Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2019 06:00 | Správy | Domáce správy

Druhá najdôležitejšia osoba na ministerstve spravodlivosti odmieta komunikáciu s Kočnerom: Zmenila Jankovská mobil po výzve prokurátorov?

Verejnosť prekvapili prokurátori, vyzývajúci zástupcov štátnych orgánov, ktorí majú spojitosť s Mariánom Kočnerom (56), aby sa sami prihlásili, inak budú mať oveľa väčší problém.

O tri dni na to už polícia začala zbierať mobily viacerých sudkýň, ale aj štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej (48). Tá dlho o spojitosti s Kočnerom mlčala, prehovorila až teraz, keď oznámila, že s obvineným vôbec nekomunikovala. Podľa medializovaných informácií však vyšetrovatelia našli v Kočnerovom mobile viac ako tisícku správ práve s Jankovskou. Kde je pravda? Jankovskú Kočner v komunikácii s Alenou Zsuzsovou cez aplikáciu Threema označoval za svoju opičku. TV Markíza informovala o tom, že vyšetrovatelia majú k dispozícii tisíc správ medzi Kočnerom a Jankovskou, ktoré sú z obdobia od jesene 2017 až do jeho zadržania.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Spojitosť tajomníčky s Kočnerom vyvolala požiadavku na jej odstúpenie z funkcie na rezorte spravodlivosti. „Nemôže byť vo funkcii tajomníka niekto, kto vedome spolupracoval s mafiou,“ povedal Igor Matovič. Jankovská to odmieta a tvrdí, že je pripravená spolupracovať s políciou. „S obvineným M. K. som nekomunikovala, ani som sa s ním nestretla,“ povedala s tým, že podáva trestné oznámenie na Matoviča. Polícia reálne začala vo veci zaistených mobilov trestné stíhanie a preveruje tak, čo sa dá z Kočnerových správ zistiť: „Policajti NAKA vykonali početné zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa.“ V realite musia dokázať, že správy reálne patria osobám, s ktorými si Kočner písal a mal ich uložené vo svojom telefóne.

Denník N už minulý týždeň informoval, že policajti pristúpili k odberu mobilov po tom, čo niektoré osoby začali meniť svoje telefóny za nové. V tom prípade by polícia len ťažko dokázala spárovať telefóny, cez ktoré si používatelia písali v aplikácii Threema. Či to je aj prípad Jankovskej, nevedno, polícia ani prokuratúra celú vec zatiaľ nekomentujú. Jankovská neodpovedala či zmenila telefón v poslednej dobe.

 

Podľa advokáta Róberta Bánosa už len to, že polícia zobrala Jankovskej telefón, naznačuje, že by sa v ňom mohli nachádzať údaje dôležité pre vyšetrovanie. „Musia mať nejakú operatívnu informáciu, že v tom telefóne sa môžu nachádzať dôkazy týkajúce sa trestnej činnosti. Až keď majú takéto informácie, vtedy to môžu riešiť. Môže to spraviť policajt, netreba k tomu súhlas zvlášť prokurátora,“ povedal advokát Bános. Jankovská sa obhajuje aj tým, že mobil vydala mužom zákona sama. Podľa advokáta však už nemala na výber po policajnej výzve. „Najprv sa vyzýva, a až keď nevydá niekto dobrovoľne mobil, tak až potom môže prísť odňatie veci,“ vysvetlil Bános.

 

Otvoriť galériu
Jozef Šátek
Zdroj: anc

Jozef Šátek, bývalý vyšetrovateľ

Myslím si, že polícia žiadala telefón určitého čísla - rozhodne to konkretizovali, že je to určitý telefón. Tak ako hocikto, tak si môže aj pani Jankovská kedykoľvek daný mobil ako prístroj vymeniť. Pokiaľ to polícia nemala nejako inak zabezpečené, že nedôjde k zničeniu mobilu, tak aj tie štyri dni od výzvy prokurátorov je dlhý čas. Vydanie telefónu je zaisťovací úkon a zákonnou podmienkou je, že musí byť dôležitá pre trestné konanie. Dôležitá či už ako vec, ako dôkaz, alebo dôležitá obsahom. Ja si myslím, že polícia už má dostatok dôkazov, a pokiaľ nie dôkazov, tak závažných indícií, ktoré vedú k tomu, že tie správy medzi tými osobami prebiehali.

 

Prečo Jankovská tvrdí, že sa nepozná s Kočnerom

1. Mobil mohla v posledných mesiacoch vymeniť a polícii odovzdala druhý, alebo sú správy z pôvodného úplne vymazané.
2. Je nevinná, s Kočnerom reálne nekomunikovala a správy s ňou v Kočnerovom mobile cez aplikáciu Threema sú podvrh.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ostrava pár hodín pred MS: Ako na stavenisku!
Chcel zavtipkovať, no skoro prišiel o život: Toto na vlakovej stanici nikdy neskúšajte
Chlapec chcel na nástupišti zavtipkovať, takmer ho to stálo život: Toto bol fakt zlý nápad!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina nemá inú možnosť, parlament odhlasoval nový zákon: Do armády budú môcť nastúpiť aj ONI!
Ursula von der Leyen chce byť opäť v prestížnej funkcii.
Šéfka Európskej komisie sa vyjadrila jasne: Toto Číne nemôžeme dovoliť!
Ako manažér detskej skupiny viac nepracuje.
Foto
Manžel Spievanky Podhradskej bojuje s leukémiou, zverejnila aktuálnu fotku: Slová, ktoré vás rozplačú
Woman man smiling restaurant love date
Čakáte na vysnívanú LÁSKU? Možno ju máte priamo pred očami! Ako zistíte, že s vami flirtuje
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin sa piatykrát ujal funkcie prezidenta: Táto krajina nezaháľa! Aký odkaz vyslala?
Foto
Obľúbený herec Koleník v nepríjemnostiach: Zašlo to ďaleko, musel urobiť rázny krok!
Ilustračné foto
Odborníci dvíhajú varovný prst: Dámy, túto vec nepodceňujte! Zvyšujete tým riziko tichého zabijaka
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Posun vo vyšetrovaní bombových hrozieb na slovenských školách: Polícia už vie, o čo ide!
Archívna fotografia z Druhej svetovej vojny.
Predseda SZPB poďakoval bojovníkom Červenej armády: Robme všetko preto, aby už nikdy nedošlo k vojne
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!