Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2019 04:00 | Správy | Domáce správy

Slovenskí seniori si plnia sny z mladosti: Študenti na staré kolená

Nestačilo im chodiť do školy za mladi. Slovenskí seniori bažia po vzdelávaní aj v čase, keď mnohí sú už na zaslúženom odpočinku. A tak medzi svoje voľnočasové aktivity zaradili prednášky na univerzite tretieho veku. Čo škola seniorom ponúka a ako štúdium vnímajú samotní študenti?

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

História štúdia na univerzite tretieho veku je na Slovensku pomerne krátka. „Prvá Univerzita tretieho veku vznikla v roku 1973 vo francúzskom meste Toulouse. U nás to bolo až v roku 1986, keď vznikla v Olomouci a v Trenčíne na geriatrickom oddelení akadémia tretieho veku. Na akadémii nie je podmienkou mať maturitu. No ak chce senior študovať na univerzite tretieho veku, musí mať maturitné vzdelanie,“ vysvetľuje projektová manažérka Nadežda Hrapková, ktorá na bratislaskej Univerzite tretieho veku pôsobí takmer od jej začiatku. „Ročne máme na Slovensku okolo 7 700 študentov, čo je však veľmi málo. Na porovnanie, v Slovinsku sa vzdeláva 6 % seniorov, v Česku asi 4 %, u nás to nie je ani 1 %,“ vyratúva Hrapková.

Štúdium je trojročné, prvý ročník je všeobecný. Záujem o odbory nie je v každom období rovnaký. „Keď bol prílev informačných technológií a seniori zistili, že to potrebujú, mali sme v tomto odbore 150 študentov, dnes ich máme 30. Po revolúcii, keď sa riešili reštitúcie, bol záujem o právo,“ spomenie manažérka a dodá, že trvalo najvyšší záujem je o odbor psychológie a histórie. „Veľmi veľký záujem je aj o dejiny a pamiatky Bratislavy,“ prezrádza.

Okrem Bratislavy sa študenti môžu vzdelávať napríklad aj v Námestove, Nitre či v Martine. Seniori na začiatku štúdia dostanú indexy. „Zapisujú si tam účasť, známky nedostávajú. Štúdium sa končí promóciami, absolventi si prevezmú osvedčenie,“ uzavrie Nadežda Hrapková.

 

Je dobré cvičiť mozog

Otvoriť galériu
Na univerzite študujú aj manželia Anna a Viliam. „Manžel ma podnietil, aby som sa dala na ďalšie štúdium. Ja som bola spočiatku dosť opatrná. No rozhodla som sa, že to skúsim a som rada. Študujem prvý, všeobecný ročník. Odbor si vyberám podľa toho, aby ma to veľmi nezaťažovalo, skôr aby bolo pre mňa štúdium relaxom,“ vraví pani Anna a pokračuje:

„Hľadala som si taký odbor, na čo som nemala v živote čas. Oslovila ma arteterapia.“ Zaujímajú nás dôvody, prečo sa rozhodli študovať, namiesto toho, aby si užívali kopec voľného času na dôchodku. „Človek musí mať činnosť po celý život, a to nielen fyzickú. Okrem pohybu je dobré cvičiť aj mozog,“ myslí si pán Viliam, ktorého teší, že je to voľnejšie, ako keď študoval na vysokej škole. „Nemusíme prežívať tie muky ako kedysi pred skúškami,“ smeje sa a prezradí, čo ho zaujíma. „Vybral som si psychológiu,“ uzavrie lesný inžinier.

Zaujímajú ma dejiny

Otvoriť galériu
Libor Šantora (57), strojár
Zdroj: Ivan Kováč
Päťdesiatnik Libor pochádza z Česka. Momentálne je v prvom ročníku a na štúdium má jednoduché vys­vetlenie. „Na Slovensko som sa prisťahoval pred desiatimi rokmi. Mám manželku z Bratislavy a aj preto ma zaujíma história Slovenska. V Plzni na základnej škole, ani na strednej sme dejiny Slovenska neprebrali podrobne,“ vraví a priznáva, že rodina bola trochu prekvapená, že sa dal na štúdium v tomto veku.

