Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2019 14:58 | Šport | Futbal

Fanúšikovia Zenitu sa pustili do vedenia: Hnusný rasistický útok na Malcoma!

Vlani koncom júla bol brazílsky futbalista Malcom blízko prestupu z francúzskeho Girondins Bordeaux do talianskeho AS Rím.

Transfer bol prakticky spečatený, chýbali už iba podpisy, keď sa do hry o Malcoma vložili zástupcovia FC Barcelona.

Tí ponúkli vyššie odstupné a rodák zo Sao Paula sa nakoniec presťahoval do Katalánska. Na štadióne Camp Nou mu však príliš "ruže nekvitli". Nastúpil v 24 súťažných dueloch, keď zväčša naskakoval z lavičky náhradníkov. Azda najvydarenejšie stretnutie v barcelonskom drese odohral v pohárovom "El Clásicu" proti Realu Madrid (1:1), v ktorom dokonca aj skóroval.

Keďže FC Barcelona pred začiatkom novej sezóny 2019/2020 opäť vo veľkom nakupoval, v snahe neporušiť finančné pravidlá fair-play musí zákonite aj predávať. Malcom tak po dvanástich mesiacoch v tíme "blaugranas" za 40 miliónov eur prestúpil do Zenitu Petrohrad. V Rusku je však iba niekoľko dní a už sa začína špekulovať o januárovom odchode z tejto krajiny. Dôvodom má byť rasizmus tamojších fanúšikov.

 

Podporovatelia petrohradského tímu sú známi tým, že sú proti tomu, aby vedenie Zenitu kupovalo do kádra hráčov tmavej pleti. V najrozľahlejšej krajine sveta, ktorá minulý rok organizovala majstrovstvá sveta, však zďaleka nie sú jediní. Takéto diskriminačné správanie vo veľkom "kvitne" napríklad aj u priaznivcov viacerých moskovských klubov.

Malcom cez víkend zažil premiéru v petrohradskom drese v zápase proti FK Krasnodar (1:1), keď nastúpil v 72. min. Fanúšikovia Zenitu v priebehu tohto duelu rozvinuli transparent, na ktorom bolo napísané: "Ďakujeme predstaviteľom nášho klubu za to, že zostali verní naším tradíciám." Táto správa predstavovala ironický odkaz na "tichú politiku" Zenitu neuzatvárať kontrakty s futbalistami tmavej pleti.

Napriek tomu, že vedenie Zenitu nevydalo k tomuto incidentu žiadne oficiálne stanovisko, denník AS s odvolaním sa na agentúru RIA Novosti uviedol, že petrohradský klub sa bude v januári snažiť "zbaviť" Malcoma, aby vyhovel svojím fanúšikom. "Zenit by mohol Malcoma v januári predať, a to pre problém s rasizmom. Fanúšikovia ho neakceptovali," uviedla spomenutá agentúra.

Hráči tmavšej pleti sú v Rusku nezriedka terčom rasistických incidentov. Zažili to trebárs aj francúzski reprezentanti Paul Pogba a Ousmane Dembélé počas prípravného zápasu na petrohradskom štadióne Krestovskij pred vlaňajšími MS, keď sa z hľadiska na ich adresu ozývali tzv. opičie zvuky. Aj keď počas turnaja toto správanie na chvíľu z tribún zmizlo, takéto diskriminačné prejavy sa občas vyskytnú aj priamo v materských kluboch týchto hráčov. Pracovník Spartaka Moskva zavesil v januári minulého roka na klubový twitter fotografiu s brazílskymi legionármi a pod ňu napísal: "Dívajte sa, ako sa naše čokoládky topia na slnku."

Keď sa ambasádora MS 2018 a niekdajšieho ruského reprezentanta Alexeja Smertina opýtali na rasizmus v krajine, odvetil, že neexistuje. "Rasizmus v Rusku je ako móda. Nikdy predtým tu nebol. Pred desiatimi rokmi možno niektorí fanúšikovia hodili čiernym chlapcom banán, ale bolo to iba zo zábavy," snažil sa bagatelizovať tento globálny a nielen futbalový problém 44-ročný bývalý hráč anglického FC Chelsea či moskovských klubov Lokomotiv a Dinamo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Vojna v Gaze trvá už takmer sedem mesiacov: Izraelský činiteľ o tom, aké sú šance na prímerie
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
V Tunise sa búria proti prílevu migrantov: Sila, čo sa v posledných týždňoch deje
Britský premiér Rishi Sunak.
Londýnčania si volili starostu, Sunak neskrýva sklamanie: Víťazovi sa podarilo čosi nevídané
Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!