi EK Jeanovi-Claudovi Junckerovi 1. novembra s novým tímom; Michel prevezme funkciu o mesiac neskôr.

Jednou z najnaliehavejších záležitostí bude pre nový tím práve obchod. Brusel sa zo všetkých síl snaží vstúpiť do rokovaní o obchodnej dohode s USA ešte pred novembrovým konečným termínom, keď má Trump rozhodnúť, či zvýši dovozné clá na autá z EÚ.

"Keď príde konečný termín, prezident sa rozhodne na základe množstva faktorov," vyhlásil Sondland. A dodal: "Pri súčasnom vedení existuje cestička, na ktorej sme však už nejaký ten čas. Neprinieslo to žiadnu skvelú výslednú dohodu."

Sondland zdôraznil, že Pompeo "nechcel nikoho uraziť", keď sa rozhodol nestretnúť s nikým zo súčasných predstaviteľov EÚ, ako je napríklad Juncker, šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová či predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Účelom jeho cesty... nebolo stretnúť sa s ľuďmi, s ktorými sa už minister stretol," vysvetlil veľvyslanec USA. Avšak hovorkyňa Európskej komisie Mina Andreevová v pondelok pred novinármi v Bruseli spochybnila potrebu reštartu vzťahov medzi EÚ a USA. "Myslím, že všetci veľmi dobre viete, že predseda Juncker má veľmi dobrý vzťah so samotným prezidentom Trumpom," uviedla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Stav Roberta Fica je stabilizovaný.
Zvrat 2 týždne po atentáte: Muž, ktorý strieľal na Fica, je v nemocnici!
Helena Vondráčková.
Vondráčková ostala z fanúšikov na Slovensku v údive: TOTO spevácku divu veľmi prekvapilo!
(ilustračné foto).
Výstrahy pred búrkami: Považie zažije extrémne dažde, silný vietor aj krupobitie
Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra Roberta Fica.
Prezidentka podpísala nový zákon: Týkať sa má rozpočtových pravidiel verejnej správy
Foto
Športový svet oplakáva ďalší mladý život... Vychádzajúci talent mal iba 26 rokov
Slovensko - Zuzana Čaputová (49) (13 600 €)
Aktualizované
Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia
V mestskej hromadnej doprave v Bratislave vás už privíta robot.
Váš Tip
Novinka v bratislavskej MHD: Vo vozidlách vás privíta robot! Dopravný podnik hľadá meno, máte nápad?
Veľkú cenu Monaka pozorne sledovali viaceré známe tváre.
Foto
V Monaku sa to hemžilo celebritami: Na populárnych pretekoch sa prevetrali vnady aj outfity!
Nový ukrajinský minister obrany Rustem Umerov.
Kyjev očakáva prvé dodávky F-16: Ukrajinský minister hovorí, že pomoc prichádza neskoro
Maďarský premiér Viktor Orbán
Orbánov drsný odkaz do Bruselu: Mladých Maďarov nepošleme do vojen cudzích krajín
Vlajka NATO a ruský prezident Vladimir Putin.
Putin varuje malé krajiny Európy! Mrazivé slová ruského prezidenta
Madison zomrela v náručí svojho manžela po tom, ako počas svadobnej cesty v Európe utrpela mozgovú aneuryzmu.  
Romantická dovolenka sa zmenila na nočnú moru: Madi zomrela v náručí manžela! Srdcervúce slová vdovca