Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.07.2019 12:00 | Správy | Domáce správy

Rozhádané Slovensko: Ako vidia pedofilov odborníci!

Pedofília - jedna zo sexuálnych deviácií. Na Slovensku nimi trpí až 5 % populácie. Podľa odborníkov ľudia s takouto orientáciou, radi vyhľadávajú prostredie, kde sú deti, a preto ich často nájdeme medzi učiteľmi, vychovávateľmi, kňazmi či zdravotníkmi.

Nedávne medializované informácie o bratislavskom učiteľovi, ktorý bol obvinený zo sexuálneho zneužívania maloletých, ako aj výpovede účastníkov detského tábora Chachaland čoraz viac otvárajú otázky, ako veľmi môže byť pedofil nebezpečný pre prostredie, v ktorom pôsobí.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Keď polícia pred časom obvinila bratislavského učiteľa zo sexuálneho zneužívania maloletých, Novému Času sa ozvali viacerí rodičia, ktorí s ním mali skúsenosti. „Ja ako matka som na vlastnej koži zažila, že učiteľ posielal chlapcom zamilované lístky, nechal ich vyzliecť sa do pol pása, aby bojovali medzi sebou ako vojaci. Bol úplne bez seba pri pohľade na nahé chlapčenské telá. On chcel ísť s deťmi aj do letného tábora. Neviem si ani predstaviť, čo by tam s nimi robil,“ opísala producentka a matka dcéry, ktorá zažila pôsobenie učiteľa na ZŠ v Bratislave, Alexandra Blanarovičová.

Pravdepodobnosť, že dieťa natrafí na pedofila práve v škole, nie je malá. „Takýchto mužov priťahuje prostredie, kde sú deti. Práve preto profesijne pôsobia v oblasti školstva, či už ako učitelia, vychovávatelia, alebo ako vedúci v tábore,“ vysvetľuje sexuologička a psychiatrička Danica Caisová.

Otvoriť galériu
Danica Caisová
Zdroj: anc

 

„Povolanie učiteľa som si vybral, pretože to bola jednoznačná príležitosť, ako byť deťom nejako prínosný,“ povedal pre denník SME pred pár dňami Petr Kasz, český učiteľ v základnej škole, ktorý sa k pedofílii pre denník priznal. Podľa Caisovej však nie je vhodné, aby tí, ktorí trpia pedofilnou deviáciou, pracovali v prostredí, v ktorom sú deti. „Je pre nich lepšie, aby sa vyhli rizikám a pracovne sa angažovali v inej oblasti,“ nástojí sexuologička.

Dá sa to ovládať?

Rovnako ako u homosexuála nie je možné zmeniť jeho orientáciu, nie je to možné ani u človeka trpiaceho pedofíliou. Odborníci príčinu tejto deviácie nevedia vysvetliť napriek tomu, že sa o to mnohé štúdie pokúšali.

Podľa zdravotníckych štatistík boli vlani u nás hospitalizovaní pre pedofíliu dvaja ľudia. „Ambulantne liečených pedofilov, žiaľ, samostatne nemáme, je to v skupine diagnóz, kde je aj fetišizmus, trans a iné, takže sa to nedá vyselektovať,“ vysvetlil Boris Chmel z Národného centra zdravotníckych informácií. Aké veľké riziko však predstavuje pedofil pre potenciálne obete? Je možné, aby sa ovládal?

Otvoriť galériu
Zdroj: PPZ SR

„Väčšina z nás so sebaovládaním vo vzťahu k deťom problém nemáme,“ tvrdil v rozhovore pre Sme učiteľ Kasz. Podľa Caisovej skutočne drvivá väčšina dokáže pedofíliu udržať pod kontrolou a nijako sa voči deťom neprejavovať. Varuje však pred rizikami, ktoré predstavuje muž s nízkym intelektom, požívanie alkoholu či iných omamných látok. „Práve vtedy sa môže deviácia ľahko prejaviť,“ dodala.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Ivan Šuplata, Denisa Fedoráková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dalo krájať: Obe krajiny hlásia masívne útoky a vážne škody
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!
Kmeťo kopal v zápase aj pokutový kop, ktorý premenil a potom sa vyzliekol, ale žltú kartu nedostal.
Foto
Slovenský Maradona premenil pokutový kop a potom sa vyzliekol...
(ilustračné foto)
Vlak núdzovo zastal a odrazu vyšľahli obrovské plamene: Hlásia zranených
Kráľ Karol III.
Foto
Kráľ Karol sa vzoprel rakovine: Bez TEJTO ženy by to nezvládol, nová FOTO hovorí za všetko
Hustá pena je základ, Lucia to zvládla na jednotku.
Foto
Tromfla všetkých mužov: Najlepším výčapníkom je táto kráska! Lucia vyhrala prestížnu súťaž
Matúš je otcom rozkošnej dcérky Ney.
Foto
Kolárovský exkluzívne: PRVÁ spoveď po prepustení z liečebne! O drsnom režime aj malej dcérke
(ilustračné foto)
Aktualizované
Obrovská rodinná tragédia! Muža našli mŕtveho, žena s deťmi skončili v nemocnici
Peter Pellegrini (Hlas)
Pellegrini čelí prvej veľkej skúške: Mal by sa začať krotiť, tvrdí Hrabko