„Ja to beriem tak, že ma to príliš nezaťažuje. Manželka robí, ja podnikám, tak si môžem čas lepšie zadeliť. Keby som bol zamestnaný, tak by som musel zopár rokov počkať, kým budem na dôchodku a až potom sa dať na štúdium,“ smeje sa a keď sa spýtame, ako sa cíti medzi staršími spolužiakmi, odpovie: „Aj keď je to univerzita tretieho veku, rozhodne sa necítim byť seniorom!“

Mám veľa času

Otvoriť galériu
Keď sme sa pani Helgy spýtali, čo ju priviedlo na univerzitu tretieho veku, bez premýšľania odpovedala: „Ešte som nevedela všetko a odbory, ktoré ponúka škola, ma oslovili. Som rada, že sa v živote ešte niečo naučím. Najprv som absolvovala všeobecný ročník, potom dva hudobné odbory - Svet opery a Divadlo hudby v premenách času. Teraz študujem Kresťanské myslenie,“ vysvetľuje čiperná pani, ktorá celý život pracovala ako projektantka. „Umeniu som sa začala venovať až na dôchodku. Je to protipól toho, čo som robila celý život. Už 15 rokov som vdova, časovo som kráľ,“ dodáva pani Helga.

Známe osobnosti tu tiež študovali

Otvoriť galériu
Vybrala som si štúdium psychológie, filozofie a astronómie. Je dobré, keď si človek obnoví poznatky, ktoré už má. Pre mňa bola nová astronómia, ktorá ma lákala, hoci nie som technický typ a matematické svety sú mi vzdialené. Ale aspoň trošku som vnikla do tejto problematiky a zorientovala som sa v nej.

Otvoriť galériu
Študovala som vďaka svojej kolegyni a priateľke Oľge Šalagovej (74), išli sme do toho spolu. Promovala som z filozofie a zo psychológie, študovala som aj dejiny sveta, dejiny Slovenska a dejiny kresťanstva, architektúru, archeológiu, dejiny hudby, opery a výtvarného umenia... Prežila som tam nádherné chvíle s rovesníkmi, aj s dámami a pánmi, ktorí boli oveľa starší odo mňa.

Čo vás môže zaujímať?

  • Na Slovensku je 19 univerzít tretieho veku.
  • Zápis je od januára do septembra formou elektronickej prihlášky, mailom alebo osobne.
  • Ročný poplatok za štúdium je 70 eur pre seniorov, pre pracujúcich seniorov 75 eur.
  • Prijímacie pohovory nie sú.
  • Najstaršou absolventkou štúdia bola očná lekárka Niké Klimešová, ktorá promovala ako 96-ročná.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Farnborough, UK - July 16, 2018: Boeing 737 MAX on a steep angled landing descent to Farnborough Airport, UK
Kvôli vade v Boeingu zomrelo 346 ľudí: Dočkajú sa rodiny konečne spravodlivosti?!
Vinczeovci sa oficiálne stali rodičmi a raduje sa z toho celá ich rodina na čele s dedkom Banášom.
Foto
Vinczeovci o synčekovi: Maxík je definitívne náš! Prehovorili rodičia aj šťastný dedko Banáš
Prečo Česi tak málo sexujú?
Foto
Znepokojivý výsledok prieskumu u Čechov: Čo sa to s nimi deje?!
Kometárna guľa CG4
Foto
Teleskop zachytil vo vesmíre niečo neuveriteľné: Vidíte to tiež? FOTO vám vyrazí dych
New York, USA - June 17, 2019: Image of the front of the Lego store situated on the Rockefeller Plaza.
Foto
Nové modely stavebníc LEGO: Aha, čo si môžete poskladať! To musíte vyskúšať
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Rusko za všetko zaplatí, a to doslovne: USA sa o to môže postarať, tvrdí americký minister Blinken
Sexi atlétka dráždi fanúšikov: Postup na olympiádu oslávila v bikinách!
Vlajka Maďarska (ilustračná fotografia).
EÚ odklepla nový migračný pakt: Maďarsko sa búri! Škodlivé a nerozumné... tvrdia
(ilustračné foto)
V Írsku chcú klepnúť po prstoch fajčiarom: Rázne rozhodnutie, pozrite sa, čo vymysleli
Britský kráľ Karol III.
Foto
Kráľov PRVÝ oficiálny portrét uzrel svetlo sveta: Wau! Čo si o ňom myslíte?
Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu